Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Wealth management: definitie en verschil met private banking

9 maart 2021 Onderwerp: Investeringen

Sommige begrippen in de financiële sector zijn niet helder. Neem bijvoorbeeld wealth management. Wat houdt dit in? En wat is het verschil tussen wealth management en private banking? We zochten het voor u uit.

De term ‘wealth management’ wordt met name door de grootbanken ING, ABN AMRO en de Rabobank gebruikt. Bij ING komt u in aanmerking voor de diensten van de afdeling Private Wealth & Asset Management, als u beschikt over een (familie-)vermogen van liefst €25 miljoen. Naast service op het gebied van beleggen, financieren en sparen krijgt u ook ondersteuning bij bijvoorbeeld financiële planning, het aankopen van kunst of filantropie. Een uitgebreide dienstverlening dus.

Bij een andere afdeling, ING Private Banking, ligt de vermogenslat een stuk lager. Daar kunt u al terecht met een (belegd) vermogen van €500.000. Daarvoor krijgt u ook persoonlijke begeleiding, maar het pakket is duidelijk minder groot dan bij Private Wealth & Asset Management. ING Private Banking is vooral gericht op persoonlijk vermogensbeheer.

Sparren

ABN Amro kent eveneens een afdeling Private Wealth Management. Hier ligt de lat ook op €25 miljoen. U wordt begeleid door een persoonlijke senior wealth manager. Hij of zij gaat met u sparren over de volgende onderwerpen: inkomen en vermogen, assetallocatie en beleggingen, vermogensoverdracht, (levens)testament, familiestatuut en filantropie. Zoekt u een goed doel om aan te schenken? Geen nood, uw persoonlijke wealth manager van ABN AMRO staat voor u klaar om een mooi doel te adviseren.

ABN Amro MeesPierson, de private banking tak, staat open voor wat mindervermogende personen. Klanten met een besteedbaar vermogen van 500.000 of meer krijgen een team van specialisten tot hun beschikking. MeesPierson belooft dat u ‘voor elke fase in uw leven’ ondersteuning krijgt van een gespecialiseerde private banker.

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen

Extra aandacht

Bij de Rabobank kunnen klanten met een vermogen van minimaal €10 miljoen bij de afdeling Wealth Management terecht. Minder dus dan bij ING en ABN AMRO. Maar ook hier krijgt u ondersteuning van een persoonlijke wealth manager. “In Nederland zijn zo’n 4.000 miljonairs die een vermogen van €10 miljoen of meer bezitten. Wij begrijpen dat het beheer van dit soort vermogens vraagt om extra aandacht, toewijding en deskundigheid. Dat bieden wij met Wealth Management”, schrijft de bank.

Bij Rabobank Private Banking kunt u al klant worden met een vermogen van €500.000. De bank belooft hierbij ‘exclusieve hulp’ bij uw beleggingen.

Family office

Bij de grootbanken moet u dus beschikken over een aanzienlijk vermogen, wilt u gebruik kunnen maken van de uitgebreide diensten van de afdeling Wealth Management. Het gaat vaak ook om familievermogens, meestal ‘oud geld’.

Het contact tussen de bank en vermogende families wordt vaak onderhouden via zogeheten ‘family offices’. Banken en ook grotere advieskantoren bieden steeds vaker deze family offices aan. Zij nemen alle financiële zaken van de vermogende familie voor hun rekening.

Wealth management advies

Vermogensbeheer

Maar hoe staat het met andere, wat kleinere partijen? Van Lanschot, de oudste private bank van ons land, hanteert ook het begrip ‘wealth management’. Opvallend genoeg wordt hier niet gesproken over vermogens van talrijke miljoenen, zoals bij de grootbanken. Een chat met een medewerkster van Van Lanschot geeft ook geen duidelijkheid. Ze verwijst slechts naar de minimumgrens van €500.000 voor klanten bij Van Lanschot. Het lijkt erop dat wealth management bij Van Lanschot vooral betrekking heeft op vermogensbeheer. Een letterlijke vertaling van wealth management is ook vermogensbeheer.

Netwerk

De middelgrote private bank Bank ten Cate & Cie kent geen aparte afdeling Wealth Management, aangezien haar private bankers zelf verantwoordelijk zijn voor het vermogensbeheer en de wealth management vragen van hun cliënten. Wanneer cliënten vragen om een gespecialiseerd advies, bijvoorbeeld op gebied van estate planning, fiscaliteit of administratie, dan werkt de private banker daarbij nauw samen met experts uit het eigen netwerk. “Wij werken graag samen met andere financiële specialisten, zodat onze cliënten op die wijze onafhankelijk advies kunnen inwinnen van een deskundige op dat gebied, met een persoonlijke benadering.”, aldus een woordvoerder van Bank ten Cate.

Volgens Bank ten Cate zijn vermogens wel veel groter dan zo’n 5 á 10 jaar geleden. “Maar we zien op dit moment nog niet de meerwaarde van een aparte afdeling Wealth Management anders dan wat onze private bankers reeds doen". Bij grootbanken hebben ze van oudsher al een aantal cliënten met veel vermogen en daardoor ook al de vraag gekregen naar dergelijke ondersteunende diensten. "Uiteraard luisteren we wel naar de wensen van onze zeer vermogende cliënten en zullen waar nodig onze dienstverlening of netwerk daar op uitbreiden."

Persoonlijk maatwerk

Volgens consultancybedrijf CapGemini levert een wealth manager meer persoonlijk maatwerk dan een private banker. De voornaamste taak van een private banker is het zo goed mogelijk beheren van het belegde vermogen, terwijl een wealth manager zich ook goed moet buigen over zaken als belastingadvies, filantropische doelen of beleggingen in kunst, stelt CapGemini.

Bij wealth management, vaak private wealth management genoemd, ligt het accent dus op veel aanpalende zaken, naast vermogensbeheer. Een groot verschil met private banking is natuurlijk ook de ondergrens van het vermogen. Bij sommige banken bedraagt die liefst €25 miljoen.

Joost van Löben Sels

door Joost van Löben Sels

Joost heeft veel ervaring met het adviseren van vermogende cliënten op het gebied van beleggen. Hij heeft onder andere gewerkt als beleggingsadviseur bij SNS Bank. Bij Vermogensbeheer.nl begeleidt hij vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder. Joost is een ondernemer in hart en nieren en is daardoor ook goed in staat om ondernemers te adviseren bij hun beleggingsvraagstuk.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen