Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Investeren in vastgoed: 9x vraag & antwoord

21 april 2021
Onderwerp: Vastgoed   Investeringen
Steeds meer particulieren investeren in vastgoed. Het beleggen in vastgoed kan lucratief zijn, maar dan moet je wel over de juiste kennis en kunde beschikken. Voor sommige particuliere beleggers loopt het avontuur uit op een teleurstelling. In dit artikel geeft vermogensbegeleider Jos Leeser een nuchtere analyse.

6 mei 2021

Update

Dit jaar is de overdrachtsbelasting op woningen voor beleggers van 2% naar 8% verhoogd. Eerder was aangekondigd dat dit 7% zou worden, maar uiteindelijk is er een verhoging naar 8% uit de bus gerold. De overdrachtsbelasting moet betaald worden als u zelf niet in de woning gaat wonen, maar als u die bijvoorbeeld gaat verhuren.

Het geld dat deze verhoging oplevert, is bedoeld als steuntje in de rug voor starters op de woningmarkt. De groep in de leeftijd tussen 18 en 35 jaar. Zij betalen nu geen overdrachtsbelasting meer.

Door de invoering van de hogere overdrachtsbelasting zijn de beleggingstransacties in Nederlandse woningen in het eerste kwartaal van 2021 volledig ineengestort, zo blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur Jones Lang Lasalle.

Waarom is investeren in vastgoed zo populair?

De populariteit van investeren in vastgoed heeft meerdere redenen. De belangrijkste reden is gelegen in het beeld dat mensen hebben van de vastgoedmarkt. Particulieren – die vaak niet professioneel in vastgoed beleggen - baseren dit beeld vaak op hun persoonlijke ervaring. Zo trekken zij op basis van de gestegen waarde van hun eigen woning de conclusie dat al het vastgoed zal renderen. Dit beeld wordt bevestigd door wat zij lezen in de media over de woning schaarste en de hiermee samenhangende stijging van de huren. Wat ook meespeelt is de historisch lage spaarrente, waardoor mensen op zoek gaan naar andere manieren om rendement te behalen op hun vermogen. Een deel van de particuliere vastgoedbeleggers financiert het vastgoed overigens niet geheel zelf maar sluit ook een hypotheek af, hierbij gebruik makend van de historisch lage hypotheekrente.

Er spelen uiteraard ook psychologische factoren mee. Een beleggingspand is tastbaar en minder abstract dan een aandelenportefeuille. Rond stenen hangt altijd al een sfeer van opportunisme. We bekijken vastgoed door een roze bril en zijn ons niet altijd voldoende bewust van de risico’s.

vastgoed-650x261

Welke mogelijkheden om in vastgoed te beleggen zijn er?

Kortgezegd zijn er twee smaken: direct beleggen of indirect beleggen. Bij direct beleggen in vastgoed worden een of meer panden gekocht ‘voor eigen beheer’. Het object kan een woonhuis of appartement zijn, maar ook een kantoorpand, winkelpand of vakantiehuis, zowel in Nederland als over de grens. Bij een indirecte belegging koopt u een participatie in een vastgoedproject. U heeft hiermee een deeltje van de bundel. Een fonds – al dan niet beursgenoteerd –, commanditaire vennootschap, maatschap of andere entiteit verwerft en beheert de onderliggende vastgoedobjecten. Dit is uiteraard de meest zorgeloze vorm omdat u geen administratieve rompslomp heeft of zorgen over onderhoud. U hoeft geen huren te innen en niet 24/7 klaar te staan voor de huurders.

Welke vastgoedbelegging wordt vaak gekozen?

Veel particulieren die investeren in vastgoed kiezen ervoor een appartement te kopen en dit te verhuren. Zij beleggen dus direct in vastgoed en besteden de verhuur soms uit aan een tussenpersoon (vaak een makelaar). Het verhuren blijkt vaak minder lucratief dan gedacht. Bij uitbesteding aan een verhuurprofessional zullen de beheerkosten het (aanvangs)rendement negatief beïnvloeden. Alleen als u het verhuren volledig zelf verzorgt, is een bruto aanvangsrendement van 5% of hoger haalbaar.

Wat vergeten mensen bij het investeren in vastgoed nog wel eens? 

Dat het beleggen in vastgoed niet anders is dan het beleggen in aandelen: hoe hoger het verwachte of voorgespiegelde rendement, hoe hoger het risico. Uw investering in een beleggingspand levert mogelijk fors meer rendement op dan uw spaarrekening, maar het risico op tegenvallers is ook aanzienlijk hoger. De vastgoedwereld lokt particulieren met hoge rendementen (‘laat uw spaargeld weer renderen!’) maar in werkelijkheid valt het netto rendement vaak veel lager uit.

Het kopen van vastgoed voor de verhuur brengt verschillende risico’s met zich mee. Denk hierbij aan derving van inkomsten door tijdelijke leegstand of hoge kosten voor onderhoud. Bij gebrek aan spreiding (lees: één object) heeft dat risico ook een grote impact op het rendement. En dan is er uiteraard ook nog de huurder. Niet elke huurder heeft een betalingsachterstand, veroorzaakt overlast of begint een wietplantage in uw woning. Maar het zal u maar gebeuren. En op het moment dat u afscheid wilt nemen, kan de huurder mogelijk ook nog eens terugvallen op huurbescherming.

Het investeren in vastgoed kan opeens ook te maken krijgen met nieuwe wetten en regelgeving zoals de minder gunstige fiscale plannen die vanaf 2022 in Box 3 gaan gelden. Of gemeentes die komen met een verordening, zoals Amsterdam, om short stay verhuur via Airbnb aan banden te leggen. Deze aanpassingen van de spelregels zullen hun effect sorteren op de verhouding tussen vraag en aanbod, iets dat de waarde van uw vastgoed negatief kan beïnvloeden.
selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

Waarom is spreiding bij beleggen in vastgoed zo belangrijk?

Als er één gouden tip is voor elke vorm van beleggen dan is het wel: spreidt uw risico. Het devies om niet op één paard te wedden gaat ook op voor het beleggen in vastgoed. Wie volledig is gegaan voor winkelpanden heeft behoorlijke klappen gekregen door de leegstand door de opkomst van internetwinkels en – meer recent – het grote aantal faillissementen, of gesloten vakantieparken als gevolg van de coronacrisis. Die crisis heeft ook gezorgd voor een afname van het aantal expats en hiermee een daling van de vraag op de verhuurmarkt.

Het spreiden is niet voor elke particuliere vastgoedinvesteerder weggelegd, maar als u de mogelijkheid heeft, zorg dan voor een evenwichtige portefeuille en investeer in verschillende soorten vastgoed en in verschillende segmenten. Als u belegt via een goede vermogensbeheerder is deze spreiding zorgvuldig afgedekt.

Is investeren in een vakantiehuisje een goed idee?

Het kopen van een vakantiewoning is een relatief veilige manier van beleggen in vastgoed. Zeker als u de woning uitsluitend benut voor eigen gebruik en als u het bij één woning houdt (omdat u anders te maken krijgt met het genoemde spreidingsprobleem). Maar ook de investering in een vakantiewoning kan uitlopen op een deceptie. Juist omdat vakantiehuisjes zo’n gewild object zijn, is er de laatste jaren veel bijgebouwd met een soms discutabele kwaliteit en locatie. Veel vakantieparken houden daarbij een eigen ‘voorraad’ aan voor de verhuur. Dan kunt u uw huisje wel zelf bewonen, de parkeigenaar en uw buren doen dit lang niet altijd. Er zijn genoeg voorbeelden hoe de wildgroei aan parken en vakantiewoningen heeft geleid tot een dalende bezettingsgraad met verhuur aan arbeidsmigranten tot gevolg. Dat laatste heeft zeker een negatief effect op de waarde van uw vakantiewoning en op de duur van de verkoop.

Vakantiehuisjes-650x263

Wat is de rol van liquiditeit binnen vastgoed beleggen?

Mensen die beleggen in vastgoed zijn zich vaak te weinig bewust van de liquiditeit van hun belegging – of beter gezegd: het ontbreken ervan. Iemand die de beurs omlaag ziet storten, kan dezelfde dag nog uitstappen maar bij vastgoed ontbreekt die mogelijkheid. Dit geldt ook voor het beleggen in een vastgoedfonds. De mogelijkheid tot uitstappen bestaat maar kent vaak stringente voorwaarden. De afgelopen jaren hebben we meerdere keren gezien dat een vastgoedfonds minder liquide bleek dan vooraf gedacht. Er zijn zelf vastgoedfondsen ‘op slot’ gegaan, waardoor de beleggers geen kant meer op konden.

Hoe komt het dat het nogal eens mis gaat bij vastgoedfondsen?

Vastgoedfondsen hebben een sterk commerciële drive en kenmerken zich door een gebrek aan transparantie. Om AFM toezicht te omzeilen, hanteren zij vaak een ondergrens van honderdduizend euro. De kostenstructuur is niet zelden onduidelijk en de kosten zijn onevenredig hoog. Ook kennen veel vastgoedfondsen een te hoge leverage: hun schulden zijn hoog en de afhankelijkheid van banken groot. Wat we ook regelmatig zien zijn vormen van belangenverstrengeling, terwijl het fonds uitsluitend uw belang zou moeten dienen. Een ander belangrijk risico is het gebrek aan spreiding. De portefeuille is te eenzijdig en als het dan mis gaat, gaat het goed mis.

Kan ik ook via een vermogensbeheerder beleggen in vastgoed?

Ja, dit kan bij een deel van de vermogensbeheerders in Nederland. Er zijn vermogensbeheerders die (voor u) beleggen in vastgoed, maar meestal als onderdeel van een bredere beleggingsportefeuille. Vermogensbeheerders zijn zich zeer bewust van de noodzaak van spreiding en de vastgoedbeleggingen vormen zelden meer dan tien procent van de totale beleggingsportefeuille.

Tip: Investeer alleen in vastgoed als je het spel snapt. Baseer je op de feiten en niet op het opportunisme van vrienden. En zorg vooral voor spreiding over meerdere asset classes, waaronder vastgoed.
door Jos Leeser
Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.
selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.
×

Cookies op de website van Vermogensbeheer.nl

Vermogensbeheer.nl gebruikt functionele en analytische cookies voor een optimaal gebruik van de website en voor de noodzakelijke statistische informatie. Meer informatie »