Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Beleggen in goud: een gouden investering?

5 augustus 2023 (update), 19 augustus 2021 (publicatiedatum) Onderwerp: Investeringen

Goud is een bijzonder beleggingsproduct. U kunt het laten verwerken in bijvoorbeeld een ring, maar ook goudstaven opslaan bij een bank. Waarom is goud van oudsher zo’n populaire belegging? Wat hield de gouden standaard in? En wat zijn de voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld aandelen? En wat zijn de mogelijkheden om in dit edelmetaal te beleggen? Hoe zit het met de nadelen? Gaat AI (artificial intelligence) nog invloed hebben? In dit artikel komt dat allemaal aan bod.

Goud als vluchthaven

Een groot voordeel van goud is dat het waardevast is. De opgedolven goudvoorraad blijft relatief stabiel en neemt maar langzaam toe over de jaren. Hierdoor blijft de waarde van goud behouden. Door de stijgende welvaart is bovendien wereldwijd de vraag naar goud hoger. Daarnaast is het moeilijker geworden om aan nieuw goud te komen. Er ligt naar schatting nog zo’n 50.000 ton in de grond, aldus de US Geological Survey. Dit alles komt de goudprijs ten goede.

In tijden van onrust, zoals een economische crisis of politieke instabiliteit, kan er altijd worden teruggegrepen op goud. Dit is dan ook het moment waarop een piek te zien is in de goudprijs. Daarnaast is goud niet iets wat kan ‘omvallen’, zoals een nationale munt. Goud vormt dus een wereldwijde vluchthaven voor beleggers. In die zin is het logisch het in de een of andere vorm in de portefeuille op te nemen.
Het aankopen van goud zorgt voor een betere risicospreiding in uw beleggingsportefeuille. In tijden van onrust, zoals in de coronacrisis, stijgt de goudprijs, of daalt hij minder snel dan de aandelenmarkten. Het is dus een goede aanvulling op aandelen en obligaties.

Investeren in goud

Gouden standaard

Tijdens de financiële en monetaire crisis rond 2008-2013 waren goudbeleggingen heel populair. Er was grote bezorgdheid over het omvallen van de euro. Goud bood zekerheid. Dit is ook de reden waarom centrale banken in crisistijden vaak extra goud opkopen, om hun munt kracht bij te kunnen blijven zetten.

Het goud functioneert dan als garantiemiddel voor de munt. Van oudsher werkte dat zo: bij het uitgeven van papiergeld hield de uitgever de genoemde waarde in de vorm van fysieke goudstaven in reserve. Zo wist de ontvanger van het papiergeld dat er altijd een terugvaloptie was. Je bankbiljetten waren ‘gedekt’. Je mocht het papiergeld altijd omwisselen voor echt goud. De centrale bank had dus een goudvoorraad waarvan de waarde overeenkwam met de totale hoeveelheid papiergeld die in omloop was. Dit heet de gouden standaard. Wereldwijd was dit afgesproken in het systeem van Bretton Woods. De munteenheid was direct gekoppeld aan fysiek goud. Maar die gouden standaard is in 1971 door de Amerikanen losgelaten, de dollar werd niet langer gesteund door goud.

Einde gouden standaard

In de jaren zestig werden er steeds meer dollars bijgedrukt om de Vietnamoorlog te financieren (geldschepping). Maar de goudvoorraad in Fort Knox bleef gelijk. De dekking klopte niet meer. Toenmalig president van Frankrijk, Charles de Gaulle, had altijd al bezwaren tegen het voor de VS nogal voordelige dollarsysteem. Hij ruilde, samen met andere Europese landen, overtollige dollars massaal in voor fysiek goud. Amerika, dat aan het eind van WO II de grootste goudvoorraad had, zag haar goudvoorraad in Fort Knox steeds verder krimpen. President Nixon riep daarom in augustus 1971 zijn economische adviseurs bijeen. Hun advies was helder: ‘verbreek de belofte dat de dollar voor goud ingeruild kan worden’. Het leidde tot de eerste dollarcrisis. De dollar halveerde in een paar jaar tijd. De goudprijs, die tot 1971 was vastgezet op 35 dollar per ounce (31 gram), steeg naar 800 dollar, onder meer door wereldwijde vlucht uit de dollar.

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen

Mogelijkheden om te beleggen in goud

Ongeveer een derde van het goud wordt jaarlijks voor beleggingen opzij gelegd. De centrale banken kopen per jaar ongeveer een tiende van het goudaanbod op en stoppen dit in hun kluizen. India en China zijn de grootste kopers van goud.

Maar hoe kunt u nou zelf beleggen in goud? In de basis zijn er 3 manieren:

  1. Fysiek goud kopen in de vorm van goudstaven. Het gewicht van de koers gaat per ‘troy ounce’, iets meer dan 31,10 gram. Het goud is 24 karaat en 99,9% zuiver. Er zijn vele maten en gewichten te koop, vanaf 1 gram. Een (meestal duurdere) variant zijn gouden sieraden en munten.

  2. Aandelen kopen van goudmijnbedrijven. De bekendste zijn Newmont Mining, Barrick Gold, Freeport-McMoran en Newcrest Mining. Als de goudprijs stijgt, stijgen hun aandelen vaak sneller; hun kosten blijven immers hetzelfde. Daar zit dus een zg. hefboom in. Maar dit is zeker geen garantie, ze kunnen ook dalen terwijl de goudprijs stijgt.

  3. Beleggen in aandelenfondsen en ETF’s die zelf weer beleggen in fysiek goud of in zg. futures. ETF’s zijn exchange traded funds, dus beursgenoteerde fondsen. Ook deze aandelen veren in principe mee met de goudprijs.

1. Fysiek goud kopen

Er zijn vele aanbieders van fysiek goud (en andere edelmetalen zoals zilver en platinum). Hier kun u (delen van) goudstaven kopen en laten bewaren. Naast de kosten voor het goud zelf moet u rekening houden met aankoopkosten die de verkoper in rekening brengt, bewaarloon en verzekering.

Voordelen:

  • Het voordeel is dat u fysiek goud bezit.

  • U kunt het goud snel weer verkopen, het is een liquide belegging.

  • De goudprijs heeft het de afgelopen twintig jaar beter gedaan dan de AEX.

Nadelen:

  • De diverse kosten zoals opslag en verzekering.

  • Het eventueel mislopen van extra rendement via de andere beleggingsmogelijkheden.

  • U krijgt geen rente, huuropbrengsten of dividend.

  • In tijden van een florerende economie wordt goud minder interessant en daalt het meestal in waarde.

  • De goudprijs is vaak heel grillig. Houd daar rekening mee.

Goud grafiek historie goudprijs

2. Beleggen in goudmijnbedrijven

U kunt via een broker aandelen kopen van goudmijnbedrijven.

Voordelen:

  • U hoeft niet te betalen voor de opslag en verzekering van goud.

  • U heeft recht op dividend.

  • U kunt koersrendement maken, ook in tijden dat de goudprijs daalt. Dit kan bijvoorbeeld als het bedrijf operationele verbeteringen doorvoert die de winstgevendheid ten goede komen.

Nadelen:

  • De aandelen van de goudmijnbedrijven kunnen dalen, terwijl de goudprijs stijgt.

  • De mijnbouwers kunnen verlies maken door stakingen, noodzakelijke investeringen in / vervanging van apparatuur, uitgeputte mijnen, nationalisatie, corruptie, natuur- en milieuschade en talloze andere oorzaken.

  • Als de koers in een andere munteenheid luidt, loopt u ook valutarisico.

3. Beleggingsfondsen in goud

Een andere manier om te beleggen in goud is het aankopen van een goud beleggingsfonds of een ETF. Er zijn dus beleggingsfondsen die zelf weer beleggen in ondernemingen die zich bezighouden met goudgerelateerde activiteiten.

Een ETF is een passief beheerd beleggingsfonds waarvan de aandelen op de beurs verhandeld worden. Een goud-ETF is een zg. tracker en volgt de prijs van goud, vandaar de term passief beheer.

Zowel bij goudbeleggingsfondsen als goud-ETF’s koopt geen fysiek goud, maar een zogeheten derivaat (afgeleide) dat zijn waarde ontleent aan de dagelijkse waarde van goud (de goudfuture, ook wel de spotprijs genoemd). ETF’s zijn meer weggelegd voor de doorgewinterde belegger.

Goud, blockchain en AI

De komende jaren staan in het teken van AI (artificial intelligence). Met name cryptotechnologie zoals de blockchain gaat de kapitaalmarkten flink veranderen. Door het eigendomsbewijs te digitaliseren - zoals met de blockchaintechnologie - wordt het verhandelen van onder andere goud makkelijker en (veel) sneller. En goedkoper.

Met een zg. NFT (non-fungible token) heb je een uniek digitaal eigendomsbewijs, gekoppeld aan een blockchain. Die blockchain vormt dan een betrouwbare en transparante databank, net als bij Bitcoin. Een NFT is verhandelbaar en kan niet vervalst worden. Voor iemand die goud in een bankkluis heeft liggen is dat handig en interessant. De NFT is gekoppeld aan een foto van de fysieke goudbaar met een eigen uniek nummer erop. Het goud blijft in de kluis liggen, maar je kunt het eigendomsbewijs zeker en veilig kopen of verkopen. Het klinkt nog futuristisch maar is nu al werkelijkheid.

Uiteraard is het zaak dit goed te reguleren vanuit de overheid. De EU is daar druk mee bezig. o.a. met MiCAR, Europese wetgeving voor de cryptomarkt en de AI Act.

Hoeveel beleggen in goud?

Het opnemen van goud binnen uw beleggingsportefeuille kan zorgen voor een goede bescherming tijdens een beurscrisis. Als de beurzen in paniek raken en aandelenkoersen hard dalen, gaan mensen op zoek naar een ‘veilige haven’ en komen dan vaak onder meer uit bij goud. Door de toenemende vraag naar goud stijgt de prijs. Zo kan dit het verlies op de aandelen binnen uw beleggingsportefeuille deels compenseren. Maar dan moet er dus wel al vóór die crisis in zijn gestapt.

Professionele beleggers zoals vermogensbeheerders zullen, om een goede spreiding te garanderen, altijd slechts een klein deel van de totale beleggingsportefeuille beleggen in goud (vaak maximaal 5% à 10%). Binnen elke beleggingsportefeuille is een goede spreiding immers van groot belang, omdat je daarmee als belegger je risico's aanzienlijk verkleint. Een te groot belang in goud zorgt juist weer voor een toename van het beleggingsrisico.

Wilt u uw vermogen laten beleggen door een professional en bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder? Lees dan meer over ons gratis SelectieRapport »

Joost van Löben Sels

door Joost van Löben Sels

Joost heeft veel ervaring met het adviseren van vermogende cliënten op het gebied van beleggen. Hij heeft onder andere gewerkt als beleggingsadviseur bij SNS Bank. Bij Vermogensbeheer.nl begeleidt hij vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder. Joost is een ondernemer in hart en nieren en is daardoor ook goed in staat om ondernemers te adviseren bij hun beleggingsvraagstuk.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen