Vraag direct een Gratis SelectieRapport aan

Vergelijk het rendement van vermogensbeheerders

Wij merken dat veel klanten van vermogensbeheerders het lastig vinden om de door hun vermogensbeheerder gerealiseerde rendement goed te beoordelen. We zetten de rendementscijfers van uw vermogensbeheerder daarom af tegen de rendementen van andere beheerders.

Let op: vergelijken van rendementen is lastig. Lees onze vier tips voor het effectief vergelijken van het rendement van vermogensbeheerders.

Gerealiseerde rendementen vermogensbeheerders

De hoogte van het gerealiseerde rendement van vermogensbeheerders is sterk afhankelijk van de samenstelling van de beleggingsportefeuille. De gemiddelde rendementen van drie veelvoorkomende portefeuille-samenstellingen - defensief, neutraal en offensief - over de jaren 2012 t/m 2016 staan in onderstaande staafdiagram.

Gerealiseerde rendement vermogensbeheerders afgelopen 5 jaar
Defensief+ 24,1 %
Neutraal+ 41,3 %
Offensief+ 63,5 %
gemiddelde netto rendement (2012 t/m 2016)

Samenstelling rendement

Defensief
Bij de defensieve beleggingsportefeuilles is voor 0% tot 20% belegd in zakelijke beleggingen zoals aandelen, en voor 80% tot 100% in vastrentende beleggingen zoals obligaties.

Neutraal
Bij de neutrale beleggingsportefeuilles is voor 40% tot 60% belegd in zakelijke beleggingen zoals aandelen, en voor 40% tot 60% in vastrentende beleggingen zoals obligaties.

Offensief
Bij de offensieve beleggingsportefeuilles is voor 80% tot 100% belegd in zakelijke beleggingen zoals aandelen, en voor 0% tot 20% in vastrentende beleggingen zoals obligaties.

Netto rendement

We tonen netto rendementcijfers. Dit zijn de rendementen na verrekening van de kosten die vermogensbeheerders in rekening brengen.

N.B. Wij benadrukken dat rendement alleen niet genoeg is om vermogensbeheerders te beoordelen. Om de voor u beste vermogensbeheerder te kiezen, is het raadzaam ook alle overige KPI's te bekijken. Bekijk daarom ook onze expertbeoordeling en de mening van klanten over hun vermogensbeheerder (klanttevredenheidsonderzoek).

Rendement berekenen

Voor het berekenen van het gemiddelde totaalrendement over een periode van 5 jaar hebben we het gemiddelde genomen van alle, bij ons bekende, rendementscijfers van vermogensbeheerders in Nederland.
Er zijn op dit moment 74 vermogensbeheerders die hun gerealiseerde rendementen tonen op onze website.

N.B. Zodra de rendementen over 2017 bekend zijn, tonen wij u de rendementscijfers over de periode 2013 tot en met 2017. Deze cijfers worden verwacht in het voorjaar van 2018.

De VermogensBeheer Rendement index©

Vermogensbeheer.nl heeft de Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) ontwikkeld om consumenten te helpen bij het vergelijken van het door hun vermogensbeheerder gerealiseerde rendement. Het eigen rendement kan zo vergeleken worden met het door vermogensbeheerders gerealiseerde gemiddelde netto rendement ná aftrek van kosten. Als basis hiervoor dienen de rendementen en beleggingsprofielen van ruim 70 vermogensbeheerders.

Met de VBR-index© weet u of uw vermogensbeheerder qua rendement tot de beste vermogensbeheerders van Nederland behoort.

In onderstaande diagram ziet u een voorbeeld van het rendement van een vermogensbeheerder in vergelijking tot de 'benchmark'. Door de VBR-index is duidelijk af te lezen in welke jaren de prestaties van de vermogensbeheerder achter bleven bij de markt.

Gemiddelde rendement vermogensbeheerders (VBR-index* - neutraal beleggingsprofiel)

* Bij de berekening van bovenstaande VBR-index© is uitgegaan van de beleggingsportefeuilles van vermogensbeheerders met een "neutraal" beleggingsprofiel bestaande uit 40-60% zakelijke waarden zoals aandelen en uit 40-60% vastrentende waarden zoals obligaties.

Rendementen bekijken

Vermogensbeheer.nl monitort van ruim 70 vermogensbeheerders de rendementen (na kosten). U vindt dit op het tabblad 'rendement' van de profielpagina van een vermogensbeheerder. Ga naar het
overzicht van vermogensbeheerders en hun rendement.

Rendementen van banken

Voor de grootbanken en private banks die door ons zijn beoordeeld, hebben we een directe link opgenomen op deze pagina. Klik op de betreffende link om het rendement te bekijken:

Vergelijk uw rendement

Vergelijk het rendement van alle vermogensbeheerders in Nederland (dit helpt u bij de keuze voor de voor u beste vermogensbeheerder).

In het voorbeeld diagram wordt uitgegaan van rendementen van vermogensbeheerders op beleggingsportefeuilles met een neutraal beleggingsprofiel.

Wilt u uw persoonlijke rendement vergelijking zien? Activeer dan gratis Mijn Vermogensbeheer »