Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Rendement vermogensbeheerders 2023

1 februari 2024 Onderwerp: Rendement

Het beleggingsjaar 2023 was een uitstekend jaar voor vermogensbeheerders. Na een lastig 2022 kunnen we echt spreken van een hersteljaar. Vermogensbeheerders hebben vorig jaar, binnen de beleggingsportefeuilles met een neutraal profiel, gemiddeld een netto rendement gerealiseerd van +10,5% (na kosten). In 2022 was dit nog een verlies van -13,3%. Dit blijkt uit de nieuwste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index) cijfers die Vermogensbeheer. nl vandaag publiceert.

De offensieve beleggingsportefeuilles hebben het grootste herstel laten zien, ten opzichte van 2022. Gemiddeld hebben deze portefeuilles een netto rendement van + 14,7% gerealiseerd. Er zijn zelfs uitschieters die richting de +25% tot +30% rendement gaan. Maar deze “hoogvliegers” hadden in 2022 juist weer meer verlies geleden dan de markt. Een mooi bewijs van de oude beurswijsheid dat risico en rendement hand in hand gaan.

Dalende inflatie en rente plus nieuwe groei

De financiële markten gaan ervan uit dat de renteverhogingen voorbij zijn en dat er ruimte gaat ontstaan voor renteverlagingen door de centrale banken in 2024. De markten hebben in 2023 in feite een voorschot genomen op de te verwachten renteverlagingen dit jaar.

Hoewel de inflatie nog niet op het gewenste niveau zit van rond de 2%, gaat deze wel de goede kant op. Een recessie is inmiddels ook minder waarschijnlijk geworden, vanwege de nog steeds krachtige arbeidsmarkt en consumentenbestedingen, zowel in de VS als in Europa.

Door deze ontwikkelingen en verwachtingen zijn zowel obligatiekoersen als aandelenkoersen in 2023 flink gestegen. Vooral de aandelen van groeibedrijven hebben sterk geprofiteerd. Verder was 2023 het jaar van een nieuwe IT-revolutie in wording, namelijk die van Artificial Intelligence (AI). Vermogensbeheerders die voor hun cliënten het aandeel Nvidia (leverancier van GPU-chips voor AI-toepassingen) in portefeuille hadden, hebben dat goed gemerkt. Dit aandeel steeg in 2023 met maar liefst +239%.

Rendement vermogensbeheerders 2023

Vermogensbeheer Rendement index 2023

Vermogensbeheer.nl verzamelt de rendementen van vermogensbeheerders in Nederland. Elk kwartaal berekenen wij het gemiddelde netto rendement (na kosten) die de vermogensbeheerders hebben gerealiseerd. Dit gemiddelde vormt onze Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) die als vergelijkingsmaatstaf (benchmark) kan dienen. Het gemiddelde rendement is gebaseerd op de cijfers van ruim 70 in Nederland actieve vermogensbeheerders en banken.

Vermogensbeheer Rendement index van 2011 t/m 2023

Vermogensbeheer Rendement index van 2011 t/m 2023

Het door vermogensbeheerders gerealiseerde rendement is afhankelijk van de samenstelling van de beleggingsportefeuilles. Het gemiddelde rendement berekenen we daarom voor vijf verschillende beleggingsprofielen met elk een eigen rendement/risico verhouding. Er is een VBR-index voor de volgende beleggingsprofielen: Defensief, Matig Defensief, Neutraal, Matig Offensief en Offensief. Hierboven staat de VBR-index Neutraal. Bekijk de overige VBR-index beleggingsprofielen »

Jos Leeser

door Jos Leeser

Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen