Investeren in aandelen
Als u
een aandeel koopt, wordt u mede-eigenaar van een onderneming voor het percentage aandelen dat u bezit. U koopt zo’n aandeel via een beurs, bijvoorbeeld via de beurs in Amsterdam. Hier kunt bijvoorbeeld aandelen Philips, Unilever, Koninklijke Olie of AkzoNobel aanschaffen. Maar ook aandelen van wat kleinere, onbekende bedrijven kunnen in uw bezit komen. De prijs van een aandeel komt tot stand via een systeem van vraag en aanbod.
U kunt echter niet rechtstreeks aandelen op de beurs kopen, maar wel via een zogeheten broker. Zo’n broker, een bank of een gespecialiseerde online beleggingsbank, is lid van de beurs en werkt in opdracht van beleggers. Om te kunnen beleggen, moet u een rekening openen. U moet ook bedenken dat aan het kopen en verkopen van aandelen vaak transactiekosten zijn verbonden.
Wat is het voordeel van het bezit van aandelen? Zoals gezegd, bent u dus mede-eigenaar van een bepaalde onderneming en dat betekent dat u stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergadering krijgt. Ook krijgt u geld, dividend, uitgekeerd. Het dividend is meestal een stukje van de winst. Sommige bedrijven investeren hun winst echter rechtstreeks in het bedrijf, in plaats van het aan aandeelhouders uit te keren. Dan vist u op dit punt dus achter het net.
U kunt ook aandelen kopen, omdat u verwacht dat de koers omhoog gaat en u de aandelen dan weer wilt verkopen. U mikt dan op financieel gewin voor de korte of lange termijn. Maar u moet er ook rekening mee houden dat aandelen in waarde kunnen zakken en u dus verlies lijdt. De koersen van aandelen kunnen erg beweeglijk zijn, we noemen dat volatiel en daar moet u als investeerder in aandelen wel tegen kunnen.
Een methode die als veiliger bekend staat, is het beleggen in
obligaties. Dit zijn leningen die worden uitgegeven door bedrijven of overheden. Als u een obligatie koopt, leent u geld uit aan een onderneming of een overheid. Meestal ontvang je als obligatiehouder een vergoeding in de vorm van 'couponrente'.
Toch zijn obligaties zeker niet vrij van risico. Niet alleen kunnen bedrijven failliet gaan of landen hun schuldplicht niet nakomen: obligaties kunnen ook in waarde dalen (en stijgen).
Investeren in vastgoed
Investeren in vastgoed is tegenwoordig heel populair bij particulieren. In tegenstelling tot aandelen is het een fysieke belegging: het is een tastbare investering. U ontvangt maandelijkse huurinkomsten en u profiteert voor de lange termijn van een mogelijke waardestijging van het pand.
Mocht u te weinig kapitaal hebben om het pand te financieren, dan kunt u een vastgoedhypotheek afsluiten. Dit wordt ook wel een verhuurhypotheek genoemd. Deze hypotheek kan verstrekt worden door een bank. De bank gaat niet zomaar akkoord met het verstrekken hiervan. U moet goed beslagen ten ijs komen en duidelijk aantonen dat u kredietwaardig bent. Denk ook goed na, waarin u wilt beleggen. Een studentenhuis of een woning voor een jong gezin?
Het grootste verschil met een reguliere hypotheek is dat u bij een beleggingshypotheek aantoonbaar altijd eigen geld inlegt. Zo’n 30 procent van de waarde van het pand in verhuurde staat moet u zelf minimaal meebrengen. De hoogte van de inleg hangt soms ook af van de complexiteit en de omvang van het pand. Geldverstrekkers rekenen ook een opslag bovenop de geldende hypotheekrente. Die opslag is op dit moment ongeveer 1 procent. Wees ook bewust van de aanvullende kosten, die u moet betalen. Zoals voor de taxatie van het gebouw, de notaris en de overdrachtsbelasting.
Investeren in vastgoed lijkt aantrekkelijk, maar er zit veel aan vast. Mensen met weinig verstand van zaken wordt aangeraden van tevoren advies in te winnen.
Investeren in goud
Een heel ander
investeringsmiddel is goud. Dit wordt vaak als een ‘veilige haven’ gezien. Maar dat is niet altijd het geval. In tijden van een florerende economie wordt goud minder interessant en daalt het meestal in waarde. Houd daar rekening mee.
Er zijn verschillende manieren om in goud te investeren. Ten eerste kunt u bij een handelaar gouden sieraden of munten kopen. Zo komt u in het bezit van fysiek goud. Maar er zijn ook indirectere manieren. U kunt bijvoorbeeld via een broker beleggen in goudaandelen. Zoals in een beleggingsfonds met ondernemingen die zich bezighouden met goudgerelateerde activiteiten. Of kunt u via de beurs uw geld beleggen in een goudtracker, een zogeheten ETF. Een ETF is een passief beheerd beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld word. Deze tracker volgt de prijs van goud. Een laatste mogelijkheid is via een broker beleggen in aandelen van individuele goudmijnbedrijven.