Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Wat kunt u doen met uw spaargeld?

Als u een flink bedrag op uw spaarrekening hebt staan, dan kunt u daar verschillende dingen mee doen. Allereerst kunt u dit bedrag gewoon op uw spaarrekening laten staan. Dat is heel veilig, want ons land kent het depositogarantiestelsel. Hiermee krijgt de spaarder bescherming als de bank failliet gaat. In Nederland garandeert het depositogarantiestelsel uw spaargeld tot 100.000 euro per bankvergunning.

Een nadeel van het laten staan op uw spaarrekening is de zeer lage rentestand op dit moment. Bij grote bedragen moet u bij bepaalde banken zelfs negatieve rente betalen. Bij de Volksbank gaat het bijvoorbeeld om een spaartegoed vanaf €100.000 en bij ABN AMRO om €150.000. Dit betekent dat u dus geld moet meebrengen. Naar verwachting zal de spaarrente voorlopig laag blijven. Dat houdt verband met de Europese Centrale Bank, die de rente laag wil blijven houden.

Hoogste rente op spaargeld bij kleinere spelers

Op dit moment bieden kleinere spelers, zoals Lloyds Bank, Bigbank en Openbank, de hoogste rentes bij spaarrekeningen zonder voorwaarden. Bij Lloyds Bank ligt die bijvoorbeeld op 0,3 procent. Kijk goed naar de voorwaarden voordat u met deze partijen in zee gaat.

U kunt ook kiezen voor een spaardeposito als u uw geld langere tijd niet nodig hebt. U krijgt een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. U zet het geld voor een bepaalde tijd vast bij de bank. Vaak kunt u al die tijd niet bij uw geld. Of u betaalt kosten om het geld van het deposito te halen.

Wat zijn dan andere mogelijkheden?

U kunt het bijvoorbeeld zelf gaan beleggen en bij een broker een beleggingsrekening openen. Als u hiervoor geen tijd hebt, of hiervan te weinig verstand hebt, kunt u het geld in handen geven van een vermogensbeheerder. Dit zijn professionele beleggers zoals een zelfstandige vermogensbeheerder of een bank. U spreekt met de vermogensbeheerder af wat uw doel is en hoe u dit kunt bereiken. U moet er wel rekening mee houden dat de meeste vermogensbeheerders een fors minimumbedrag hanteren, zoals een ton.

Er zijn ook nog andere mogelijkheden voor uw spaargeld: investeren in vakantiehuisjes, meedoen aan crowdfunding, het investeren in cryptocurrency, alternatieve beleggingen zoals whisky, of het kopen van vastgoed dat u kunt verhuren.

Een mogelijkheid is ook het aflossen van eventuele schulden, zoals uw hypotheek. Niet zo sexy als bepaalde beleggingen, maar u merkt het wel direct in uw maandlasten.

Belastingvrij sparen

Iedereen in Nederland mag een bepaald bedrag belastingvrij sparen. Dit heet het heffingsvrij vermogen. Voor 2021 mag u per persoon €50.000 belastingvrij sparen. In 2020 was dat nog €30.846. Met fiscaal partner is het betaalt u dus geen belasting tot €100.000 vermogen.

Misschien ook interessant:

selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.
×

Cookies op de website van Vermogensbeheer.nl

Vermogensbeheer.nl gebruikt functionele en analytische cookies voor een optimaal gebruik van de website en voor de noodzakelijke statistische informatie. Meer informatie »