Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Whisky: een lucratieve belegging, maar ook risicovol

15 december 2021
Onderwerp: Investeringen
Whisky wordt tegenwoordig steeds meer als een volwaardige alternatieve beleggingsvorm gezien. Het kan beleggers hierin een mooi rendement opleveren. Maar hoe beleg je in deze sterke drank en wat zijn de voor- en nadelen?

’s Werelds duurste whiskyvat is sinds eind 2018 in Nederlandse handen. Scotch Whisky International uit Sassenheim heeft toen ’s werelds duurste vat gekocht: het Glenlivet-vat uit 1952. Het ging voor €4,5 miljoen van de hand. Het recordbedrag kwam mede tot stand doordat er relatief veel flessen (382) uitgehaald konden worden. Gewoonlijk verdampt ieder jaar een paar procent.

Maar u hoeft niet over miljoenen te beschikken om toch in whisky te beleggen. Tegenwoordig kunt u op internet voor enkele tientallen euro’s al flessen whisky kopen. Bijvoorbeeld via veilingsite Catawiki. Dan moet u wel de verleiding weerstaan om de fles open te maken en de inhoud te consumeren.

Veel geduld nodig bij whisky

Als u op zoek bent naar meer exclusieve flessen whisky, kunt u terecht bij verschillende aanbieders, van grote slijterijketens tot gespecialiseerde bedrijfjes. U moet beleggen in single malt whisky en niet in blended malt whisky, omdat er alleen bij single malt whisky een schaarste bestaat. Blended whisky is een mix of mengsel van twee of meer whisky’s. Liefst 90% van de totale markt bestaat uit blended whisky. Single malt is whisky van één distilleerderij.

Zeldzame flessen whisky vormen de beste investering. Het gaat dan bijvoorbeeld om gelimiteerde versies of whisky’s van inmiddels opgeheven distilleerderijen.

Als u de flessen heeft aangeschaft, moet u geduld opbrengen. Hoe ouder de whisky is, hoe meer rendement deze kan opleveren. Met name als de whisky 18 jaar of ouder is, kan de prijs exponentieel stijgen. Oude single malt whisky’s zijn redelijk schaars, waardoor zij steeds waardevoller worden.
Schotse distilleerderijen steken tegenwoordig weinig energie meer in het laten rijpen van whisky’s over een langere tijd, wat gunstig is voor de prijs van oude whisky. Volgens een onderzoek van Scotch Whisky International is in de periode 1936 – 2008 de gemiddelde prijs van whisky met 6,6% gestegen.

whiskybar-649x316

Goede opslagruimte

Belangrijk is dat u over een goede opslagruimte voor uw whiskyverzameling beschikt. Een donkere ruimte, met een constante temperatuur van zo’n 17 of 18 graden. U moet hierbij goed letten op de luchtvochtigheid. Als de ruimte te droog is, verdampt de inhoud van de whiskyflessen. En als de ruimte juist te vochtig is, raken de etiketten en de koker beschimmeld.

Whisky moet je, in tegenstelling tot wijn, rechtop bewaren. Hiermee wordt voorkomen dat de whisky te veel in contact komt met de kurk, waardoor de sterke drank bederft. U moet de kurk wel vochtig houden, om te voorkomen dat die uitdroogt. U kunt een gesloten fles whisky decennialang bewaren.

Japanse whisky

Whisky werd vroeger vooral in Ierland en Schotland geproduceerd. Maar dat is niet meer het geval. De drank komt tegenwoordig ook uit landen als Rusland, Japan en China.

Een bekende distilleerder is bijvoorbeeld het Japanse bedrijf Nikka, dat al sinds 1934 op een geheel eigen wijze whisky’s produceert. De Coffey-lijn van Nikka is al jaren bekend onder de whiskyliefhebbers. In 2017 werd de Coffey Malt van Nikka verkozen tot beste whisky ter wereld.

Beleggen via handelsplatform

Als u thuis geen whisky wilt opslaan, kunt er u ook voor kiezen om via de World Whisky Index (WWI) te gaan beleggen in whisky. De WWI is een handelsplatform van Scotch Whisky International, 's werelds grootste speler op het gebied van professioneel beleggen in Schotse single malt whisky. Het gaat hierbij om echte flessen of echte vaten, die u als particulier kunt verkopen of aankopen. In een kluis in Sassenheim beheert SWI inmiddels 68.000 flessen, met een geschatte waarde van zo’n €40 miljoen.

Ook kunt u beleggen in whisky die nog niet gebotteld is en zich dus nog in vaten bevindt. Deze vaten zijn opgeslagen in Schotland en worden beheerd door Scotch Whisky International. De vaten mogelijk namelijk Schotland niet uit.

Risico’s beleggen in whisky

Het beleggen in whisky is behoorlijk risicovol. Denk bijvoorbeeld aan het gevaar van verdamping van uw belegging. Ook het rijpingsrisico is kenmerkend voor beleggen in dranken. Dit houdt in dat de whisky zich in het vat niet tot het gewenste hoogwaardige product heeft ontwikkeld. Het is ook een kleine, gespecialiseerde markt, waarin u uw belegging niet altijd liquide kunt maken. Toezichthouder de AFM beoordeelt beleggen in whisky met een zes als risico-indicator. Zeven is daarbij het hoogste risico.

Wilt u op een verantwoorde manier in whisky beleggen? Dan is het goed spreiden van uw beleggingen het belangrijkste dat u kunt doen om uw financiële risico’s te beperken. Dat betekent uw vermogen goed spreiden over verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties, vastgoed en alternatieve beleggingen zoals whisky. In de praktijk betekent dit dat u een klein deel van uw vermogen zou kunnen beleggen in whisky.
door Frits van Manen
Frits is partner bij Vermogensbeheer.nl en heeft ervaring als beleggings- en vermogensadviseur bij een grote Nederlandse bank en fondshuis. Frits begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder.
selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.
×

Cookies op de website van Vermogensbeheer.nl

Vermogensbeheer.nl gebruikt functionele en analytische cookies voor een optimaal gebruik van de website en voor de noodzakelijke statistische informatie. Meer informatie »