Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Rendement vermogensbeheerders 2020

29 januari 2021 Onderwerp: Rendement

Het beleggingsjaar 2020 was een bijzonder en onrustig jaar met een daling van de aandelenmarkten van -35% in het voorjaar. En dit slechts in enkele weken tijd. Het leek erop dat 2020 een dramatisch beleggingsjaar zou gaan worden dankzij de wereldwijde Covid-pandemie die de economieën hard getroffen hebben. Kijkend naar de beleggingsprestaties van vermogensbeheerders over heel 2020, zien we een ander beeld. Gemiddeld hebben vermogensbeheerders uiteindelijk + 3,1% netto rendement (dus na kosten) gerealiseerd in 2020 voor klanten met een neutraal beleggingsprofiel.

We constateren dat vermogensbeheerders in 2020 voor alle beleggingsprofielen positieve rendementen hebben gerealiseerd. De netto rendementen na kosten variëren van + 1,5% in een defensief profiel tot + 4,2% in een offensief profiel.

Vermogensbeheer.nl trof echter wel grote verschillen aan tussen vermogensbeheerders. Zo zijn er vermogensbeheerders met negatieve rendementen over 2020. Binnen het offensieve beleggingsprofiel zien we dat heel extreem. De netto rendementen van vermogensbeheerders over 2020 variëren in het offensieve profiel tussen de - 16% en de + 18%. Deze verschillen zijn zeer fors te noemen.

Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index) over 2020

Vandaag publiceert Vermogensbeheer.nl de jongste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) cijfers over 2020. In alle beleggingsprofielen is er positief gescoord door vermogensbeheerders.

Rendement vermogensbeheerders 2020
* Bron: Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) van Vermogensbeheer. nl

Indexbeleggers laten grote verschillen zien in 2020

Een deel van de vermogensbeheerders kiest ervoor om voor hun klanten te beleggen tegen lage kosten in indexfondsen/etf's. Deze groep beheerders gelooft niet in het timen van markten en het selecteren van winnaars. Daarom belegt men breed gespreid in verschillende financiële markt indexen.

Vermogensbeheer.nl heeft nog niet eerder zo'n groot verschil in rendement gezien tussen deze index beleggende vermogensbeheerders onderling. En dat is des te opmerkelijker omdat al deze partijen stellen breed in de markt te beleggen zonder actief te handelen. In een neutraal profiel zien we binnen deze groep vermogensbeheerders netto rendementen over 2020 die liggen tussen de + 1% en + 5%. Verschillen die eigenlijk niet horen bij breed en passief indexbeleggen.

Jos Leeser

door Jos Leeser

Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen