Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Artikelen Pensioenen

De AOW-leeftijd staat momenteel op 66 jaar en 4 maanden. In 2022 stijgt de AOW-leeftijd met 3 maanden en komt in 2024 uit op 67 jaar. Binnen een paar jaar komt er nieuw pensioenstelsel, waarover inmiddels een akkoord is bereikt. Vermogenden in Nederland kiezen er vaak voor om eerder te stoppen met werken of bijvoorbeeld alleen nog te investeren. Op deze pagina vindt u artikelen die betrekking hebben over het opbouwen en vervroegen van uw pensioen.

Hubert Jan Lambooy

Lijfrente: wat is het? Wanneer sluit je er een af?

2 juni 2023

Op een fiscaal voordelige manier inkomen voor later regelen? Dat kan met een lijfrente. Kort gezegd is dit een soort pensioen dat u zelf regelt. Er komt dus geen werkgever aan te pas. Hoe werkt dit en waar moet u op letten? In dit artikel leest u er meer over.

Ramón Wernsen

Pensioen opbouwen met een lijfrente

2 augustus 2022

Zzp’ers hebben vaak geen aanvullend pensioen. Eén van de manieren voor hen om pensioen op te bouwen is het afsluiten van een lijfrente. Dit is een fiscaal vriendelijke manier van pensioenopbouw. Op het moment dat u als zzp’er met pensioen gaat, stort u het opgebouwde tegoed in een uitkeringslijfrente.

Ramón Wernsen

Pensioen opbouwen als DGA: privé of in de BV?

15 maart 2022

Ons land kent ongeveer 260.000 directeur-grootaandeelhouders (dga’s). De dga is zelf verantwoordelijk voor zijn pensioenopbouw. Sinds 1 juli 2017 kan hij dat niet meer in eigen beheer regelen. Maar hoe regelt de dga nú zijn oudedagsvoorziening? En hoe kan een financieel planner hierbij van dienst zijn?

Ramón Wernsen

Vermogen opbouwen voor je oude dag: in box 3, 2 of 1?

29 juni 2021

Steeds meer mensen bouwen vermogen op, zodat ze na hun pensionering wat meer financiële armslag hebben. Ze doen dit naast het pensioen via de werkgever. Voor zzp’ers is de urgentie nog groter, omdat zij de pensioenopbouw via de werkgever missen. Na je pensionering is het prettig als je een soort van ‘pensioen’ hebt opgebouwd. Maar hoe zit dit fiscaal en wat is verstandig? In welke box moet je dit kapitaal ‘parkeren’? Financieel planner Ramón Wernsen van Vermogensbeheer.nl geeft uitleg.

Frits van Manen

Zelf pensioen opbouwen kan niet zonder beleggen

25 mei 2021

Moet ik voor pensioenopbouw gaan beleggen, of toch maar niet? Veel zelfstandigen en ondernemers voelen dit als een dilemma, wanneer ze serieus over hun oudedagsvoorziening na gaan denken. De keuze is om meerdere redenen niet moeilijk, want pensioenopbouw zonder beleggen is nagenoeg onmogelijk.

Frits van Manen

Eerder stoppen met werken? Hoeveel moet u sparen? En wat zijn de gevolgen?

8 maart 2021

Een grote wens van veel mensen is om eerder te stoppen met werken. Misschien staat u hierbij ook weleens stil. Waar moet u rekening mee houden? En wat zijn de consequenties, als u eerder met pensioen wilt gaan?