Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Sparen of beleggen?

Als u vrij te besteden vermogen heeft, staat u voor een (vaak lastige) keuze: ga ik sparen of beleggen?

Sparen

Het voordeel van sparen is dat u weinig risico loopt. Nederland kent het depositogarantiestelsel en hiermee krijgt de spaarder bescherming als de bank failliet gaat. In Nederland garandeert het depositogarantiestelsel je spaargeld tot 100.000 euro per bankvergunning.

Het nadeel van sparen is de lage rentevergoeding. Die is tegenwoordig vrijwel nihil. Er is zelfs sprake van een negatieve rente bij veel banken voor vermogende klanten. In dat geval moet de spaarder de bank dus rente betalen over het spaargeld. Door de jaarlijkse inflatie van gemiddeld 1,5% tot 2% per jaar zal spaargeld dus elk jaar minder waard worden. Afhankelijk van de omvang van het spaarbedrag dient er ook mogelijk vermogensbelasting betaald te worden over het spaargeld. Feitelijk loopt de vermogenspositie van de spaarder zo jaarlijks terug.

U kunt ook kiezen voor een spaardeposito als u uw geld langere tijd niet nodig hebt. U krijgt een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. U zet het geld voor een bepaalde tijd vast bij de bank. Vaak kunt u al die tijd niet bij uw geld. Of u betaalt kosten om het geld van het deposito te halen.

Beleggen

Als u gaat beleggen steekt u uw vermogen in effecten zoals aandelen en obligaties. Beleggen gaat altijd gepaard met een zekere mate van risico omdat uw beleggingen kunnen dalen in waarde. Met beleggen loopt u meer risico dan met sparen, maar u heeft ook een grotere kans op een hoger rendement. Momenteel hebben veel aandelen een dividend dat hoger ligt dan de rente op sparen of de rente op obligaties.

Bij beleggen gaan rendement en risico hand in hand. Hoe risicovoller u belegt hoe groter de kans is op een hoger rendement. Beleggen is vaak een goede optie als u uw geld voor een langere tijd kunt beleggen. Een lange periode van minimaal 5 maar het liefst 10 jaar is nodig om minder goede beleggingsjaren te kunnen compenseren met goede beleggingsjaren. Wij adviseren slechts te beleggen met vrij besteedbaar vermogen en nooit al uw vermogen in beleggingen onder te brengen.

Sparen + beleggen

Vaak is een combinatie van sparen voor de korte termijn en beleggen voor de langere termijn de beste keuze. Dit is het scenario dat wij over het algemeen adviseren.

Vermogensbelasting over spaargeld

Afhankelijk van de omvang van het spaarbedrag dient er mogelijk vermogensbelasting betaald te worden over het spaargeld.

Kijk hier voor actuele informatie over vermogensbelasting in Box 3 »

Misschien ook interessant: