Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Artikelen Duurzaamheid

Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten. De afgelopen decennia is duurzaam beleggen steeds populairder geworden. Je belegt hiermee bijvoorbeeld in een bedrijf dat een milieuvriendelijk beleid voert, of een milieuvriendelijk product (elektrische auto's) verkoopt. Er zijn ook steeds meer beleggingsfondsen die zich richten op het thema 'duurzaamheid'. Op deze pagina vindt u artikelen die ingaan op deze trend in beleggingsland.

Hubert Jan Lambooy

ESG: niet meer weg te denken bij duurzaam beleggen

17 augustus 2023

Bij duurzaam beleggen kunt u er niet meer omheen: ESG. In dit artikel komt u te weten wat het is en wat u eraan heeft bij uw beslissingen bij verantwoord beleggen en vermogensbeheer.

Jan-Paul van der Ent

“De duurzaamheidseisen worden steeds verder aangetrokken”

8 februari 2022

De Europese Unie wil uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat heeft de laatste jaren tot allerlei nieuwe regels geleid. Wat zijn die nieuwe regels en welke gevolgen hebben ze voor de financiële sector? “Het belang van de nieuwe regelgeving wordt door de sector erkend. Maar het veroorzaakt wel veel meer papierwerk. Het heeft ook tot nieuwe functies geleid”, zegt Jan-Paul van der Ent, die jarenlange ervaring heeft op het gebied van vermogensbeheer en fund management. Van der Ent is sinds vorig jaar verbonden aan Vermogensbeheer.nl.

Jan-Paul van der Ent

Duurzaam & groen vermogensbeheer: vier vermogensbeheerders aan het woord

17 juni 2021

Vermogensbeheer gebaseerd op duurzaamheid. Levert dat wel voldoende rendement op? En hoe ziet dan het beleggingsbeleid van een vermogensbeheerder eruit? Wij namen vier Nederlandse vermogensbeheerders onder de loep: Optimix, Index Capital, DoubleDividend en IVM Caring Capital. Drie daarvan zijn uitsluitend duurzaam bezig. Alleen bij Optimix kunnen klanten ook nog voor een ‘normale’ beleggingsportefeuille kiezen.

Jos Leeser

Duurzaam beleggen wordt vanzelfsprekend maar groen beleggen blijft een uiterst rekbaar begrip

2 september 2020

De tijd dat zogenoemd duurzaam beleggen per definitie minder rendement opleverde is definitief voorbij. Inmiddels is het niet meer weg te denken. Al is duurzaamheid steeds lastiger te definiëren. Sterker nog, duurzaamheid is voor iedere individuele belegger weer anders te interpreteren, is de ervaring van Jos Leeser, partner en senior vermogensbegeleider bij Vermogensbeheer.nl.