Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Artikelen Investeringen

Met een investering heb je een bepaald doel voor de langere termijn voor ogen. Om dit doel te bereiken, doe je een opoffering in geld, tijd of mankracht. Bij beleggen steek je geld in bijvoorbeeld aandelen, in de verwachting dat de koersen hiervan zullen stijgen en daarmee op termijn rendement zullen opleveren. Er zijn talloze manieren om uw geld te investeren. Op deze pagina vindt u artikelen die u helpen om te kiezen welke mogelijkheden voor u geschikt zijn.

Frits van Manen

Beleggingsfondsen vergelijken: Actief vs passief. Rendement & kosten

10 mei 2022

Het beleggen via fondsen is een vrij makkelijke manier om uw geld te beleggen. U vertrouwt uw geld toe aan een beleggingsprofessional en die gaat ermee aan de slag. Maar wat voor beleggingsfondsen zijn er en hoe werkt dit precies? En wat is precies het verschil tussen actieve en passieve beleggingsfondsen?

Hubert Jan Lambooy

‘Cryptovaluta? Bij onze klanten bestaat nauwelijks behoefte’

7 april 2022

De afgelopen jaren zijn Nederlanders steeds meer gaan handelen in cryptomunten. Met name jongeren hebben hier interesse in, zo bleek eind 2021 uit een onderzoek van de Rabobank en het Nibud. Ruim een kwart van hen beschikt over crypto’s. Maar hoe staat het met de Nederlandse vermogensbeheerders? Zien zij in cryptomunten een serieuze beleggingsmogelijkheid? Uit een rondgang van Vermogensbeheer.nl blijkt dat er weinig enthousiasme is. “Pas als er een brood kan worden gekocht met crypto’s zullen we erover denken”, zegt vermogensbeheerder Wilfried Steentjes.

Jos Leeser

Hoe gaan verenigingen en stichtingen met beleggingen om?

30 november 2021

Er zijn in ons land talloze verenigingen en stichtingen. Een groot aantal hiervan beschikt over vermogen dat ze willen beleggen. Maar bestuurders hebben doorgaans geen verstand hiervan, met name bij de kleinere stichtingen. Op dat moment heb je een professional nodig, zegt Jos Leeser, partner bij Vermogensbeheer.nl.

Ramón Wernsen

Beleggen in vakantiehuisje moet onder toezicht AFM

9 november 2021

Grote investeerders lokken particulieren om hun gespaarde geld in een vakantiewoning te steken. In commercials en tv-programma’s worden de huisjes met veel tamtam aangeboden. Financieel planner Ramón Wernsen, verbonden aan Vermogensbeheer.nl, raadt het beleggen in vakantiewoningen echter af en meent dat deze vorm van beleggen onder toezicht moet worden geplaatst. Dat zegt Wernsen in het tv-programma Radar.

Frits van Manen

Obligaties: weinig sexy, maar wel veilig en populair

17 september 2021

Naast bijvoorbeeld aandelen kunt u ook beleggen in obligaties. Dit zijn, eenvoudig gezegd, leningen die worden uitgegeven door bedrijven en overheden. Over het algemeen worden obligaties als weinig sexy en als saai betiteld. Maar het is wel een redelijk veilige vorm van beleggen en een goed fundament voor een gespreide beleggingsportefeuille. Hoe kunt u verdienen aan obligaties en hoe kunt u hierin beleggen?

Jos Leeser

De gevaren van niet-beleggen

7 september 2021

Vorig jaar is er in ons land liefst €42 miljard gespaard, een recordbedrag. Het overgrote deel daarvan ging naar betaal- en spaarrekeningen. Slechts een beperkt deel werd aangewend voor beleggen, ondanks een stijging van het aantal beleggers. Wat zijn de risico’s als je je vermogen niet belegt en laat staan op een spaarrekening? Jos Leeser, partner bij Vermogensbeheer.nl, geeft uitleg.

Frits van Manen

Beleggen in kunst: uw investering aan de muur of op een sokkel

2 september 2021

Het leuke van een investering in kunst is natuurlijk dat u uw belegging aan de muur kunt hangen of op een speciale plek in uw huis kunt tentoonstellen. U kunt er zelf uitgebreid van genieten. Dat is nog eens wat anders dan een saai aandelencertificaat. Maar hoe kunt u in kunst beleggen en welke tegenvallers liggen er op de loer?

Joost van Löben Sels

Aandelen kopen: Hoe werkt beleggen eigenlijk?

26 augustus 2021

Het beleggen in aandelen blijft de populairste vorm van beleggen. In Nederland beleggen ruim 1 miljoen mensen in aandelen. Wat is beleggen in aandelen eigenlijk en waar moet u op letten? En wat is het verschil tussen groeiaandelen en waardeaandelen?

Jos Leeser

Kosten vermogensbeheer - Jos Leeser over: beheervergoeding, indirecte kosten en de performance fee

29 juli 2021

Het laten beheren en werken van je vermogen brengt vanzelfsprekend kosten met zich mee. Naast de zichtbare kosten zijn er niet zelden kosten die buiten het gezichtsveld van de klant blijven, maar die hem wel geld kosten. Duurdere vermogensbeheerders zorgen niet automatisch voor een beter rendement. Jos Leeser, senior vermogensbegeleider bij Vermogensbeheer.nl, legt de kosten van vermogensbeheer onder het vergrootglas.

Jan-Paul van der Ent

Duurzaam & groen vermogensbeheer: vier vermogensbeheerders aan het woord

17 juni 2021

Vermogensbeheer gebaseerd op duurzaamheid. Levert dat wel voldoende rendement op? En hoe ziet dan het beleggingsbeleid van een vermogensbeheerder eruit? Wij namen vier Nederlandse vermogensbeheerders onder de loep: Optimix, Index Capital, DoubleDividend en IVM Caring Capital. Drie daarvan zijn uitsluitend duurzaam bezig. Alleen bij Optimix kunnen klanten ook nog voor een ‘normale’ beleggingsportefeuille kiezen.

Jos Leeser

De noodzaak voor vermogensbeheerders om samen te gaan

1 juni 2021

Het is de laatste jaren regelmatig voorgekomen. Een fusie of overname op het gebied van vermogensbeheer. Kleinere beheerders klitten samen, of worden opgeslokt door een ‘grote jongen’ als Van Lanschot Kempen. Waar komt deze fusie- en overnamegolf vandaan? We vroegen het aan Jos Leeser, partner bij Vermogensbeheer.nl.

Ramón Wernsen

Investeren in vakantie- of recreatiewoning? Kijk naar rendement én risico

11 mei 2021

Een eigen huisje op een vakantiepark. Dat is voor veel mensen een droom. In coronatijd is de verkoop enorm gestegen, zo berichtte EenVandaag afgelopen maandag op radio en televisie. Maar is dit wel een goede investering? Financieel planner Ramón Wernsen van Vermogensbeheer.nl, vindt van niet. Hij wees in EenVandaag op teleurstellend rendement, een gebrek aan spreiding en de tegenvallende duurzaamheid van vakantiewoningen.

Jos Leeser

Wel of geen aandelenbubbel, hou de focus op uw plan

6 mei 2021

Herkent u dat ook, de ergernis als u naar een voetbalwedstrijd kijkt en de speler van uw favoriete team peert de bal met een blinde trap naar voren? Of die speler die een dribbel inzet zonder idee hoe en waar hij wil eindigen? We zijn immers niet allemaal Messi of Ronaldo. Zij kunnen zich permitteren om zonder plan zo’n dribbel te beginnen. Met hun talent komt er immers (bijna) altijd iets moois uit voort.

Joost van Löben Sels

De performance fee onder de loep

22 april 2021

Bij vermogensbeheer hebt u te maken met verschillende kosten. Zo betaalt u uw beheerder een beheerfee voor de werkzaamheden die hij of zij verricht. Maar daarnaast vraagt een deel van de vermogensbeheerders ook een aparte prestatievergoeding, de zogeheten performance fee. Wat is dit en welke nadelen kleven hieraan?

Jos Leeser

Laten beleggen of toch zelf doen? Vergelijk de voor-en nadelen

21 maart 2021

Indien u een deel van uw vermogen wilt gaan beleggen, komt u voor de keuze te staan: zelf beleggen of laten beleggen door een vermogensbeheerder. Waarom zou u kiezen voor een vermogensbeheerder in plaats van het zelf kopen van wat beleggingsfondsen en/of indextrackers?

Joost van Löben Sels

Wealth management: definitie en verschil met private banking

9 maart 2021

Sommige begrippen in de financiële sector zijn niet helder. Neem bijvoorbeeld wealth management. Wat houdt dit in? En wat is het verschil tussen wealth management en private banking? We zochten het voor u uit.

Jos Leeser

Negatieve rente betalen bij uw bank? Spreid uw risico’s

2 maart 2021

Wat een paar jaar geleden nog onmogelijk leek is nu een keihard feit: de spaarrentes van de grote Nederlandse banken zijn negatief!

Frits van Manen

Gebruik gezond verstand bij overwegen private banking

9 februari 2021

De private bank wil de klant beter, uitgebreider en bovenal persoonlijk bedienen. Met name het persoonlijke contact is het belangrijke onderscheid met de retail bank, waar menselijk contact door digitalisering een zeldzaamheid is geworden. Toch is een private bank niet altijd een vanzelfsprekende keuze.

Frits van Manen

Beleggingsfondsen: een zegen of een vloek?

1 december 2020

Een beleggingsfonds is een mooi voorbeeld van meerdere eieren in het beleggingsmandje. De rol van zo’n fonds in het vermogensbeheer verschilt per belegger en per vermogensbeheerder. De ene vermogensbeheerder zweert erbij, de ander wil er absoluut niet aan.

Jos Leeser

Beurscorrectie door coronavirus | een nuchtere analyse

6 april 2020

De maatregelen rond het indammen van het coronavirus gaan ons in een wereldwijde recessie storten. Met een fikse beurscorrectie als gevolg. Maar wat is een beurscorrectie en hoe schadelijk is deze? We vragen het aan vermogensexpert Jos Leeser.