Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Geld investeren in 2022: Maar waarin? Wat is de beste investering?

8 juli 2021
Onderwerp: Investeringen
Stel, u hebt een fikse financiële meevaller. U hebt uw bedrijf net verkocht, een riante erfenis gekregen of u bent met een fraai geldbedrag vertrokken bij een werkgever. Wat kunt u met dat geld doen? Sparen is niet interessant meer, want dat levert niets meer op. Maar er zijn verschillende andere mogelijkheden: aandelen, vastgoed, goud of zelfs beleggen in cryptovaluta. Maar hoe kunt u hierin investeren? En wat zijn de risico’s? We zochten het voor u uit.

Investeren in aandelen

Als u een aandeel koopt, wordt u mede-eigenaar van een onderneming voor het percentage aandelen dat u bezit. U koopt zo’n aandeel via een beurs, bijvoorbeeld via de beurs in Amsterdam. Hier kunt bijvoorbeeld aandelen Philips, Unilever, Koninklijke Olie of AkzoNobel aanschaffen. Maar ook aandelen van wat kleinere, onbekende bedrijven kunnen in uw bezit komen. De prijs van een aandeel komt tot stand via een systeem van vraag en aanbod.

U kunt echter niet rechtstreeks aandelen op de beurs kopen, maar wel via een zogeheten broker. Zo’n broker, een bank of een gespecialiseerde online beleggingsbank, is lid van de beurs en werkt in opdracht van beleggers. Om te kunnen beleggen, moet u een rekening openen. U moet ook bedenken dat aan het kopen en verkopen van aandelen vaak transactiekosten zijn verbonden.

Wat is het voordeel van het bezit van aandelen? Zoals gezegd, bent u dus mede-eigenaar van een bepaalde onderneming en dat betekent dat u stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergadering krijgt. Ook krijgt u geld, dividend, uitgekeerd. Het dividend is meestal een stukje van de winst. Sommige bedrijven investeren hun winst echter rechtstreeks in het bedrijf, in plaats van het aan aandeelhouders uit te keren. Dan vist u op dit punt dus achter het net.

U kunt ook aandelen kopen, omdat u verwacht dat de koers omhoog gaat en u de aandelen dan weer wilt verkopen. U mikt dan op financieel gewin voor de korte of lange termijn. Maar u moet er ook rekening mee houden dat aandelen in waarde kunnen zakken en u dus verlies lijdt. De koersen van aandelen kunnen erg beweeglijk zijn, we noemen dat volatiel en daar moet u als investeerder in aandelen wel tegen kunnen.

Investeren in obligaties


Een methode die als veiliger bekend staat, is het beleggen in obligaties. Dit zijn leningen die worden uitgegeven door bedrijven of overheden. Als u een obligatie koopt, leent u geld uit aan een onderneming of een overheid. Meestal ontvang je als obligatiehouder een vergoeding in de vorm van 'couponrente'.

Toch zijn obligaties zeker niet vrij van risico. Niet alleen kunnen bedrijven failliet gaan of landen hun schuldplicht niet nakomen: obligaties kunnen ook in waarde dalen (en stijgen).

belegger-647x364

Investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed is tegenwoordig heel populair bij particulieren. In tegenstelling tot aandelen is het een fysieke belegging: het is een tastbare investering. U ontvangt maandelijkse huurinkomsten en u profiteert voor de lange termijn van een mogelijke waardestijging van het pand.

Mocht u te weinig kapitaal hebben om het pand te financieren, dan kunt u een vastgoedhypotheek afsluiten. Dit wordt ook wel een verhuurhypotheek genoemd. Deze hypotheek kan verstrekt worden door een bank. De bank gaat niet zomaar akkoord met het verstrekken hiervan. U moet goed beslagen ten ijs komen en duidelijk aantonen dat u kredietwaardig bent. Denk ook goed na, waarin u wilt beleggen. Een studentenhuis of een woning voor een jong gezin?

Het grootste verschil met een reguliere hypotheek is dat u bij een beleggingshypotheek aantoonbaar altijd eigen geld inlegt. Zo’n 30 procent van de waarde van het pand in verhuurde staat moet u zelf minimaal meebrengen. De hoogte van de inleg hangt soms ook af van de complexiteit en de omvang van het pand. Geldverstrekkers rekenen ook een opslag bovenop de geldende hypotheekrente. Die opslag is op dit moment ongeveer 1 procent. Wees ook bewust van de aanvullende kosten, die u moet betalen. Zoals voor de taxatie van het gebouw, de notaris en de overdrachtsbelasting.

Investeren in vastgoed lijkt aantrekkelijk, maar er zit veel aan vast. Mensen met weinig verstand van zaken wordt aangeraden van tevoren advies in te winnen.

Investeren in goud

Een heel ander investeringsmiddel is goud. Dit wordt vaak als een ‘veilige haven’ gezien. Maar dat is niet altijd het geval. In tijden van een florerende economie wordt goud minder interessant en daalt het meestal in waarde. Houd daar rekening mee.

Er zijn verschillende manieren om in goud te investeren. Ten eerste kunt u bij een handelaar gouden sieraden of munten kopen. Zo komt u in het bezit van fysiek goud. Maar er zijn ook indirectere manieren. U kunt bijvoorbeeld via een broker beleggen in goudaandelen. Zoals in een beleggingsfonds met ondernemingen die zich bezighouden met goudgerelateerde activiteiten. Of kunt u via de beurs uw geld beleggen in een goudtracker, een zogeheten ETF. Een ETF is een passief beheerd beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld word. Deze tracker volgt de prijs van goud. Een laatste mogelijkheid is via een broker beleggen in aandelen van individuele goudmijnbedrijven.
selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

Investeren in cryptovaluta

Ten slotte kunt u uw geld investeren in de zeer speculatieve cryptovaluta. Dit is een digitale munteenheid, die gebruikt wordt als alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten, zoals de euro en de dollar. De bekendste cryptovaluta is de bitcoin. De bitcoin werkt decentraal zonder centrale bank of centrale beheerder. De transacties gebeuren tussen de gebruikers onderling,

Een bitcoin of andere cryptovaluta kunt via een broker of een handelsplatform kopen. De waarde van de bitcoin was begin juni 2021 ruim €30.000. Maar u kunt ook een veel lager bedrag investeren. Het minimum te investeren bedrag is €50. Dan koopt u dus een klein ‘stukje’ bitcoin.

De bitcoin laat vaak enorme koersbewegingen zien. Het is geen stabiel middel voor investeringen. Het is eigenlijk meer iets voor speculanten. Mensen die snel geld willen verdienen. Dus het is verstandig om voordat u instapt uzelf af te vragen of het iets voor u is.

Investeren in kunst

Een alternatieve belegging is investeren in kunst. Een belegging die u aan de muur kunt hangen, of op een sokkel kunt zetten.

Beleggen in kunst was voorheen iets voor mensen met een dikke portemonnee en een flink vermogen. Maar dat is veranderd. Ook mensen met minder geld op zak kunnen zich op deze beleggingsvorm storten.

U moet zich ook realiseren dat de kunstmarkt heel grillig en riskant is. Een kunstwerk is bovendien niet altijd makkelijk verkoopbaar, zoals een aandeel. U moet net de juiste koper tegen het lijf lopen.

Spreiden en beleggen voor de lange termijn

Aandelen, vastgoed, goud, cryptovaluta of kunst? Het belangrijkste is dat u alleen investeert in zaken waar u verstand van heeft. Meesterbelegger Warren Buffet gaf hierbij het goede voorbeeld. Lange tijd meed hij aandelen van technologiebedrijven, omdat hij vond dat hij die onvoldoende begreep. Daarentegen investeerde hij wel in een ‘begrijpelijk’ bedrijf als Coca-Cola.

Beleg ook voor de lange termijn en spreid uw beleggingen. Zo verkleint u uw risico’s. En laat u niet verleiden door aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, want dan zijn ze dat vaak ook.

U kunt ook besluiten om vermogen in handen te geven van een vermogensbeheerder. Dit is een professionele partij, die het vizier richt op de lange termijn en uw beleggingen spreidt. De beheerder heeft veel kennis en ervaring op het gebied van beleggen en volgt actief de markt. Hij of zij handelt bovendien op basis van ratio en een duidelijke strategie en niet op basis van emotie.

Een vermogensbeheerder is met name een uitkomst voor beleggers met weinig of geen ervaring. Ook als u te weinig tijd heeft om uw beleggingen te volgen, kunt u beter bij een vermogensbeheerder aankloppen.
door Frits van Manen
Frits is partner bij Vermogensbeheer.nl en heeft ervaring als beleggings- en vermogensadviseur bij een grote Nederlandse bank en fondshuis. Frits begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder.
selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.
×

Cookies op de website van Vermogensbeheer.nl

Vermogensbeheer.nl gebruikt functionele en analytische cookies voor een optimaal gebruik van de website en voor de noodzakelijke statistische informatie. Meer informatie »