Wel of geen aandelenbubbel, hou de focus op uw plan
Herkent u dat ook, de ergernis als u naar een voetbalwedstrijd kijkt en de speler van uw favoriete team peert de bal met een blinde trap naar voren? Of die speler die een dribbel inzet zonder idee hoe en waar hij wil eindigen? We zijn immers niet allemaal Messi of Ronaldo. Zij kunnen zich permitteren om zonder plan zo’n dribbel te beginnen. Met hun talent komt er immers (bijna) altijd iets moois uit voort.
Een beleggingsvraagstuk werkt niet wezenlijk anders. Dat zet je in met een planmatige aanpak: wat, wie, hoe en wanneer. Verreweg de meeste mensen die wij spreken hebben wel zo’n (denkbeeldig) plan. Er zijn middelen en die moeten (minimaal) hun koopkracht in stand houden. Dat wordt buiten de beurs steeds lastiger. Het deed mij goed dat in het dieptepunt van de coronacrisis, op de beurs althans (maart 2020), toen de markten in glijvlucht naar beneden doken, particuliere beleggers niet massaal gingen verkopen.
Sterker nog, voor het eerst in mijn ruim 25-jarige carrière zag ik dat mensen over elkaar heen vielen om de beurs te betreden. Dat was echt uniek. Nooit eerder gezien. Beleggers zagen hun kans schoon om dat ‘beleggingsplan’ meteen richting te geven. Het duurde in die tijd minimaal 2-3 weken om een beleggingsrekening geopend te krijgen! En voor hen die daar doorheen kwamen, heeft het geen windeieren gelegd.
Onnodig
Nu - en dat is eigenlijk weer van alle tijden- zie ik weer het fenomeen dat mensen hun plan opbreken, omdat zij de markt te hoog vinden. Heel jammer. En mijns inziens geheel onnodig. Het lijkt erop dat mensen dan alles stilzetten op het gebied van de oriëntatie op het vermogensbeheer- of beleggingsvraagstuk. Het is juist de tijd om nu eens met een professional te praten hoe hij naar de beurswereld kijkt en hoe hij deze op dergelijke niveaus aanvliegt. Zo’n visie scherpt uw geest en is feitelijk ook een scherprechter of u vertrouwen in zo’n professional zou kunnen hebben. Graag voeg ik iets toe aan alle overwegingen.
Om te beginnen is er een verschil tussen het oriëntatiemoment (het voortraject) en het daadwerkelijke moment van beleggen. Denkt u nog maar eens aan het plan: wat, wie, hoe en wanneer. Om het plan nu al na de eerste stap op te breken….. Dus ga gewoon het inhoudelijke gesprek aan.
Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?
Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?
Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.
Slecht gespreid
Ten tweede kun je je afvragen of de beurs, vaak ‘verward’ met de AEX, nu wel zo representatief is. Het zijn alleen Nederlandse aandelen, slechts 1% van de marktwaarde van alle beursgenoteerde bedrijven in de wereld. Deze aandelen zijn ook nog eens bijzonder slecht gespreid. Zo zijn farmacie of infrastructuur helemaal niet vertegenwoordigd. Sectoren die er juist nu toe doen.
Ten derde zie je op ‘de beurs’ een grote tweedeling tussen bedrijven die het (extreem) goed hebben gedaan en zij die het véééél minder doen. Zet de ‘Olies’ en banken maar eens af tegen de ASML’en en Tesla’s van deze wereld.
Ten vierde bestaat een portefeuille doorgaans niet alleen maar uit aandelen. Vastgoed, grondstoffen, edelmetalen zoals goud, en allerlei soorten obligaties. Een goed plan en beleggingsportefeuille - en dat ziet vooral toe op de ‘hoe-component’ - moeten uitgaan van een goede spreiding.
Altijd correcties
Het vijfde punt ligt in het feit dat er altijd correcties zullen komen. Er zijn maar weinig gelukkigen, die het in zich hebben om de correctie te timen en dan vervolgens ook nog in het dieptepunt van zo’n correctie durven in te stappen. Toegegeven, maart 2020 was de uitzondering. Maar heel veel vaker heb ik gezien dat de trein was weggereden en mensen op het perron stonden te wachten op de trein die nooit meer terugkwam. En wat dan?
Als laatste, maar dat is behoorlijk inhoudelijk, zou ik nog wel eens willen bediscussiëren of we wel zo hoog staan en of de kans op een langdurige serieuze correctie - of erger nog, crisis - zo groot is. Feit is dat sparen geld kost. Dat grote beleggers als staats- en pensioenfondsen allemaal de uitdaging hebben om rendement te maken voor hun achterban. Om inflatie of koopkrachtverlies voor te blijven. De instroom van premies en middelen vindt dus zijn weg naar waar nog rendement mogelijk is: de financiële markten. En die stromen zijn krachtig. Als president Biden duizenden miljarden (meer dan 12 nullen) in de economie pompt, vindt een deel daarvan onherroepelijk weer zijn weg naar de beurzen.
In een goed plan past gespreid instappen natuurlijk wel. Bespreek dat dan ook met uw (kandidaat)vermogensbeheerder, maar stap niet in de valkuil van het opbreken van uw plan.
door Jos Leeser
Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.
Gerelateerd:
- De gevaren van niet-beleggen - 7 september 2021
- Beurscorrectie door coronavirus | een nuchtere analyse - 6 april 2020
- Onrustige beurzen: maak onderscheid tussen selectiemoment en beleggingsmoment - 12 augustus 2019
Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?
Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?
Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.