Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Bedrijf verkopen, en dan? Over opbrengst & belasting

5 april 2023 Onderwerp: Belasting | Investeringen

Per jaar wisselen duizenden MKB-bedrijven van eigenaar. Dat levert de verkopende ondernemer vaak een mooi bedrag op. Maar wat kunt u met deze opbrengst doen? Is beleggen bijvoorbeeld een goed idee? We zochten het voor u uit.

Bloeiende overnamemarkt

Er is een grote verkoopbereidheid bij veel MKB-ondernemers. De overnamemarkt voor MKB-bedrijven liet vorig jaar een positief beeld zien, ondanks corona. En ondanks stijgende rente werd gemiddeld 4,85 keer de Ebitda betaald voor mkb-bedrijven, gelijk aan de tweede helft van 2021. Door stijgende rente en grotere onzekerheid zijn banken nu voorzichtiger en is er minder financiering beschikbaar. Maar dit is geneutraliseerd door private equity. Private equity heeft juist flink geïnvesteerd. In mkb-deals steeg hun aandeel naar maar liefst 70%.

Sommige ondernemers gebruiken het geld om een nieuw bedrijf te starten of een ander bedrijf te kopen. Als hun bedrijf nog niet is verkocht, zijn ze namelijk vaak in gedachten al bezig om een nieuw project te starten. Ze willen graag met ondernemen bezig blijven. Andere, meestal oudere ondernemers zetten graag een stap terug en willen van de opbrengst gaan genieten.

Verkopen bedrijf

Stakingswinst betalen aan de Belastingdienst. Of niet?

Als u uw eenmanszaak of VOF stopt of verkoopt, moet u aan de fiscus zogenaamde stakingswinst betalen. Dit is het verschil tussen de fiscale boekwaarde van uw bedrijf en de werkelijke waarde op het moment van bedrijfsbeëindiging of overdracht. De stakingswinst is onderdeel van uw inkomen in het jaar van staking. U betaalt hier dus inkomstenbelasting over, tot wel 52%. De stille reserves (reserves die niet op de balans tot uitdrukking komen) en de stand van de oudedagsreserve worden ook als stakingswinst beschouwd.

Aftrekposten

Er zijn diverse aftrekposten die u kunt gebruiken. Die vallen onder de ondernemersaftrek. O.a. de mkb-vrijstelling van 14% mag u van de totale jaarwinst, dus inclusief de stakingswinst, aftrekken. Ook is er nog de stakingsaftrek van maximaal € 3.630. Verder zijn er situaties waarin u niet of niet geheel hoeft te betalen, zoals bij verkoop aan een medewerker. De stakingswinst wordt dan ‘doorgeschoven’ naar de koper. Dit heet de doorschuiffaciliteit.

De stakingswinst kan bij een verzekeraar in een lijfrente worden omgezet. U heeft bij staking namelijk recht op extra lijfrenteaftrek. De stakingswinst is dan niet in één keer belast. U betaalt pas belasting wanneer u de lijfrente-uitkeringen ontvangt. Als uw inkomen dan lager is dan nu, valt u in een lagere belastingschijf, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. De hoogte van de lijfrenteaftrek is afhankelijk van uw leeftijd en van de situatie bij staking, maar kan oplopen tot € 480.686 (2022). U merkt het al, het berekenen van de stakingswinst is erg ingewikkeld. Het wordt daarom aangeraden om een adviseur in te schakelen. Op de site van de Belastingdienst kunt u ook veel informatie hierover vinden.

Hoe zit het bij een BV?

Bij een BV of NV gelden er andere regels, omdat die worden gezien als rechtspersoon. Bij verkoop of liquidatie (opheffen) van een BV bent u meestal geen belastingheffing verschuldigd en is de opbrengst netto. Vaak zal hierbij sprake zijn van een holding BV en een werkmaatschappij BV. Die werkmaatschappij verkoopt u of heft u op en de opbrengst kan dan netto - dus onbelast - in de holding gestald worden dankzij de deelnemingsvrijstelling (indien minimaal 5% van de aandelen betreft).

Keert u vanuit de BV dividend uit, dan krijgt u te maken met dividendbelasting. Indien de onderneming dividend uitkeert aan de aandeelhouder(s), moet de onderneming 15% dividendbelasting inhouden. Deze mag u weer aftrekken van de belastingheffing in Box 2 van 26,9% (2023) die u als aandeelhouder privé betaalt. Is de aandeelhouder een andere rechtspersoon met minimaal 5% van de aandelen? Dan geldt de deelnemingsvrijstelling en is dividendbelasting betalen niet nodig

Gaat u het vermogen in uw holding BV beleggen of sparen en maakt u daar winst mee of krijgt u rente, dan betaalt u daarover in de BV vennootschapsbelasting. In 2023 is bedraagt het tarief 19% over de eerste € 200.000 winst en daarboven het verhoogde tarief van 25,8%.

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen

Rentenieren?

Maar wat kunt u met de opbrengst van uw bedrijf doen? Vroeger was er de mogelijkheid om te rentenieren. Dat betekent dat het rendement op je vermogen voldoende is om van te leven. Maar die tijden zijn voorbij, als het om sparen gaat. Ook al stijgt de rente momenteel. Inflatie speelt nu bovendien ook een grote rol. Daar komt ook nog eens vermogensbelasting bovenop, als u het vermogen niet via de holding bv maar in privé belegd. Dat betekent dat er wordt gerekend met een fictief rendement van 6,17% (2023). De fiscus neemt, kortom, een flinke hap uit uw belegde gelden.

Beleggen in vastgoed

Een alternatief voor sparen is het kopen van vastgoed en dat verhuren. Vastgoed is tastbaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen, en ook daardoor populair. Het wordt ook als een veilige investering gezien en biedt bescherming tegen inflatie, maar het beleggen in vastgoed kent ook haken & ogen. Voor het spreiden van uw beleggingen kunt u naast vastgoed ook in aandelen of alternatieve beleggingen stappen. Lees voor meer informatie hierover in ons artikel over alternatieve beleggingen.

Zelf beleggen of laten beleggen

U kunt uw vermogen ook laten renderen door zelf actief te gaan beleggen. U moet dan wel over voldoende beleggingskennis en ervaring hebben en er voldoende tijd voor hebben. Ook moet u in staat zijn om rationeel te beleggen, dus zonder u te laten beïnvloeden door emoties als het weer eens onrustig op de financiële markten is.

Als u liever niet zelf wilt gaan beleggen, kunt u ervoor kiezen het uit te besteden aan een vermogensbeheerder. Hij of zij inventariseert uw beleggingsdoel, inventariseert de beleggingsrisico's die u kunt en wilt lopen en bepaalt de beleggingsstrategie. Grote voordelen van een goede vermogensbeheerder zijn de enorme kennis en ervaring en de rationele manier van handelen.

Via Vermogensbeheer.nl kunt u op zoek gaan naar de beste vermogensbeheerder voor uw situatie. Dat begint allereerst met het aanvragen van een gratis Selectierapport.

Joost van Löben Sels

door Joost van Löben Sels

Joost heeft veel ervaring met het adviseren van vermogende cliënten op het gebied van beleggen. Hij heeft onder andere gewerkt als beleggingsadviseur bij SNS Bank. Bij Vermogensbeheer.nl begeleidt hij vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder. Joost is een ondernemer in hart en nieren en is daardoor ook goed in staat om ondernemers te adviseren bij hun beleggingsvraagstuk.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen