Goud wordt ook wel de ‘koning der metalen’ genomen. Het is altijd beschouwd als een waardevol product. In musea kunt u gouden munten bewonderen van eeuwen, zo niet millennia, geleden.
Een groot voordeel van goud is dat het waardevast is. De goudvoorraad blijft relatief stabiel en ziet maar een langzame toename over de jaren. Hierdoor blijft de waarde van goud behouden. Door de stijgende welvaart is bovendien de vraag naar goud gestegen. Daarnaast is het moeilijker geworden om aan nieuw goud te komen. Dit allemaal komt de goudprijs ten goede.
In tijden van onrust, zoals een economische crisis of politieke onstabiliteit, kan er altijd worden teruggegrepen op goud. Dit is dan ook het moment waarop een piek te zien is in de goudprijs. Daarnaast is goud niet iets wat kan omvallen, zoals een munt.
Omzetten in andere valuta
Tijdens de afgelopen financiële crisis waren goudbeleggingen opeens heel populair. Er bestond bezorgdheid over het omvallen van de euro. Goud zou er dan voor zorgen dat u toch een gedeelte van uw bezit zou kunnen omzetten in een andere valuta. Dit is ook de reden waarom centrale banken in deze periodes vaak extra goud opkopen, om hun munt kracht bij te kunnen blijven zetten.
Het aankopen van goud zorgt voor een betere spreiding in uw beleggingsportefeuille. In tijden van onrust, zoals de coronacrisis, stijgt de goudprijs of daalt minder snel dan de aandelenmarkten. Het is dus een goede aanvulling op aandelen.
Mogelijkheden om te beleggen in goud
Ongeveer een derde van het goud wordt jaarlijks voor beleggingen opzijgelegd. De centrale banken kopen per jaar ongeveer een tiende van het goudaanbod op en stoppen dit in de kluizen. India en China zijn de grootste kopers van goud.
Maar hoe kunt u beleggen in goud? U kunt hierin investeren door bijvoorbeeld bij een handelaar gouden sieraden of munten te kopen. Zo komt u in het bezit van fysiek goud.
U kunt via een broker ook
aandelen kopen van goudmijnbedrijven. Dit heeft een aantal voordelen. U hoeft dan niet te betalen voor de opslag van goud en u heeft dan ook recht op dividend. Daarnaast kunt u profiteren van het rendement van de aandelen, ook in tijden dat de goudprijs daalt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het bedrijf operationele verbeteringen doorvoert wat de winstgevendheid ten goede komt. Het kan overigens ook andersom werken: de aandelen van de goudmijnbedrijven kunnen dalen, terwijl de goudprijs stijgt.
Beleg niet te veel in goud!
Het opnemen van goud binnen uw beleggingsportefeuille kan zorgen voor een goede bescherming tijdens een beurscrisis. Als de beurzen in paniek raken en aandelenkoersen hard dalen, gaan mensen op zoek naar een ‘veilige haven’ en komen dan vaak onder meer uit bij goud. Door de toenemende vraag naar goud stijgt de prijs en kan het zo het verlies op de aandelen binnen uw beleggingsportefeuille deels compenseren.
Professionele beleggers zoals vermogensbeheerders zullen, om een goede spreiding te garanderen, altijd slechts een klein deel van de totale beleggingsportefeuille beleggen in goud (vaak maximaal 5% á 10%). Binnen elke beleggingsportefeuille is een goede spreiding namelijk van groot belang, omdat je daarmee als belegger je risico's aanzienlijk verkleint. Een te groot belang in goud zorgt namelijk juist weer voor een toename van het beleggingsrisico.
Wilt u uw vermogen laten beleggen door een professional en bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder? Lees dan meer over ons gratis
SelectieRapport »
Beleggingsfondsen in goud
Een andere manier om te beleggen in goud is door het aankopen van een ETF. Dit is een passief beheerd
beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Deze tracker volgt de prijs van goud. U koopt dan niet een stukje fysiek goud, maar u koopt een zogeheten derivaat die zijn waarde ontleent aan de waarde van goud (de goudfuture, ook wel de spotprijs genoemd). ETF’s zijn meer weggelegd voor de doorgewinterde belegger. Ook zijn er beleggingsfondsen met ondernemingen die zich bezighouden met goudgerelateerde activiteiten.
De nadelen van beleggen in goud
Eén van de grootste nadelen van beleggen in (fysiek) goud is dat er geen rente, huuropbrengsten of dividend over wordt uitgekeerd. Allerlei andere beleggingen geven wel deze voordelen.
Goud wordt verder als een ‘veilige haven’ gezien. Maar dat is niet altijd het geval. In tijden van een florerende economie wordt goud minder interessant en daalt het meestal in waarde. De goudprijs is vaak heel grillig. Houd daar rekening mee. Toch heeft de goudprijs het de afgelopen twintig jaar beter gedaan de AEX.
Als u fysiek goud wilt aanschaffen, moet u bovendien beschikken over verstand van zaken. U hebt kennis van dit product nodig om een goede aankoop te doen en geen kat in de zak te kopen. Voor het opslaan van het goud moet u ook opslagkosten betalen.
Daar staat tegenover dat goud altijd een waarde zal vertegenwoordigen. Het wordt ook wel gezien als een liquide belegging. Dit houdt in dat er altijd vraag en aanbod zal blijven van goud. Mocht u dus snel van uw goudvoorraad af willen, dan zijn er altijd kopers te vinden.
Als jurist heeft Hubert Jan veel ervaring in de financiële sector. Zo heeft hij bij diverse levensverzekeraars samengewerkt met vermogensbeheerders en beleggingsfondsen. Hierdoor heeft hij een goed beeld gekregen van de juiste criteria, waarop deze beleggingsinstellingen het best beoordeeld kunnen worden. Bij Vermogensbeheer.nl begeleidt hij vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder.