Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Artikelen

Frits van Manen

Private Equity: investeren in (niet-) beursgenoteerde bedrijven

21 april 2023

Op de financiële pagina’s van kranten komt de term ‘private equity’ regelmatig voor. Meestal wanneer een bedrijf wordt overgenomen of naar de beurs gebracht door een private equity partij. Het is mogelijk om in zo’n partij te beleggen. Voor wie is dit interessant? In dit artikel leest u over het hoe en wat van private equity.

Hubert Jan Lambooy

Beleggen in (landbouw)grond: goed idee?

13 april 2023

Wie op zoek is naar alternatieve beleggingen kan ook overwegen om in grond te beleggen. Dat kan in de hele wereld zijn maar voor de meesten zal dichter bij huis prettiger voelen. Zeker nu in Nederland enorm veel huizen gebouwd moeten worden, lijkt het aantrekkelijk om een ‘grondpositie’ in te nemen. Maar is het wel zo lucratief? In dit artikel leest u er meer over.

Joost van Löben Sels

Bedrijf verkopen, en dan? Over opbrengst & belasting

5 april 2023

Per jaar wisselen duizenden MKB-bedrijven van eigenaar. Dat levert de verkopende ondernemer vaak een mooi bedrag op. Maar wat kunt u met deze opbrengst doen? Is beleggen bijvoorbeeld een goed idee? We zochten het voor u uit.

Jos Leeser

Family office: wat is het & wat doen ze? + multi & single

29 maart 2023

Steeds meer vermogende families schakelen de diensten in van een zogeheten ‘family office’. Dit is een dienstverlener die onder meer het vermogensbeheer van een welgestelde familie in goede banen leidt. Sommige banken en grotere advieskantoren bieden een dergelijke begeleiding aan. Ook kan de familie zelf een family office op poten zetten. Wat zijn de taken van zo’n family office en hoe werkt deze dienstverlening?

Frits van Manen

Erfbelasting (successierechten) voor particulieren in 2023

16 maart 2023

Erfbelasting, ook wel successierecht genoemd, is een belasting op erfenissen in Nederland. Het is een complex en vaak gevoelig onderwerp, omdat het gaat om het belasten van vermogen dat is verkregen na het overlijden van een dierbare. Erfbelasting is een belangrijk onderwerp dat veel emoties kan oproepen. Het voelt voor velen als een oneerlijke belasting omdat het meestal over geld gaat waar de erflater (de overledene) al belasting over heeft betaald via loon-, inkomsten- en/of vermogensbelasting. Maar voor de ontvanger zijn het extra inkomsten. En daarover heft de staat belasting. Gelukkig is er een vrij hoge vrijstelling, zodat de meeste erfgenamen geen of weinig hoeven af te dragen. In dit artikel komen de belangrijkste aspecten van erfbelasting in Nederland in 2023 aan bod.

Jos Leeser

Onrustige beurzen: maak onderscheid tussen selectiemoment en beleggingsmoment

16 maart 2023 (update), 12 augustus 2019 (publicatiedatum)

Hoe gaan particuliere beleggers om met turbulentie op de beurzen? Vaak zie je particuliere beleggers weglopen als de beurzen dalen, met verdere dalingen als gevolg. Ook het kiezen van een vermogensbeheerder wordt dan op de lange baan geschoven. De afgelopen paar jaar zijn exemplarisch. Hoe kunt u hier slimmer mee omgaan?

Ramón Wernsen

Wijzigingen & nieuws vermogensbelasting (box 3)

8 maart 2023 (update), 25 juni 2020 (publicatiedatum)

De ontwikkelingen rond de vermogensbelasting volgen elkaar snel op. In deze blog houden wij u op chronologische wijze op de hoogte van deze ontwikkelingen.

Hubert Jan Lambooy

Vermogensbelasting (box 3) 2023: dit zijn de nieuwe regels en tarieven

3 maart 2023

Dit jaar verandert er weer het nodige voor wat betreft de vermogensbelasting. In dit artikel vindt u hier meer informatie over. Wellicht heeft u ook gehoord over de uitspraak van de Hoge Raad over onterecht geheven vermogensbelasting in het verleden. Ook hier schenken we apart aandacht aan.

Jos Leeser

Investeren in vastgoed: mogelijkheden, rendement, risico

15 februari 2023 (update), 21 april 2021 (publicatiedatum)

Naast obligaties en aandelen maakt vastgoed vaak onderdeel uit van een gespreide beleggingsportefeuille. Steeds meer particulieren investeren in vastgoed. Het beleggen in vastgoed kan lucratief zijn, maar dan moet je wel over de juiste kennis en kunde beschikken. Voor sommige particuliere beleggers loopt het avontuur uit op een teleurstelling. In dit artikel geeft vermogensbegeleider Jos Leeser van Vermogensbeheer.nl een nuchtere analyse.

Frits van Manen

Beleggen in dure whiskey: de voor- & nadelen

9 februari 2023 (update), 15 december 2021 (publicatiedatum)

Whisky wordt tegenwoordig steeds meer als een volwaardige alternatieve beleggingsvorm gezien. Het kan beleggers hierin een mooi rendement opleveren. Maar hoe beleg je in deze sterke drank en wat zijn de voor- en nadelen?

Jos Leeser

Rendement vermogensbeheerders 2022

27 januari 2023

Het beleggingsjaar 2022 was een uitdagend jaar voor vermogensbeheerders. Na het voortreffelijke beleggingsjaar 2021 ging het vorig jaar volledig de andere kant op. Vermogensbeheerders hebben in 2022, binnen beleggingsportefeuilles met een neutraal profiel, gemiddeld een verlies geleden van - 13,3% (na kosten). In 2021 was dit nog een winst van + 12,7%. Dit blijkt uit de nieuwste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index) cijfers die Vermogensbeheer. nl vandaag publiceert.

Frits van Manen

Verstandig beleggen in grondstoffen

22 december 2022

Bij beleggen in grondstoffen denkt u waarschijnlijk vooral aan olie en goud. Maar er is in deze beleggingscategorie nog veel meer keuze: zilver, koper, platina, steenkool, ijzererts, cacao, koffie, suiker, granen, katoen. Maar waarom zou u beleggen in grondstoffen en hoe kunt u hierin uw geld investeren?

Jos Leeser

Beleggen in wijn: wat moet je weten?

9 december 2022

Stel, u houdt van een goed glas wijn en u kunt zoete en droge wijn en verschillende wijnsoorten van elkaar onderscheiden. Is beleggen in wijn dan iets voor u? Wijn is inderdaad momenteel een interessante investeringsmogelijkheid. Maar verwacht niet te veel van het rendement. Een goed advies blijft: zorg voor spreiding van risico’s door ook breder te beleggen. Als u toch wijn in uw beleggingsportefeuille wilt opnemen: waar moet u beginnen en wat zijn de haken en ogen van deze alternatieve belegging?

Hubert Jan Lambooy

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en belasting, wat speelt er allemaal?

16 november 2022

Wie door een erfenis of schenking in het bezit komt van een lopend familiebedrijf, moet langs de kassa van de Belastingdienst. Maar, het is mogelijk het bedrijf binnen de familie voort te zetten, en geen of veel minder belasting te betalen. Dat kan via de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), ook wel bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF). Deze BOR ligt nu bij overheid en politiek onder het vergrootglas. Er zou veel misbruik van gemaakt worden. Er is een nieuwe regeling in de maak. Wat is er aan de hand?

Jos Leeser

Vermogensbeheer.nl wint opnieuw FD Gazellen Award

24 oktober 2022

Voor het tweede jaar op rij is Vermogensbeheer.nl door Het Financieele Dagblad bekroond met een FD Gazellen Award. De FD Gazellen Awards zijn een initiatief van Het Financieele Dagblad. Ze worden dit jaar voor de negentiende keer uitgereikt aan de snelst groeiende bedrijven in Nederland. De prijs is uitsluitend op basis van cijfers en is volledig journalistiek onafhankelijk. Bedrijven betalen dus niet om een FD Gazellen te worden, dit in tegenstelling tot veel andere ondernemersprijzen.

Joost van Löben Sels

Beleggen in een spac (special purpose acquisition company) is een ongewis avontuur

21 september 2022

De eerste beursgang op de Amsterdamse beurs in 2022 kwam op naam van het bedrijf GP Bullhound Acquisition. Dit was niet zomaar een beursgang. Het was de beursintroductie van een zogeheten special purpose acquisition company, een spac. Wat is dat eigenlijk, een spac, en wat kun je als belegger hiermee?

Ramón Wernsen

Pensioen opbouwen met een lijfrente

2 augustus 2022

Zzp’ers hebben vaak geen aanvullend pensioen. Eén van de manieren voor hen om pensioen op te bouwen is het afsluiten van een lijfrente. Dit is een fiscaal vriendelijke manier van pensioenopbouw. Op het moment dat u als zzp’er met pensioen gaat, stort u het opgebouwde tegoed in een uitkeringslijfrente.

Jos Leeser

Beleggingspand kopen: de haken & ogen aan een tweede huis als belegging

20 juli 2022

Het bezit van een beleggingspand kan voor solide inkomsten zorgen. Een aantrekkelijke aanvulling op uw inkomen of uw pensioen. Het kan bovendien zorgen voor een betere spreiding in uw beleggingsportefeuille. Maar waar moet u op letten, als u besluit om een ander huis als beleggingspand aan te schaffen? Wat zijn de voor- en nadelen?

Frits van Manen

Beleggingsfondsen vergelijken: Actief vs passief. Rendement & kosten

10 mei 2022

Het beleggen via fondsen is een vrij makkelijke manier om uw geld te beleggen. U vertrouwt uw geld toe aan een beleggingsprofessional en die gaat ermee aan de slag. Maar wat voor beleggingsfondsen zijn er en hoe werkt dit precies? En wat is precies het verschil tussen actieve en passieve beleggingsfondsen?

Hubert Jan Lambooy

‘Cryptovaluta? Bij onze klanten bestaat nauwelijks behoefte’

7 april 2022

De afgelopen jaren zijn Nederlanders steeds meer gaan handelen in cryptomunten. Met name jongeren hebben hier interesse in, zo bleek eind 2021 uit een onderzoek van de Rabobank en het Nibud. Ruim een kwart van hen beschikt over crypto’s. Maar hoe staat het met de Nederlandse vermogensbeheerders? Zien zij in cryptomunten een serieuze beleggingsmogelijkheid? Uit een rondgang van Vermogensbeheer.nl blijkt dat er weinig enthousiasme is. “Pas als er een brood kan worden gekocht met crypto’s zullen we erover denken”, zegt vermogensbeheerder Wilfried Steentjes.