Vermogensplan
Een Vermogensplan geeft u een helder inzicht in uw totale financiële en fiscale situatie en geeft antwoord op de vraag of uw vermogen goed is gestructureerd. Het plan bevat concrete aanbevelingen over hoe u uw financiële situatie kunt optimaliseren.
U kunt uw financiële positie vergelijken met een legpuzzel. Er zijn stukjes voor bijvoorbeeld uw hypotheek, lijfrente, pensioen, inkomen, huwelijkse voorwaarden, testament, leningen, vastgoed en beleggingen. Een vermogensplanner kent alle aspecten en ziet de totale puzzel en helpt u uw doelen helder te krijgen en geeft u inzicht in de beleggingsrisico’s die u kunt en wilt lopen. Het Vermogensplan geeft u rust en behoedt u voor de gevolgen van verkeerde financiële beslissingen.
Meest gestelde vragen over een Vermogensplan
Vermogensplanner Ramón Wernsen geeft hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over het nut en de inhoud van een vermogensplanning.
Waarom moet ik een Vermogensplan hebben?
Met een Vermogensplan krijgt u inzicht in uw totale financiële en fiscale situatie en de verwachte ontwikkeling van uw vermogen. U krijgt ook concrete aanbevelingen hoe u de structuur rond uw vermogen kunt verbeteren.
Met een goed Vermogensplan kunt u betere beslissingen maken. Het voorkomt bijvoorbeeld dat u verkeerde beslissingen neemt op basis van emotie. ‘Stick to the plan’ is nog altijd het beste advies, zeker als er zwaar weer op komst is.
Een veel gestelde vraag is: ‘helpt het Vermogensplan mij aan een beter rendement?’ Het antwoord is: ja, in de meeste gevallen wel. We tekenen hierbij aan dat het rendement ‘slechts’ een onderdeel van het Vermogensplan is. De kern van het vermogensadvies is het realiseren van uw doelen en het optimaliseren van uw vermogensstructuur.
Zijn de voordelen van een Vermogensplan bewezen?
Ja. In de Verenigde Staten is na de financiële crisis van 2008 uitvoerig (promotie)onderzoek gedaan naar de effecten van een vermogensplanning. De conclusies zijn eenduidig: mensen met een Vermogensplan hebben beduidend minder negatieve effecten ondervonden van de crisis. Daarbij blijken zij ook minder stress te ondervinden van onrust op de financiële markten.
Andere bewezen voordelen van het Vermogensplan zijn een groei in het netto-vermogen en het behoud van vermogen. Mensen die een 100% onafhankelijk vermogensadvies hebben gekregen, voegen hieraan toe dat zij hun huishouden als meer georganiseerd ervaren en dat inzicht in de financiële situatie hen rust geeft.
Heeft u interesse in een Vermogensplan?
Vraag dan vrijblijvend een offerte aan voor een Vermogensplan.
Onze planner Ramón Wernsen neemt dan contact met u op om de mogelijkheden en kosten van een Vermogensplan met u te bespreken.
Verdient het Vermogensplan zich terug door een hoger rendement?
Een goed plan betekent niet automatisch een beter rendement als u dit bedoelt. Het doel van een Vermogensplan is niet het behalen van het hoogste rendement.
Maar om de vraag te beantwoorden: ja, het Vermogensplan verdient zich in ruim negentig procent van de gevallen terug. U ‘verdient’ vooral doordat u uw levensdoelen bereikt, meer rust ervaart en betere financiële beslissingen neemt.
Overigens bieden wij nooit garantie op een bepaald rendement. De toekomst laat zich niet voorspellen. Wat wij wel weten is dat het vasthouden aan een goed plan en het volgen van het doel de sleutels zijn tot een gezonde financiële toekomst. Een Vermogensplan is het kompas voor al uw financiële beslissingen. Het tilt u als het ware over de schommelingen van de markt heen.
Waarom heb ik hiervoor een vermogensplanner nodig?
Een vermogensplanner heeft kennis en ervaring met alle aspecten rond vermogen zoals uw hypotheek, lijfrente, pensioen, huwelijkse voorwaarden, testament, leningen en beleggingen.
De vermogensplanner overziet het geheel en maakt dit alles voor u inzichtelijk en is ook in staat concrete aanbevelingen te geven over hoe u uw financiële en fiscale situatie kunt optimaliseren. Vermogensbeheer.nl verstrekt een 100% onafhankelijk vermogensadvies.
Kan ik voor een Vermogensplan ook bij een vermogensbeheerder terecht?
Ja, er zijn vermogensbeheerders die werken met eigen planners. Vergeet echter niet dat de beheerder ook een ander commercieel belang heeft. Zijn beheerfee is namelijk vaak gekoppeld aan uw beleggingsinleg. Dat kan ervoor zorgen dat de planner anders adviseert dan hij zou willen (en moeten) vanuit zijn professie. Zo kan hij adviseren om meer te beleggen terwijl hij u eigenlijk zou moeten adviseren om uw schulden af te lossen of een tweede hypotheek te nemen voor uw kind.
De vermogensplanner van Vermogensbeheer.nl zit nooit in een dergelijke spagaat en is volledig onafhankelijk. Of beter gezegd: hij is partijdig en kiest altijd partij voor u.
Vermogensplanner Ramón Wernsen
Ramón Wernsen FFP, MFP, CFP® is sinds 1996 actief als Financieel Planner. Na zijn studie communicatie in Groningen volgde hij de postdoctorale opleiding Master in Financial Planning (MFP) aan de Erasmus Universiteit. Ramón is auteur van vele artikelen en boeken en als docent verbonden aan het Erasmus Instituut voor Financiële Planning in Rotterdam.
U verkoopt dit als maatwerk, maar is het niet veel standaardisatie?
Nee. Simpelweg omdat elke persoon een andere puzzel heeft en elke puzzel weer een eigen complexiteit kent. Voor een goed plan is inzicht nodig in alle aspecten van de financiële positie. Als er een onderdeel mist, kan dit leiden tot verkeerde conclusies en hiermee tot verkeerde beslissingen. Het analyseren van uw financiële landschap is complex en zorgvuldigheid is geboden. Ter illustratie: in het Vermogensplan zit gemiddeld twintig uur maatwerk.
Wat is het juiste moment om een vermogensplanner in te schakelen?
Het juiste moment is nu. Of althans: voordat u een grote financiële beslissing neemt zoals het kopen van een huis, het maken van huwelijkse voorwaarden, het opstellen van een testament of het kiezen van een vermogensbeheerder.
Straks heb ik een Vermogensplan. En dan?
Onze dienstverlening is een drietrapsraket. We beginnen met een grondige inventarisatie van uw financiële situatie. We noemen dit de VermogensScan. Hierna maken wij een Vermogensplan op maat. De derde stap is doorlopende begeleiding. Dit is optioneel maar wel sterk aan te raden. De vermogensplanner is uw gids. Hij kijkt over uw schouder mee en waakt ervoor dat u de gestelde doelen behaalt. Waar nodig worden de financiële doelen bijgesteld. Met doorlopende begeleiding abonneert u zich als het ware op rust.