Waar moet je als belegger op letten bij crowdfunding?
Als belegger zijn er diverse belangrijke factoren waar je op moet letten bij crowdfunding:
- Risico's: Crowdfunding-investeringen zijn over het algemeen risicovoller dan traditionele investeringen, omdat je vaak in kleine, startende bedrijven investeert. Zorg ervoor dat je begrijpt wat de risico's zijn voordat je besluit te investeren. Bestudeer de risicofactoren die door het crowdfunding-platform worden vermeld en overweeg het inhuren van een financieel adviseur.
- Het bedrijf: Bestudeer het bedrijfsplan van het bedrijf dat je overweegt te ondersteunen. Bekijk de geschiedenis van het bedrijf, de concurrentie, de marktomstandigheden en het managementteam.
- De kosten: Sommige crowdfunding-platforms brengen kosten in rekening voor zowel beleggers als ondernemers. Zorg ervoor dat je begrijpt welke kosten er zijn voordat je besluit te investeren.
- De betrouwbaarheid van het platform: Zorg ervoor dat het crowdfunding-platform waarop je wilt investeren betrouwbaar is en voldoet aan alle wettelijke vereisten. Controleer de beoordelingen van het platform en doe je eigen onderzoek naar het bedrijf.
- Exit-strategie: Zorg ervoor dat je begrijpt hoe en wanneer je je investering kunt terugtrekken. Sommige crowdfunding-investeringen zijn langlopend en je kunt je geld mogelijk pas terugkrijgen als het bedrijf wordt verkocht of naar de beurs gaat.
- Diversificatie: Net als bij traditionele beleggingen is het verstandig om je crowdfunding-portefeuille te diversifiëren. Investeer niet al je geld in één bedrijf en spreid je investeringen over verschillende sectoren en crowdfunding-platforms.
- Type belegging: Let op welk type lening of investering je precies doet. Een achtergestelde lening, een (aflossingsvrije) converteerbare lening of normale rente-gebaseerde lening met periodieke aflossing maakt veel verschil. Een achtergestelde lening is risicovoller omdat bij problemen eerst de andere schuldeisers aan de beurt komen. Een converteerbare lening of obligatie kan omgezet worden in aandelen wat interessant is bij snelle groeiers.
Regelgeving en toezicht
In Nederland worden crowdfunding en P2P-leningen gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Deze toezichthouders zijn verantwoordelijk voor het toezicht op financiële dienstverleners, dus ook crowdfunding- en P2P-leningplatforms.
De wettelijke regels voor crowdfunding en P2P-leningen in Nederland zijn vastgelegd in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de daaruit voortvloeiende regelgeving. Crowdfunding-platforms moeten bijvoorbeeld beschikken over een vergunning van de AFM en voldoen aan strikte regels op het gebied van transparantie, informatievoorziening en het beperken van risico's voor investeerders.
P2P-leningen worden in Nederland beschouwd als kredietverlening en vallen daarom ook onder de regels van de Wft. Het toezicht op P2P-leningen is sinds 2021 geïntensiveerd en DNB houdt toezicht op de kredietverstrekking door de P2P-platforms. P2P-leningplatforms moeten zich houden aan de eisen voor kredietverlening, zoals het beoordelen van de kredietwaardigheid van de kredietnemer en het vaststellen van het maximale kredietbedrag. Over het algemeen is het toezicht op crowdfunding en P2P-leningen in Nederland gericht op het beschermen van consumenten en investeerders, het bevorderen van een eerlijke en transparante markt en het voorkomen van systeemrisico's.
In Europa valt crowdfunding onder de Europese Crowdfunding Verordening, die in 2021 is ingevoerd en geldt voor alle lidstaten van de Europese Unie. De verordening biedt een kader voor crowdfunding-platforms en stelt eisen aan hun werking, zoals het opzetten van interne controlesystemen, het verstrekken van informatie aan investeerders en het bieden van bescherming tegen faillissement van het platform.
P2P-leningen worden in veel landen gereguleerd als financiële dienstverlening, wat betekent dat de platforms vaak moeten voldoen aan de regels voor kredietverlening en beleggingsdiensten. In de Verenigde Staten wordt het toezicht op P2P-leningen uitgevoerd door de Securities and Exchange Commission (SEC) en de Federal Trade Commission (FTC), terwijl in het Verenigd Koninkrijk de Financial Conduct Authority (FCA) toezicht houdt op crowdfunding en P2P-leningen.
Het is mogelijk dat er in de toekomst nieuwe wet- en regelgeving wordt ingevoerd om het toezicht op crowdfunding en P2P-leningen verder te versterken en te verduidelijken.
Conclusie
P2P-leningen en crowdfunding zijn inmiddels geaccepteerde beleggingsvormen en het toezicht erop is verbeterd. Het is dus zeker interessant om mee te nemen als potentiële categoriekeuze in een gedegen beleggingsstrategie. Hou rekening met alle genoemde factoren en doe verder goed onderzoek of win advies in. Zo kun je beter bepalen of, en zo ja welke P2P-leningen of crowdfunding-vormen het beste bij de eigen beleggingsdoelen passen en welke platforms daarvoor in aanmerking komen.
Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.