Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Artikelen Rendement

Rendement is de opbrengst van een investering of belegging. Elk kwartaal berekent Vermogensbeheer.nl het gemiddelde rendement dat de ruim 70 vermogensbeheerders hebben gerealiseerd. Van dit gemiddelde rendement ná aftrek van kosten (netto rendement) heeft Vermogensbeheer.nl een index gemaakt. Deze index wordt de Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index) genoemd. Op deze pagina vindt u de artikelen waarin wij de cijfers bespreken.

Jos Leeser

Rendement vermogensbeheerders 2023

1 februari 2024

Het beleggingsjaar 2023 was een uitstekend jaar voor vermogensbeheerders. Na een lastig 2022 kunnen we echt spreken van een hersteljaar. Vermogensbeheerders hebben vorig jaar, binnen de beleggingsportefeuilles met een neutraal profiel, gemiddeld een netto rendement gerealiseerd van +10,5% (na kosten). In 2022 was dit nog een verlies van -13,3%. Dit blijkt uit de nieuwste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index) cijfers die Vermogensbeheer. nl vandaag publiceert.

Jos Leeser

Hedgefondsen: wat doen ze en wat heb je eraan?

27 oktober 2023

In de complexe wereld van beleggingen zijn hedgefondsen nog complexer maar wel intrigerend en vaak verkeerd begrepen. Wat zijn ze precies en hoe onderscheiden ze zich van reguliere beleggingsfondsen? En, belangrijker nog, wanneer is het interessant om in hedgefondsen te beleggen? Dit artikel geeft antwoorden op deze vragen en biedt inzichten in de wereld van hedgefondsen.

Joost van Löben Sels

Beleggingsprofiel: wat is het? & waarom is het belangrijk?

26 september 2023

Beleggen is een populaire manier om vermogen op te bouwen en financiële doelen te bereiken. In Nederland hebben steeds meer mensen interesse in beleggen als een manier om hun financiële toekomst veilig te stellen. Zeker nu de rente op spaargeld (nog) erg laag is. Een cruciaal onderdeel van een succesvolle beleggingsstrategie is het beleggingsprofiel. Het heet ook wel risicoprofiel. Een beleggingsprofiel fungeert als een routekaart die beleggers helpt bij het maken van weloverwogen beslissingen die aansluiten bij hun financiële doelstellingen, risicotolerantie en beleggingshorizon. Niet kiezen is ook een keuze. Maar banken en andere aanbieders van beleggingen zijn verplicht om een beleggingsprofiel aan te leggen van beleggende klanten. Dit is een belangrijk onderdeel van hun wettelijke zorgplicht.

Jos Leeser

Lies, damned lies and statistics (by Mark Twain)

20 juli 2023

Recent viel mijn oog op een artikel op Nu.nl met als kop: ”Eén cijfertje is nooit het hele verhaal”. In dit artikel wordt betoogd dat er in de politiek nogal wat rondgestrooid wordt met feiten en statistieken. Zo zou het klimaatpakket van het kabinet- inmiddels demissionair- ervoor zou zorgen dat de wereld 0,000036 graden minder zou opwarmen tegen een kostenpost van €26 miljard. De stelling dat dit weggegooid geld zou zijn, is dan makkelijk te beargumenteren. Immers een miniem effect tegen een heel hoog bedrag. Maar in een zuiverder context geplaatst kun je er heel anders naar kijken.

Jos Leeser

Beleggen via crowdfunding en peer-to-peer (p2p) leningen. Is dit interessant?

22 juni 2023

Het is wellicht de oudste vorm van beleggen: geld uitlenen met rente. Nu de rente weer stijgt is dit weer wat interessanter geworden als beleggingsoptie. Bij banken krijg je nog steeds niet veel rente. Maar via crowdfunding en zogenaamde peer-to-peer leningen is nu een aardig rendement te behalen. Tenminste, als je de inflatie even niet meetelt. Hoe werken crowdfunding en peer to peer leningen voor beleggers? Waar moet je op letten? In dit artikel leest u er meer over.

Joost van Löben Sels

Beleggen in derivaten (opties, futures, swaps, cfd's): weet waar je aan begint

19 mei 2023

Beleggen in derivaten is een van de meest complexe en risicovolle beleggingsstrategieën die er bestaan. Derivaten zijn financiële producten die afgeleid zijn van andere beleggingsproducten (activa) zoals aandelen, valuta en obligaties. Derivaten zijn ontworpen om risico's te beperken. En om beleggers te helpen profiteren van veranderingen in de waarde van deze activa. Derivaten worden verhandeld op derivatenbeurzen en er zijn veel verschillende soorten derivaten beschikbaar. Beleggen in derivaten is een strategie die door veel beleggers wordt gebruikt om hun portfolio te diversifiëren en hun risico te verminderen. In dit artikel gaan we dieper in op beleggen in derivaten.

Jos Leeser

Vermogensbeheer via banken niet altijd de beste keuze

11 mei 2023

Wie vertrouw je je vermogen toe vandaag de dag? Waar krijg je nog maatwerk en persoonlijk contact. Hoe heeft vermogensbeheer zich ontwikkeld? En wat zijn tegenwoordig de zaken waarop je moet letten bij het kiezen van een vermogensbeheerder? Jos Leeser, senior vermogensbegeleider bij Vermogensbeheer.nl, gaat er in dit interview dieper op in.

Jos Leeser

Onrustige beurzen: maak onderscheid tussen selectiemoment en beleggingsmoment

16 maart 2023 (update), 12 augustus 2019 (publicatiedatum)

Hoe gaan particuliere beleggers om met turbulentie op de beurzen? Vaak zie je particuliere beleggers weglopen als de beurzen dalen, met verdere dalingen als gevolg. Ook het kiezen van een vermogensbeheerder wordt dan op de lange baan geschoven. De afgelopen paar jaar zijn exemplarisch. Hoe kunt u hier slimmer mee omgaan?

Jos Leeser

Rendement vermogensbeheerders 2022

27 januari 2023

Het beleggingsjaar 2022 was een uitdagend jaar voor vermogensbeheerders. Na het voortreffelijke beleggingsjaar 2021 ging het vorig jaar volledig de andere kant op. Vermogensbeheerders hebben in 2022, binnen beleggingsportefeuilles met een neutraal profiel, gemiddeld een verlies geleden van - 13,3% (na kosten). In 2021 was dit nog een winst van + 12,7%. Dit blijkt uit de nieuwste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index) cijfers die Vermogensbeheer. nl vandaag publiceert.

Jos Leeser

Rendement vermogensbeheerders 2021

28 januari 2022

Het beleggingsjaar 2021 was een extreem goed jaar voor beleggers in aandelen. Dat is duidelijk terug te zien in de resultaten van vermogensbeheerders binnen de meer risicovolle, offensieve beleggingsportefeuilles. Voor de risicomijdende beleggers, met voornamelijk beleggingen in obligaties, was het jaar een stuk lastiger. Er zijn hierdoor grote verschillen ontstaan in de rendementen tussen de defensieve en de offensieve beleggingsportefeuilles. Dit blijkt uit de nieuwste Vermogensbeheer Rendement index (VBR) cijfers die we vandaag publiceren.

Jos Leeser

Hoog rendement vermogensbeheerders eerste helft 2021

30 juli 2021

De sterke prestaties van de aandelenmarkten hebben in het eerste halfjaar van 2021 geleid tot fraaie rendementen bij vermogensbeheerders. De minnen van dezelfde periode vorig jaar werden compleet weggepoetst. Dat blijkt uit de Vermogensbeheer Rendement index (VBR), die de website Vermogensbeheer.nl vandaag heeft gepubliceerd.

Jos Leeser

Uitstekend eerste kwartaal voor vermogensbeheerders

30 april 2021

Na het onrustige beleggingsjaar 2020 is het eerste kwartaal van 2021 zeer sterk verlopen voor klanten van particuliere vermogensbeheerders. Gemiddeld hebben vermogensbeheerders in de eerste drie maanden 4,1% netto rendement gerealiseerd voor klanten met een neutraal beleggingsprofiel. Er was zelfs een plus van 8,2% bij een offensief profiel. Dat blijkt uit de Vermogensbeheer Rendement index (VBR), die de website Vermogensbeheer.nl vandaag heeft gepubliceerd.

Jos Leeser

Rendement vermogensbeheerders 2020

29 januari 2021

Het beleggingsjaar 2020 was een bijzonder en onrustig jaar met een daling van de aandelenmarkten van -35% in het voorjaar. En dit slechts in enkele weken tijd. Het leek erop dat 2020 een dramatisch beleggingsjaar zou gaan worden dankzij de wereldwijde Covid-pandemie die de economieën hard getroffen hebben. Kijkend naar de beleggingsprestaties van vermogensbeheerders over heel 2020, zien we een ander beeld. Gemiddeld hebben vermogensbeheerders uiteindelijk + 3,1% netto rendement (dus na kosten) gerealiseerd in 2020 voor klanten met een neutraal beleggingsprofiel.

Jos Leeser

Rendement vermogensbeheerders eerste helft 2020

29 juli 2020

Na het extreem slechte eerste kwartaal van 2020 hebben de vermogensbeheerders in Nederland een groot deel van het negatieve rendement weten goed te maken in het tweede kwartaal. De meeste vermogensbeheerders laten over de eerste helft van 2020 nog steeds negatieve rendementen zien, maar hebben gemiddeld wel zo’n 2/3 van het verlies weten weg te werken. Er zijn zelfs beheerders die, per 1 juli, binnen bepaalde beleggingsportefeuilles al weer kleine positieve rendementen laten zien.

Jos Leeser

Beurscorrectie door coronavirus | een nuchtere analyse

6 april 2020

De maatregelen rond het indammen van het coronavirus gaan ons in een wereldwijde recessie storten. Met een fikse beurscorrectie als gevolg. Maar wat is een beurscorrectie en hoe schadelijk is deze? We vragen het aan vermogensexpert Jos Leeser.

Jos Leeser

Rendement vermogensbeheerders 2019

27 januari 2020

Het jaar 2019 was een extreem goed beleggingsjaar voor klanten van vermogensbeheerders. Gemiddeld hebben vermogensbeheerders + 15,8% netto rendement na kosten gerealiseerd voor klanten met een neutraal beleggingsprofiel. Zelfs klanten met een defensief profiel scoorden gemiddeld + 7,1% rendement bij hun vermogensbeheerder. Risico nemen werd in 2019 duidelijk beloond want de offensieve beleggingsportefeuilles van beheerders kwamen met + 24,1% netto rendement het hoogst uit.

Jos Leeser

Groot verschil rendement vermogensbeheerders eerste helft 2019

5 augustus 2019

Vermogensbeheer.nl ziet grote verschillen in de rendementen van vermogensbeheerders in de eerste helft van 2019. Een grote groep beheerders heeft het verlies over 2018 in de eerste zes maanden van 2019 meer dan goed gemaakt. Desondanks is er ook een groep vermogensbeheerders die het verlies van vorig jaar nog steeds niet heeft goed gemaakt. Deze groep beheerders heeft wel wat uit te leggen nu alle markten fors zijn gestegen tot 1 juli.

Jos Leeser

Vermogensbeheerders maken verlies uit 2018 snel goed

7 mei 2019

Vrijwel alle vermogensbeheerders in Nederland hebben in het eerste kwartaal van 2018 flinke rendementen gerealiseerd voor hun klanten. Daarmee zijn de verliezen uit het negatieve beursjaar 2018 door de meeste vermogensbeheerders al weer goedgemaakt.

Jos Leeser

Rendement vermogensbeheer 2018

4 februari 2019

Vrijwel alle vermogensbeheerders in Nederland hebben in 2018 negatieve rendementen gerealiseerd voor hun klanten. Het was voor vermogensbeheerders een zeer lastig beleggingsjaar. Voor het eerst sinds 2011 hebben beleggers weer kunnen ervaren hoe een slecht beursjaar voelt. Na een moeizaam begin van 2018 volgde er nog herstel, maar het laatste kwartaal van 2018 was ronduit slecht.

Jos Leeser

Rendement Vermogensbeheerders 2017

1 februari 2018

Het jaar 2017 was een prima beleggingsjaar voor klanten van vermogensbeheerders. Vrijwel alle vermogensbeheerders realiseerden positieve rendementen. Dit blijkt uit de jongste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) cijfers die Vermogensbeheer.nl vandaag heeft gepubliceerd. Opvallend is het grote verschil in rendement tussen de verschillende risicoprofielen. Klanten van vermogensbeheerders met een offensief profiel behaalden over 2017 gemiddeld 8,2% rendement, terwijl klanten met een defensief profiel bleven “steken” op gemiddeld 1,1% rendement netto ná aftrek van kosten. Het nemen van meer beleggingsrisico is in 2017 dan ook ruimschoots beloont.