Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Beleggen in vakantiehuisje moet onder toezicht AFM

9 november 2021 Onderwerp: Vastgoed | Investeringen

Grote investeerders lokken particulieren om hun gespaarde geld in een vakantiewoning te steken. In commercials en tv-programma’s worden de huisjes met veel tamtam aangeboden. Financieel planner Ramón Wernsen, verbonden aan Vermogensbeheer.nl, raadt het beleggen in vakantiewoningen echter af en meent dat deze vorm van beleggen onder toezicht moet worden geplaatst. Dat zegt Wernsen in het tv-programma Radar.

Uit een rondgang van Radar blijkt dat de eigenaren van de vakantiewoningen vaak het beloofde rendement van 6% niet halen. Ramón heeft gekeken wat dit oplevert voor de gewone consument, die hier zijn spaargeld in stopt.

Als je een vakantiewoning koopt om zelf in te recreëren, dan is dat prima volgens Wernsen, maar als investering raadt hij het af. “Deze grote investeerders zitten hier vaak voor de korte termijn in. We noemen ze niet voor niet sharks. Ze gaan voor het grote geld en de eigenaar van de recreatiewoning blijft achter met de risico’s en de kruimels.”

vakantiehuis beleggen

Betere bescherming

Het beleggen in een vakantiewoning valt buiten het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Wernsen pleit ervoor om deze vorm van beleggen wel onder het toezicht van de AFM te plaatsen. “Mensen kunnen hierdoor beter voorgelicht worden en eigenlijk ook beter beschermd worden.”

“Daarbij mag er ook een waarschuwing komen wat het risico is van deze investering”, stelt Ramón. “Nu worden aandelen gezien als risicovol, en recreatiewoningen niet. Maar in werkelijkheid zijn aandelen een stuk minder risicovol dan recreatiewoningen en qua rendement ook nog eens een stuk minder aantrekkelijk.”

Uit onderzoek van Radar en platform Follow the Money blijkt ook dat zeker 250 vakantieparken in Nederland zijn opgekocht door grote investeerders. Mensen op vaste staanplaatsen moeten het veld ruimen.

Ramón Wernsen

door Ramón Wernsen

Ramón is sinds 1996 actief als Financieel Planner en is auteur van vele artikelen en boeken en als docent verbonden aan het Erasmus Instituut voor Financiële Planning in Rotterdam. Bij Vermogensbeheer.nl helpt hij als vermogensplanner klanten met het herstructureren van hun vermogen en vermogensplanning.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen