Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Rendement vermogensbeheerders 2019

27 januari 2020 Onderwerp: Rendement

Het jaar 2019 was een extreem goed beleggingsjaar voor klanten van vermogensbeheerders. Gemiddeld hebben vermogensbeheerders + 15,8% netto rendement na kosten gerealiseerd voor klanten met een neutraal beleggingsprofiel. Zelfs klanten met een defensief profiel scoorden gemiddeld + 7,1% rendement bij hun vermogensbeheerder. Risico nemen werd in 2019 duidelijk beloond want de offensieve beleggingsportefeuilles van beheerders kwamen met + 24,1% netto rendement het hoogst uit.

Vermogensbeheer.nl trof geen vermogensbeheerders met een negatief rendement over 2019 aan. Wel zien we grote onderlinge verschillen in de resultaten van de vermogensbeheerders in Nederland. Deze zijn vooral veroorzaakt door de verschillen in de gekozen beleggingsstrategie. Binnen het offensieve beleggingsprofiel zien we dat het duidelijkst terug. De netto rendementen van vermogensbeheerders over 2019 variëren in dit profiel tussen de + 14% en de + 44%. Met een factor 3 zijn deze verschillen zeer fors te noemen.

Waar kwam het rendement in 2019 vandaan?

De vermogensbeheerders met de hoogste rendementen over 2019 waren vaak overwogen in 'groei-aandelen' zoals IT-bedrijven en hadden regionaal vaak de focus op de Amerikaanse markt. Vermogensbeheerders die in 2019 achterbleven waren onder meer beheerders met een 'value benadering'. Daarnaast bleven actieve beheerders achter die achteraf de verkeerde keuzes maakten: zoals na de eerste drie sterke kwartalen winst nemen en daardoor het sterke vierde kwartaal een deel van de verdere stijging mislopen. Qua beleggingsinstrumenten zijn het de hedgefondsen binnen portefeuilles bij een aantal beheerders die duidelijk achter bleven.

Nieuwste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) cijfers over 2019

Vandaag publiceert Vermogensbeheer.nl de jongste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) cijfers over 2019. In alle beleggingsprofielen is er positief gescoord door vermogensbeheerders.

Rendement vermogensbeheerders 2019 per profiel

Hoog rendement in defensieve portefeuilles

Klanten van vermogensbeheerders die weinig risico willen of kunnen lopen met een defensief beleggingsprofiel, hebben een hoog rendement gerealiseerd in 2019. Ondanks de al zeer lage rentestand is de rente in 2019 verder gedaald. Dit heeft zich vertaald in hogere koersen voor obligaties en dus ook in mooie rendementen in de defensieve beleggingsportefeuilles. Weinig beleggingsexperts hadden dit vooraf zien aankomen.

Hieronder de gemiddelde netto rendementen van vermogensbeheerders binnen defensieve beleggingsportefeuilles in de periode 2007 t/m 2019.

Rendement vermogensbeheerders defensief profiel

Neutraal beleggingsprofiel meest gekozen

De meeste klanten van vermogensbeheerders zitten in een neutraal beleggingsprofiel. In 2018 had deze groep beleggers nog met een negatief netto rendement van – 5,5% te maken door een beurscorrectie in het 4e kwartaal van 2018. Het is duidelijk dat het rendement van gemiddeld + 15,8% over 2019 het verlies van 2018 ruimschoots heeft goedgemaakt.

Tips over het vergelijken van rendementen van vermogensbeheerders treft u hier aan >

Hieronder de gemiddelde netto rendementen van vermogensbeheerders binnen neutrale beleggingsportefeuilles in de periode 2007 t/m 2019.

Rendement vermogensbeheerders neutraal profiel

De overige beleggingsprofielen met bijbehorende meerjarige rendementen treft u hier aan >

Jos Leeser

door Jos Leeser

Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen