Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Beleggen in een spac (special purpose acquisition company) is een ongewis avontuur

21 september 2022 Onderwerp: Investeringen

De eerste beursgang op de Amsterdamse beurs in 2022 kwam op naam van het bedrijf GP Bullhound Acquisition. Dit was niet zomaar een beursgang. Het was de beursintroductie van een zogeheten special purpose acquisition company, een spac. Wat is dat eigenlijk, een spac, en wat kun je als belegger hiermee

De in Londen gevestigde techinvesteerder GP Bullhound bracht GP Bullhound Acquisition naar de beurs. Het haalde met deze beursgang in Amsterdam zo’n €200 miljoen op. GP Bullhound Acquisition is, net als alle andere spacs, een lege beurshuls. Dat betekent dat het geen bedrijfsactiviteiten ontplooit. De opbrengst van €200 miljoen is bedoeld om een overname of fusie te kunnen financieren. Het overgenomen of gefuseerde bedrijf krijgt zo een beursnotering. In beurstaal heet dat ‘een reverse listing’. Een interessant feit is dat het overnamedoelwit of de fusiepartner pas veel later bekend wordt.

Een beursgang van een spac is niet zeldzaam op het Damrak. Vorig jaar gingen zestien spacs naar de Amsterdamse beurs, waarmee Nederland ruimschoots koploper is in Europa. Gemiddeld haalden zij €215 miljoen op. Amsterdam lijkt die plek vast te kunnen houden, want er werkt nog een aantal spacs aan een beursnotering.

Beursnoteringen dankzij spacs

Sommige bedrijven hebben recent van de beursnoteringen van spacs kunnen profiteren. Azerion, het Nederlandse moederbedrijf van computerspelbedrijven als Spil Games en Hyves Games, kreeg dankzij de spac European Fintech IPO Company 1 begin februari een beursnotering in Amsterdam. Dit bedrijf stond al genoteerd aan het Damrak en Azerion werd daarin ‘geschoven’. De beursgang leverde Azerion €93 miljoen op, veel minder dan verwacht.

Een ander voorbeeld is CM.com, dat voor bedrijven de communicatie verstuurt via sms en WhatsApp. Via investeringsfonds Dutch Star Companies One (DSCO) kon het in 2018 naar de Amsterdamse beurs. DSCO, dat al een notering had, stak €65 miljoen in CM.com. Het kreeg zo een ‘aanzienlijk minderheidsbelang’ in CM.com en fuseerde in feite met de sms- en betaaldienst. CM.com had hiervoor al een aantal pogingen gedaan om een beursnotering te krijgen, maar die mislukten allemaal. Dankzij het samengaan met de spac werd de wens van CM.com toch vervuld.

eleggen in een spac

Hoe komen spacs op de beurs

De spacs komen via een unit op de beurs. Een unit is een combinatie van aandelen en warrants, die meestal niet aan particuliere beleggers beschikbaar wordt gesteld. Na een aantal weken worden de warrants en aandelen los verhandeld. Deze kan je wel als particuliere belegger aankopen, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Als een spac naar de beurs gaat, is er zoals gezegd meestal nog weinig bekend over de eventuele overnamekandidaten. Ook is het vaak nog onduidelijk in welk sector het bedrijf actief zal zijn. Zelfs een goede financiële onderbouwing ontbreekt vaak. Spacs worden daarom ook wel ‘blanco cheque bedrijven’ genoemd. Als belegger weet je niet waar je aan toe bent.

Een paar jaar geleden heeft beursbedrijf Euronext strengere regels voor spacs opgesteld. Er moet veel meer informatie worden verstrekt en ook moet een bedrijf laten zien dat het al minstens drie jaar bestaat.

Belangrijk handvat

Waar kun je je als belegger aan vasthouden, als je wilt investeren in een spac? Een belangrijk handvat is de reputatie van het management. Bij investeringsfonds DSCO is bijvoorbeeld Niek Hoek, voormalig bestuursvoorzitter van Delta Lloyd en president-commissaris van Arcadis en Van Oord, één van de managers. Zijn naam is bekend in de financiële wereld en wekt zo vertrouwen.

Een belegging in een spac biedt u ook de mogelijkheid om te investeren in een (nog onbekende) startup. Een bedrijf dat over wellicht grote mogelijkheden beschikt. Een potentiële beurslieveling, zoals ASML.

In de Verenigde Staten gingen vorig jaar liefst 613 spacs naar de beurs, tegenover 248 in 2020. De Amerikaanse spac-markt is dus booming. Maar volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs laten de koersen van de spacs tegenvallende resultaten zien, ‘met name nadat er een fusie of overname is geweest’. Een vergelijkbaar patroon zie je ook op de Amsterdamse beurs. Beleggen in bedrijven, die via spacs naar de beurs zijn gegaan, is vaak dus geen goudmijn gebleken.

Joost van Löben Sels

door Joost van Löben Sels

Joost heeft veel ervaring met het adviseren van vermogende cliënten op het gebied van beleggen. Hij heeft onder andere gewerkt als beleggingsadviseur bij SNS Bank. Bij Vermogensbeheer.nl begeleidt hij vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder. Joost is een ondernemer in hart en nieren en is daardoor ook goed in staat om ondernemers te adviseren bij hun beleggingsvraagstuk.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen