Index Capital gaat sinds kort alleen nog voor duurzaamheid. De indexbelegger uit Breda heeft vorig jaar alle portefeuilles duurzaam ingericht. Dat betekent dat hun klanten alleen nog indices volgen, waarvan de aandelen aan duurzame criteria voldoen.
“
Index Capital voert al sinds 2015 duurzame mandaten. Wij kunnen stellen dat wij al veel ervaring hebben opgedaan met duurzame proposities in de ETF-sector”, zegt Remco Mattijssen, directeur/eigenaar van deze vermogensbeheerder. “De keuze om al zes jaar geleden met duurzame portefeuilles te starten, is ontstaan vanuit ideologie. Ideologie is onze basis. Wij willen een klant via indexbeleggen een eerlijk beleggingsalternatief bieden. Daar ontstond al snel een aanvullende ideologie uit: we willen naast het bieden van een eerlijk en betaalbaar beleggingsalternatief ook het belegd vermogen aanwenden om de wereld om ons heen duurzamer te maken”.
Volgens Mattijssen heeft de keuze om alle portefeuilles duurzaam in te richten te maken met de ‘intrinsieke vanzelfsprekendheid’ van duurzaamheid. “Veel partijen maken nu pas de draai naar duurzaam. Min of meer gedwongen door de toezichthouder. Maar wij hebben al een trackrecord van zes jaar op dit gebied”.
Toenemende vraag naar groen beleggen
Sinds 2018 kunnen Optimix-klanten kiezen voor Optimix Duurzaam Vermogensbeheer. Een duurzaam ingerichte strategie, naast de gewone strategie. “Vanaf het begin bij ben ik hierbij betrokken”, vertelt Diemer de Vries, senior portefeuillemanager bij
Optimix. “In onze klantcontacten kwam steeds vaker duurzaam beleggen aan bod. Er was vraag naar. Daarnaast vinden we het een interessant beleggingsthema. We hebben ons toen afgevraagd of we het in alle beleggingsportefeuilles zouden doorvoeren. Er zijn ook klanten die hier niet op zitten te wachten. We hebben daarom besloten het als apart product in de markt te zetten”.
Optimix heeft voor al haar portefeuilles een uitsluitingsbeleid. Samen met Sustainalytics screent de Amsterdamse vermogensbeheerder het beleggingsuniversum en komt zo bedrijven op het spoor, die zich niet houden aan regels op het gebied van mensenrechten, arbeidsvoorwaarden, milieu en anticorruptie. “Daar beleggen wij sowieso niet in. Dat is uitsluiten. Dat is volgens mij wat elke vermogensbeheerder doet”, zegt De Vries.
Optimix Duurzaam gaat volgens De Vries uit van ‘best in class’. Er wordt hier niet gekeken naar welke bedrijven je moet uitsluiten, maar welke bedrijven het goed doen. “Bij Optimix Duurzaam is dát de benadering. Je kunt denken aan actief beheerde fondsen, die daar goed op scoren. Of ‘best in class trackers’ van de MSCI, de SRI-trackers. De oliesector wordt hierbij uitgesloten”.
“We vonden dat er nog iets extra’s bij moest. Daarom hebben we twee thema’s gekozen: ‘schone aarde’ en ‘duurzaamheid en innovatie’. Die thema’s zijn gebaseerd op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties”, zegt De Vries. “Per thema hebben we zo’n dertig aandelen gekozen, die een goede invulling geven aan de SDG’s en daarmee aan het thema. Deze twee thema’s en de mandjes met aandelen vinden we zo interessant, dat we die thema’s in al onze portefeuilles naar voren brengen. Die hebben we zowel in Duurzaam opgenomen als in de gewone portefeuilles. Alleen is het gewicht in de gewone portefeuilles een stuk kleiner”, aldus de portefeuillemanager.
Beleggen is onze natuur
Met als lijfspreuk ‘beleggen is onze natuur’ richt
DoubleDividend zich volledig op duurzaamheid. De vermogensbeheerder uit Amsterdam zegt alleen geïnteresseerd te zijn in ‘duurzame ondernemingen van hoge kwaliteit’. Bij het beleggingsbeleid wordt uitgegaan van vijf criteria: duurzaamheid, het bedrijfsmodel, het management & trackrecord, de balans en de waardering. Alleen als op alle criteria goed wordt gescoord, belegt DoubleDividend hierin.
“Ondernemingen met een brede duurzaamheidsagenda zijn meer gericht op de lange termijn, doen meer aan innovatie, hebben een beter businessmodel en kennen een lager risicoprofiel. Duurzaamheid is daarmee onderdeel van kwaliteit en duurzaamheid biedt daarmee voor de belegger een positieve bijdrage aan het risico- rendementsprofiel van een beleggingsportefeuille”, schrijft DoubleDividend op haar website.
DoubleDividend beoordeelt de ondernemingen op de bijdrage die ze leveren op de de Sustainable Development Goals die in 2015 door de VN zijn aangenomen als brede agenda voor de duurzame ontwikkeling van de wereld. Voorbeelden zijn: betaalbare en duurzame energie, ongelijkheid verminderen, gendergelijkheid en geen armoede.
De beheerder belegt onder meer in bedrijven als ASML, Unilever, Nike, Levi’s, Adobe en Google-moederbedrijf Alphabet. Een bedrijf, waarvan ze afscheid hebben genomen, is Facebook. Volgens DoubleDividend ging het niet goed om met haar macht en de privacy van haar gebruikers.
Verantwoorde vermogensbeheerder
Ook
IVM Caring Capital beschouwt zich als een ‘verantwoorde vermogensbeheerder’. Hetgeen betekent dat al haar beleggingen tenminste duurzame kenmerken bevatten.
Dit doet de Amsterdamse vermogensbeheerder door in de eerste plaats duurzaamheidsrisico’s en ongunstige effecten zoveel mogelijk uit te sluiten in haar portefeuilles. “Zo zijn er bedrijven en sectoren waar wij zeker niet in zullen investeren. Wij beleggen niet direct in bedrijven die actief zijn in de wapen- en tabaksindustrie, niet in olie- en gas producenten en nutsbedrijven die gebruik maken van kolen voor productie van elektriciteit, niet in energieservices, raffinage en de aanleg van pijplijnen en niet in de vervuilende mijnbouwindustrie”, schrijft het bedrijf op zijn website.
De beheerder heeft voor haar directe beleggingen gekozen voor volgende thema’s: gezondheid, energietransitie en de digitale transformatie. “Alle door ons geselecteerde bedrijven (dit geldt voor onze beleggingen in individuele aandelen en obligaties) moeten in hun sector op het gebied van ESG-criteria minimaal “best in class” zijn”.