Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Rendement vermogensbeheerders 2022

27 januari 2023 Onderwerp: Rendement

Het beleggingsjaar 2022 was een uitdagend jaar voor vermogensbeheerders. Na het voortreffelijke beleggingsjaar 2021 ging het vorig jaar volledig de andere kant op. Vermogensbeheerders hebben in 2022, binnen beleggingsportefeuilles met een neutraal profiel, gemiddeld een verlies geleden van - 13,3% (na kosten). In 2021 was dit nog een winst van + 12,7%. Dit blijkt uit de nieuwste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index) cijfers die Vermogensbeheer. nl vandaag publiceert.

Grote verschillen tussen vermogensbeheerders

Wat vooral opvalt is het grote onderlinge verschil in rendement tussen de vermogensbeheerders. De "positieve" uitschieters zijn te vinden bij de vermogensbeheerders die een value beleggingsstrategie hanteren. Hier waren de verliezen aanzienlijk lager in de range van - 3% tot - 7%. We zien ook vermogensbeheerders die het in 2022 extra lastig hadden. Vermogensbeheerders die duurzaam beleggen voor hun klanten en/of relatief veel in techfondsen realiseerden binnen een neutraal profiel verliezen tussen de -20% tot -25%.

Weinig bescherming in 2022

De oorlog in Oekraïne, een energiecrisis, de snel stijgende inflatie, recessiedreiging en rap stijgende rentes zorgden voor een slecht beursklimaat in 2022. Door de snel en sterk stijgende rente daalden de obligatiekoersen hard en gaven daarmee niet de gewenste bescherming binnen de beleggingsportefeuilles. Ook de meest defensieve beleggingsportefeuilles kregen daarom in 2022 harde klappen. Voor obligatiebelegggers was 2022 het slechtste jaar in decennia. Gemiddeld kregen deze defensieve beleggers te maken met een verlies van - 11,4%. Het grootste verlies in defensieve beleggingsportefeuilles sinds 2006, het eerste jaar waarin wij de rendementen van vermogensbeheerders analyseren.

Rendement vermogensbeheerders 2022

*Bron: Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©)

Vermogensbeheer Rendement index 2022

Vermogensbeheer.nl verzamelt de rendementen van vermogensbeheerders in Nederland. Elk kwartaal berekenen wij het gemiddelde netto rendement (na kosten) die de vermogensbeheerders hebben gerealiseerd. Dit gemiddelde vormt onze Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) die als vergelijkingsmaatstaf (benchmark) kan dienen. Het gemiddelde rendement is gebaseerd op de cijfers van ruim 70 in Nederland actieve vermogensbeheerders en banken.

Vermogensbeheer Rendement index van 2010 t/m 2022

Rendement vermogensbeheerders sinds 2010 neutraal profiel

*Bron: Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©)

Het door vermogensbeheerders gerealiseerde rendement is afhankelijk van de samenstelling van de beleggingsportefeuilles. Het gemiddelde rendement berekenen we daarom voor vijf verschillende beleggingsprofielen met elk een eigen rendement/risico verhouding. Er is een VBR-index voor de volgende beleggingsprofielen: Defensief, Matig Defensief, Neutraal, Matig Offensief en Offensief. Hierboven staat de VBR-index Neutraal. Bekijk overige VBR-index beleggingsprofielen »

Jos Leeser

door Jos Leeser

Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen