Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Aandelen kopen: Hoe werkt beleggen eigenlijk?

26 augustus 2021 Onderwerp: Investeringen

Het beleggen in aandelen blijft de populairste vorm van beleggen. In Nederland beleggen ruim 1 miljoen mensen in aandelen. Wat is beleggen in aandelen eigenlijk en waar moet u op letten? En wat is het verschil tussen groeiaandelen en waardeaandelen?

De aandelenhandel kent zijn oorsprong in Nederland. De eerste officiële uitgifte van verhandelbare aandelen vond plaats in 1602 in Amsterdam. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) gaf aandelen uit om haar overzeese handelsactiviteiten te kunnen financieren. Met deze aandelenemissie ontstond de eerste effectenbeurs ter wereld. De aandelen werden toen in de kantoren van de VOC zelf verhandeld.

De West-Indische Compagnie (WIC) kreeg in 1623 als tweede bedrijf een beursnotering in Amsterdam. De bereidheid van Nederlanders om te beleggen bleek al snel groot. Via allerlei omzwervingen kwam de Amsterdamse beurs begin vorige eeuw op het huidige adres, Beursplein 5, terecht.

Maar wat is een aandeel eigenlijk? Als u een aandeel koopt, wordt u mede-eigenaar van een onderneming voor het percentage aandelen dat u bezit. Via de beurs in Amsterdam kunt u bijvoorbeeld aandelen Philips, Unilever, Koninklijke Olie of AkzoNobel aanschaffen. Dit zijn fondsen uit de AEX, de belangrijkste index op Beursplein 5. Maar ook aandelen van wat kleinere, onbekende bedrijven kunnen in uw bezit komen. De prijs van een aandeel komt tot stand via een systeem van vraag en aanbod.

Beleggen in aandelen

Aandelen kopen via broker

U kunt tegenwoordig niet meer rechtstreeks aandelen op de beurs kopen, maar wel via een zogeheten broker. Zo’n broker, een bank of een gespecialiseerde online beleggingsbank, is lid van de beurs en werkt in opdracht van beleggers. Om te kunnen beleggen, moet u een rekening openen. U moet wel bedenken dat aan het kopen en verkopen van aandelen vaak transactiekosten zijn verbonden.

Wat is het voordeel van het bezit van aandelen? Zoals gezegd, bent u dus mede-eigenaar van een bepaalde onderneming en dat betekent dat u stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergadering krijgt. Ook krijgt u geld, dividend, uitgekeerd. Het dividend is meestal een stukje van de winst. Sommige bedrijven investeren hun winst echter rechtstreeks in het bedrijf, in plaats van het aan aandeelhouders uit te keren. Dan vist u op dit punt dus achter het net.

U kunt ook aandelen kopen, omdat u verwacht dat de koers omhoog gaat en u de aandelen dan weer wilt verkopen. U mikt dan op financieel gewin voor de korte of lange termijn. Maar u moet er ook rekening mee houden dat aandelen in waarde kunnen zakken en u dus verlies lijdt. De koersen van aandelen kunnen erg beweeglijk zijn, we noemen dat volatiel en daar moet u als investeerder in aandelen wel tegen kunnen.

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen

Enron en Amazon.com

Wat zijn goede aandelen om te kopen? Dat is niet te zeggen. Bedrijven kunnen failliet gaan, waardoor aandeelhouders met lege handen worden achtergelaten. Zo ging het Amerikaanse Enron in 2001 ten onder. Dit energiebedrijf had de winsten lange tijd overdreven en bleek voor $20 miljard in het rood te staan. Ook bleek dat er bijna duizend dochterondernemingen waren opgezet om belasting te ontduiken en de boekhouding op te fleuren. De vele aandeelhouders van dit bedrijf konden na het faillissement naar hun geld fluiten.

Een positief voorbeeld is Amazon.com. Dit Amerikaanse bedrijf werd door Jeff Bezos in 1994 opgericht en opereerde aanvankelijk vanuit zijn garage. Amazon.com richtte zich op de verkoop op boeken via internet en dat bleek een gouden idee. Inmiddels kun je via Amazon.com een groot aantal verschillende goederen kopen.

Al in 1997 ging het aandeel Amazon.com naar de beurs. Op de eerste handelsdag sloot het aandeel op een koers van $1,72 per stuk. Inmiddels staat de koers op zo’n $3500. Een ongelooflijk groot rendement binnen 24 jaar.

Groeiaandelen

Amazon.com wordt als een groeiaandeel beschouwd. Het gaat hier om aandelen van redelijk jonge bedrijven met hoge groeiverwachtingen. Bedrijven, waarbij het verwachtingspatroon dus hoog is. Andere bedrijven met groeiaandelen zijn bijvoorbeeld Netflix, Facebook, Apple, Alphabet (moederbedrijf van Google) en Microsoft.

Een belangrijk kenmerk van dit soort bedrijven is dat zij hun winst direct investeren in het bedrijf. Er blijft relatief weinig tot niets over om aan aandeelhouders in de vorm van dividend uit te keren.

Waardeaandelen

Tegenover groeiaandelen staan waardeaandelen. Hierbij gaat juist het om bedrijven die een gematigd groeitempo laten zien. Ten opzichte van de winst is de aandelenkoers vrij laag. De koers laat ook geen grote schommelingen zien en dat is prettig voor de gemoedsrust. Deze bedrijven hebben ook één groot voordeel: ze keren relatief veel dividend uit. Het zijn de wat oudere bedrijven, zoals in Nederland Royal Dutch Shell, Heineken en Unilever. Ondernemingen met bewezen bedrijfsmodellen die de tand des tijds hebben doorstaan.

De Amerikaanse belegger Warren Buffet zweert bij waardeaandelen. In zijn omvangrijke beleggingsportefeuille bevindt zich slechts een handjevol groeiaandelen, waaronder Apple. Buffet heeft zich lang afzijdig gehouden van techaandelen, maar is inmiddels toch overstag gegaan.

U kunt zelf beleggen in groeiaandelen of waardeaandelen, maar u kunt dit ook overlaten aan een vermogensbeheerder. Vooral als u te weinig tijd of te weinig verstand van beleggen hebt, is dat een goede keuze. Uw beleggingen komen dan terecht in professionele handen. Wilt u uw vermogen laten beleggen door een professional en bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder? Lees dan meer over ons gratis SelectieRapport »

Joost van Löben Sels

door Joost van Löben Sels

Joost heeft veel ervaring met het adviseren van vermogende cliënten op het gebied van beleggen. Hij heeft onder andere gewerkt als beleggingsadviseur bij SNS Bank. Bij Vermogensbeheer.nl begeleidt hij vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder. Joost is een ondernemer in hart en nieren en is daardoor ook goed in staat om ondernemers te adviseren bij hun beleggingsvraagstuk.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen