Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Artikelen Investeringen

Met een investering heb je een bepaald doel voor de langere termijn voor ogen. Om dit doel te bereiken, doe je een opoffering in geld, tijd of mankracht. Bij beleggen steek je geld in bijvoorbeeld aandelen, in de verwachting dat de koersen hiervan zullen stijgen en daarmee op termijn rendement zullen opleveren. Er zijn talloze manieren om uw geld te investeren. Op deze pagina vindt u artikelen die u helpen om te kiezen welke mogelijkheden voor u geschikt zijn.

Frits van Manen

Geld investeren in 2024: Maar waarin? Wat is de beste investering?

27 maart 2024 (update), 8 juli 2021 (publicatiedatum)

U heeft geld beschikbaar en wilt dat aan het werk zetten voor u. Wat kunt u met dat geld doen? Sparen is veilig maar niet heel interessant, want dat levert weinig op. Ook al stijgt de rente nu. Inflatie verlaagt de waarde ook nog eens. Maar er zijn verschillende andere mogelijkheden: aandelen, obligaties, vastgoed, goud of zelfs beleggen in cryptovaluta. Hoe kunt u hierin investeren? En wat zijn de risico’s? We zochten het voor u uit.

Jos Leeser

Hedgefondsen: wat doen ze en wat heb je eraan?

27 oktober 2023

In de complexe wereld van beleggingen zijn hedgefondsen nog complexer maar wel intrigerend en vaak verkeerd begrepen. Wat zijn ze precies en hoe onderscheiden ze zich van reguliere beleggingsfondsen? En, belangrijker nog, wanneer is het interessant om in hedgefondsen te beleggen? Dit artikel geeft antwoorden op deze vragen en biedt inzichten in de wereld van hedgefondsen.

Joost van Löben Sels

Beleggingsprofiel: wat is het? & waarom is het belangrijk?

26 september 2023

Beleggen is een populaire manier om vermogen op te bouwen en financiële doelen te bereiken. In Nederland hebben steeds meer mensen interesse in beleggen als een manier om hun financiële toekomst veilig te stellen. Zeker nu de rente op spaargeld (nog) erg laag is. Een cruciaal onderdeel van een succesvolle beleggingsstrategie is het beleggingsprofiel. Het heet ook wel risicoprofiel. Een beleggingsprofiel fungeert als een routekaart die beleggers helpt bij het maken van weloverwogen beslissingen die aansluiten bij hun financiële doelstellingen, risicotolerantie en beleggingshorizon. Niet kiezen is ook een keuze. Maar banken en andere aanbieders van beleggingen zijn verplicht om een beleggingsprofiel aan te leggen van beleggende klanten. Dit is een belangrijk onderdeel van hun wettelijke zorgplicht.

Joost van Löben Sels

Beleggen in goud: een gouden investering?

5 augustus 2023 (update), 19 augustus 2021 (publicatiedatum)

Goud is een bijzonder beleggingsproduct. U kunt het laten verwerken in bijvoorbeeld een ring, maar ook goudstaven opslaan bij een bank. Waarom is goud van oudsher zo’n populaire belegging? Wat hield de gouden standaard in? En wat zijn de voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld aandelen? En wat zijn de mogelijkheden om in dit edelmetaal te beleggen? Hoe zit het met de nadelen? Gaat AI (artificial intelligence) nog invloed hebben? In dit artikel komt dat allemaal aan bod.

Joost van Löben Sels

Beheerd beleggen vergelijken: waar moet u op letten?

3 augustus 2023

U heeft geld over om te beleggen. Dat kunt u zelf doen, of u kunt kiezen voor beheerd beleggen. Zoals de naam al zegt, bij beheerd beleggen beheert een professionele belegger uw ingelegde vermogen. In dit artikel leest u meer over beheerd beleggen.

Frits van Manen

Een tweede huis kopen: een veilige, maar kostbare investering

14 juli 2023

In deze oververhitte woningmarkt kan de aanschaf van een tweede woning een dure, maar goede en veilige investering zijn. Die tweede woning kunt u zelf een gedeelte van het jaar gaan bewonen, of gaan verhuren. Maar waar moet u op letten, als u een extra huis koopt en wat bent u kwijt aan kosten?

Jos Leeser

Beleggen via crowdfunding en peer-to-peer (p2p) leningen. Is dit interessant?

22 juni 2023

Het is wellicht de oudste vorm van beleggen: geld uitlenen met rente. Nu de rente weer stijgt is dit weer wat interessanter geworden als beleggingsoptie. Bij banken krijg je nog steeds niet veel rente. Maar via crowdfunding en zogenaamde peer-to-peer leningen is nu een aardig rendement te behalen. Tenminste, als je de inflatie even niet meetelt. Hoe werken crowdfunding en peer to peer leningen voor beleggers? Waar moet je op letten? In dit artikel leest u er meer over.

Joost van Löben Sels

Beleggen in derivaten (opties, futures, swaps, cfd's): weet waar je aan begint

19 mei 2023

Beleggen in derivaten is een van de meest complexe en risicovolle beleggingsstrategieën die er bestaan. Derivaten zijn financiële producten die afgeleid zijn van andere beleggingsproducten (activa) zoals aandelen, valuta en obligaties. Derivaten zijn ontworpen om risico's te beperken. En om beleggers te helpen profiteren van veranderingen in de waarde van deze activa. Derivaten worden verhandeld op derivatenbeurzen en er zijn veel verschillende soorten derivaten beschikbaar. Beleggen in derivaten is een strategie die door veel beleggers wordt gebruikt om hun portfolio te diversifiëren en hun risico te verminderen. In dit artikel gaan we dieper in op beleggen in derivaten.

Hubert Jan Lambooy

Investeren in oldtimers: welke auto is een goede belegging?

18 mei 2023 (update), 1 oktober 2021 (publicatiedatum)

De coronapandemie heeft een flinke impuls gegeven aan de verkoop van oldtimers en bijzondere auto’s. Ook zorgde de toen nog lage rente ervoor dat beleggers op zoek gingen naar alternatieve beleggingsmogelijkheden. Veel niet uitgegeven geld werd onder meer geïnvesteerd in dit soort auto’s. Goed nieuws voor bezitters van klassieke auto’s, want die zagen hierdoor de waarde toenemen. Waar moet u op letten, als u een belegging in oldtimers of bijzondere auto’s overweegt? En wat zijn de nadelen? In dit artikel leest u er meer over.

Joost van Löben Sels

Alternatieve investeringen: welke mogelijkheden zijn er?

11 mei 2023 (update), 16 februari 2023 (publicatiedatum)

U kunt uw vermogen natuurlijk op een spaarrekening zetten of (laten) beleggen in aandelen of obligaties. Maar er zijn ook andere beleggingsmogelijkheden waarmee u rendement kunt maken. Alternatieve beleggingsmogelijkheden die wat minder voor de hand liggen. Bijvoorbeeld wijn, whisky, kunst of oldtimers. Maar er zijn nog veel meer keuzes. Zoals grondstoffen en vastgoed. Waar moet u hierbij op letten? En op welke termijn is rendement te maken?

We nemen deze alternatieve beleggingen stuk voor stuk voor u onder de loep. Sowieso geldt voor alternatieve beleggingen: investeer alleen in zaken waar u verstand van heeft. Of zorg voor goede adviseurs. En spreid uw beleggingen over meerdere categorieën. Hierdoor verkleint u uw risico’s.

Frits van Manen

Private Equity: investeren in (niet-) beursgenoteerde bedrijven

21 april 2023

Op de financiële pagina’s van kranten komt de term ‘private equity’ regelmatig voor. Meestal wanneer een bedrijf wordt overgenomen of naar de beurs gebracht door een private equity partij. Het is mogelijk om in zo’n partij te beleggen. Voor wie is dit interessant? In dit artikel leest u over het hoe en wat van private equity.

Hubert Jan Lambooy

Beleggen in (landbouw)grond: goed idee?

13 april 2023

Wie op zoek is naar alternatieve beleggingen kan ook overwegen om in grond te beleggen. Dat kan in de hele wereld zijn maar voor de meesten zal dichter bij huis prettiger voelen. Zeker nu in Nederland enorm veel huizen gebouwd moeten worden, lijkt het aantrekkelijk om een ‘grondpositie’ in te nemen. Maar is het wel zo lucratief? In dit artikel leest u er meer over.

Joost van Löben Sels

Bedrijf verkopen, en dan? Over opbrengst & belasting

5 april 2023

Per jaar wisselen duizenden MKB-bedrijven van eigenaar. Dat levert de verkopende ondernemer vaak een mooi bedrag op. Maar wat kunt u met deze opbrengst doen? Is beleggen bijvoorbeeld een goed idee? We zochten het voor u uit.

Jos Leeser

Family office: wat is het & wat doen ze? + multi & single

29 maart 2023

Steeds meer vermogende families schakelen de diensten in van een zogeheten ‘family office’. Dit is een dienstverlener die onder meer het vermogensbeheer van een welgestelde familie in goede banen leidt. Sommige banken en grotere advieskantoren bieden een dergelijke begeleiding aan. Ook kan de familie zelf een family office op poten zetten. Wat zijn de taken van zo’n family office en hoe werkt deze dienstverlening?

Jos Leeser

Onrustige beurzen: maak onderscheid tussen selectiemoment en beleggingsmoment

16 maart 2023 (update), 12 augustus 2019 (publicatiedatum)

Hoe gaan particuliere beleggers om met turbulentie op de beurzen? Vaak zie je particuliere beleggers weglopen als de beurzen dalen, met verdere dalingen als gevolg. Ook het kiezen van een vermogensbeheerder wordt dan op de lange baan geschoven. De afgelopen paar jaar zijn exemplarisch. Hoe kunt u hier slimmer mee omgaan?

Jos Leeser

Investeren in vastgoed: mogelijkheden, rendement, risico

15 februari 2023 (update), 21 april 2021 (publicatiedatum)

Naast obligaties en aandelen is vastgoed vaak een onderdeel van een gespreide beleggingsportefeuille. Steeds meer particulieren investeren in vastgoed. Het beleggen in vastgoed kan lucratief zijn, maar dan moet je wel over de juiste kennis en kunde beschikken. Voor sommige particuliere beleggers loopt het avontuur uit op een teleurstelling. In dit artikel geeft vermogensbegeleider Jos Leeser van Vermogensbeheer .nl een nuchtere analyse.

Frits van Manen

Beleggen in dure whiskey: de voor- & nadelen

9 februari 2023 (update), 15 december 2021 (publicatiedatum)

Whisky wordt tegenwoordig steeds meer als een volwaardige alternatieve beleggingsvorm gezien. Het kan beleggers hierin een mooi rendement opleveren. Maar hoe beleg je in deze sterke drank en wat zijn de voor- en nadelen?

Frits van Manen

Verstandig beleggen in grondstoffen

22 december 2022

Bij beleggen in grondstoffen denkt u waarschijnlijk vooral aan olie en goud. Maar er is in deze beleggingscategorie nog veel meer keuze: zilver, koper, platina, steenkool, ijzererts, cacao, koffie, suiker, granen, katoen. Maar waarom zou u beleggen in grondstoffen en hoe kunt u hierin uw geld investeren?

Jos Leeser

Beleggen in wijn: wat moet je weten?

9 december 2022

Stel, u houdt van een goed glas wijn en u kunt zoete en droge wijn en verschillende wijnsoorten van elkaar onderscheiden. Is beleggen in wijn dan iets voor u? Wijn is inderdaad momenteel een interessante investeringsmogelijkheid. Maar verwacht niet te veel van het rendement. Een goed advies blijft: zorg voor spreiding van risico’s door ook breder te beleggen. Als u toch wijn in uw beleggingsportefeuille wilt opnemen: waar moet u beginnen en wat zijn de haken en ogen van deze alternatieve belegging?

Joost van Löben Sels

Beleggen in een spac (special purpose acquisition company) is een ongewis avontuur

21 september 2022

De eerste beursgang op de Amsterdamse beurs in 2022 kwam op naam van het bedrijf GP Bullhound Acquisition. Dit was niet zomaar een beursgang. Het was de beursintroductie van een zogeheten special purpose acquisition company, een spac. Wat is dat eigenlijk, een spac, en wat kun je als belegger hiermee?