Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Duurzaam & groen vermogensbeheer: vier vermogensbeheerders aan het woord

17 juni 2021 Onderwerp: Duurzaamheid | Investeringen

Vermogensbeheer gebaseerd op duurzaamheid. Levert dat wel voldoende rendement op? En hoe ziet dan het beleggingsbeleid van een vermogensbeheerder eruit? Wij namen vier Nederlandse vermogensbeheerders onder de loep: Optimix, Index Capital, DoubleDividend en IVM Caring Capital. Drie daarvan zijn uitsluitend duurzaam bezig. Alleen bij Optimix kunnen klanten ook nog voor een ‘normale’ beleggingsportefeuille kiezen.

Index Capital gaat sinds kort alleen nog voor duurzaamheid. De indexbelegger uit Breda heeft vorig jaar alle portefeuilles duurzaam ingericht. Dat betekent dat hun klanten alleen nog indices volgen, waarvan de aandelen aan duurzame criteria voldoen.

Index Capital voert al sinds 2015 duurzame mandaten. Wij kunnen stellen dat wij al veel ervaring hebben opgedaan met duurzame proposities in de ETF-sector”, zegt Remco Mattijssen, directeur/eigenaar van deze vermogensbeheerder. “De keuze om al zes jaar geleden met duurzame portefeuilles te starten, is ontstaan vanuit ideologie. Ideologie is onze basis. Wij willen een klant via indexbeleggen een eerlijk beleggingsalternatief bieden. Daar ontstond al snel een aanvullende ideologie uit: we willen naast het bieden van een eerlijk en betaalbaar beleggingsalternatief ook het belegd vermogen aanwenden om de wereld om ons heen duurzamer te maken”.

Volgens Mattijssen heeft de keuze om alle portefeuilles duurzaam in te richten te maken met de ‘intrinsieke vanzelfsprekendheid’ van duurzaamheid. “Veel partijen maken nu pas de draai naar duurzaam. Min of meer gedwongen door de toezichthouder. Maar wij hebben al een trackrecord van zes jaar op dit gebied”.

Toenemende vraag naar groen beleggen

Sinds 2018 kunnen Optimix-klanten kiezen voor Optimix Duurzaam Vermogensbeheer. Een duurzaam ingerichte strategie, naast de gewone strategie. “Vanaf het begin bij ben ik hierbij betrokken”, vertelt Diemer de Vries, senior portefeuillemanager bij Optimix. “In onze klantcontacten kwam steeds vaker duurzaam beleggen aan bod. Er was vraag naar. Daarnaast vinden we het een interessant beleggingsthema. We hebben ons toen afgevraagd of we het in alle beleggingsportefeuilles zouden doorvoeren. Er zijn ook klanten die hier niet op zitten te wachten. We hebben daarom besloten het als apart product in de markt te zetten”.

Optimix heeft voor al haar portefeuilles een uitsluitingsbeleid. Samen met Sustainalytics screent de Amsterdamse vermogensbeheerder het beleggingsuniversum en komt zo bedrijven op het spoor, die zich niet houden aan regels op het gebied van mensenrechten, arbeidsvoorwaarden, milieu en anticorruptie. “Daar beleggen wij sowieso niet in. Dat is uitsluiten. Dat is volgens mij wat elke vermogensbeheerder doet”, zegt De Vries.

Optimix Duurzaam gaat volgens De Vries uit van ‘best in class’. Er wordt hier niet gekeken naar welke bedrijven je moet uitsluiten, maar welke bedrijven het goed doen. “Bij Optimix Duurzaam is dát de benadering. Je kunt denken aan actief beheerde fondsen, die daar goed op scoren. Of ‘best in class trackers’ van de MSCI, de SRI-trackers. De oliesector wordt hierbij uitgesloten”.

“We vonden dat er nog iets extra’s bij moest. Daarom hebben we twee thema’s gekozen: ‘schone aarde’ en ‘duurzaamheid en innovatie’. Die thema’s zijn gebaseerd op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties”, zegt De Vries. “Per thema hebben we zo’n dertig aandelen gekozen, die een goede invulling geven aan de SDG’s en daarmee aan het thema. Deze twee thema’s en de mandjes met aandelen vinden we zo interessant, dat we die thema’s in al onze portefeuilles naar voren brengen. Die hebben we zowel in Duurzaam opgenomen als in de gewone portefeuilles. Alleen is het gewicht in de gewone portefeuilles een stuk kleiner”, aldus de portefeuillemanager.

Duurzaam beleggen in windmolens

Beleggen is onze natuur

Met als lijfspreuk ‘beleggen is onze natuur’ richt DoubleDividend zich volledig op duurzaamheid. De vermogensbeheerder uit Amsterdam zegt alleen geïnteresseerd te zijn in ‘duurzame ondernemingen van hoge kwaliteit’. Bij het beleggingsbeleid wordt uitgegaan van vijf criteria: duurzaamheid, het bedrijfsmodel, het management & trackrecord, de balans en de waardering. Alleen als op alle criteria goed wordt gescoord, belegt DoubleDividend hierin.

“Ondernemingen met een brede duurzaamheidsagenda zijn meer gericht op de lange termijn, doen meer aan innovatie, hebben een beter businessmodel en kennen een lager risicoprofiel. Duurzaamheid is daarmee onderdeel van kwaliteit en duurzaamheid biedt daarmee voor de belegger een positieve bijdrage aan het risico- rendementsprofiel van een beleggingsportefeuille”, schrijft DoubleDividend op haar website.

DoubleDividend beoordeelt de ondernemingen op de bijdrage die ze leveren op de de Sustainable Development Goals die in 2015 door de VN zijn aangenomen als brede agenda voor de duurzame ontwikkeling van de wereld. Voorbeelden zijn: betaalbare en duurzame energie, ongelijkheid verminderen, gendergelijkheid en geen armoede.

De beheerder belegt onder meer in bedrijven als ASML, Unilever, Nike, Levi’s, Adobe en Google-moederbedrijf Alphabet. Een bedrijf, waarvan ze afscheid hebben genomen, is Facebook. Volgens DoubleDividend ging het niet goed om met haar macht en de privacy van haar gebruikers.

Verantwoorde vermogensbeheerder

Ook IVM Caring Capital beschouwt zich als een ‘verantwoorde vermogensbeheerder’. Hetgeen betekent dat al haar beleggingen tenminste duurzame kenmerken bevatten.

Dit doet de Amsterdamse vermogensbeheerder door in de eerste plaats duurzaamheidsrisico’s en ongunstige effecten zoveel mogelijk uit te sluiten in haar portefeuilles. “Zo zijn er bedrijven en sectoren waar wij zeker niet in zullen investeren. Wij beleggen niet direct in bedrijven die actief zijn in de wapen- en tabaksindustrie, niet in olie- en gas producenten en nutsbedrijven die gebruik maken van kolen voor productie van elektriciteit, niet in energieservices, raffinage en de aanleg van pijplijnen en niet in de vervuilende mijnbouwindustrie”, schrijft het bedrijf op zijn website.

De beheerder heeft voor haar directe beleggingen gekozen voor volgende thema’s: gezondheid, energietransitie en de digitale transformatie. “Alle door ons geselecteerde bedrijven (dit geldt voor onze beleggingen in individuele aandelen en obligaties) moeten in hun sector op het gebied van ESG-criteria minimaal “best in class” zijn”.

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen

Grote toename vraag

Index Capital-directeur Mattijssen ziet een enorme toename van de vraag naar duurzaam beleggen. “Ja, die vraag is enorm gegroeid. Met name de jongere beleggers vinden het essentieel dat zij met hun vermogen kunnen bijdragen aan een betere, duurzamere wereld. Ook meer ervaren beleggers raken geïnteresseerd. Dit wordt mede veroorzaakt door de prima rendementen en de brede maatschappelijke discussie over duurzaamheid en het steeds betere beleggingsaanbod. Voor nagenoeg iedere categorie/sector is een duurzaam beleggingsproduct”.

Iedere klant bij Index Capital belegt via één van zes risicoprofielen in een duurzame portefeuille. In de portefeuille worden ESG- of SRI-indices met duurzame bedrijven gevolgd. “Maar nog niet al het aanbod is duurzaam”, vervolgt Mattijssen. “Zo hebben wij momenteel een positie in een inflatiegebonden-obligatie indexprodukt dat niet duurzaam kwalificeert. Er is voor deze positie nog geen passend alternatief”.

Beleggen in zonnepanelen

Voorkeur voor lichtgroen beleggen

Mattijssen: “Ons beleggingsbeleid is er op gericht om de referentie-indices zo dicht mogelijk te volgen. Dit kan niet met een zogenoemde donkergroene portefeuille. Bij een donkergroene portefeuille-invulling kunnen hele sectoren verwijderd worden. De balans raakt daarmee uit een portefeuille. Dat is iets wat wij niet willen. Index Capital kiest daarom voor een lichtgroene variant. Bedrijven, opererend in een als minder duurzame gekende sector, krijgen op basis van een goed duurzaamheidsbeleid een zwaardere weging ten opzichte van hun directe concurrenten. Denk aan de energiesector waar een bedrijf als Total een zwaardere weging in de index kan krijgen dan bijvoorbeeld Koninklijke Olie of BP”.

“Er is veel te doen over wat nu duurzaam is”, zegt De Vries van Optimix. “Binnen onze duurzame portefeuille is niet alles ‘donkergroen’. We beleggen bijvoorbeeld ook in een onderneming als DSM. Die doet heel veel aan verduurzaming en praktische oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken, maar het is geen bedrijf dat 100% duurzaam opereert. Bij de invulling van de thema’s hebben we een benadering gekozen, die aansluit bij ons gezond verstand”.

Hoger rendement

“Het rendement in de duurzame portefeuilles is gemiddeld zo’n 0,2% tot 0,4% hoger geweest ten opzichte van een regulier ingevulde portefeuille de afgelopen jaren”, zegt Mattijssen. “Er wordt steeds meer geïnvesteerd in duurzame bedrijven. Deze duurzame bedrijven hebben een voorsprong op minder/niet duurzame bedrijven waarin steeds minder wordt belegd of die zelfs worden afgestoten”.

Ook De Vries ziet bij duurzaamheid voor de lange termijn goede rendementskansen. “Die zien we zeker. Duurzaamheid kost geen rendement, als je kijkt naar bijvoorbeeld de Social Responsible Index van MSCI. Die doet het beter dan de brede index. Op driejarige basis zie je dat het verschil nog groter is geworden”.

Klanten maken zelf keuze

Optimix laat klanten vrij bij hun keuze voor wel of niet duurzaam. De Vries: “Maar wij zien wel dat veel mensen kiezen voor Optimix Duurzaam. Met name jonge ondernemers kiezen bijna altijd hiervoor”.

“We zijn een actieve beheerder en ons beleid, zoals regioverdeling, is hetzelfde voor duurzaam als voor de normale portefeuille. De invulling gebeurt wel met andere beleggingsproducten. Daardoor kunnen er rendementsverschillen ontstaan. Vorig jaar was dat verreweg in het voordeel van de duurzame portefeuille. Dit jaar niet. Duurzaam beleggen is iets meer groei georiënteerd. Dan laat je cyclische sectoren, zoals de oliesector, links liggen. Die doen het dit jaar goed. Maar wij bevelen de klant dus niet per se duurzaam aan”, aldus De Vries van Optimix.

Jan-Paul van der Ent

door Jan-Paul van der Ent

Jan-Paul heeft jarenlange ervaring in vermogensbeheer en fund management, met vermogensbeheerders en met het selecteren van asset managers. Hij heeft economie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit en zijn zakelijke interesses zijn duurzaamheid, governance en alternatieve beleggingen. Bij Vermogensbeheer.nl is Jan-Paul actief als data analist.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen