Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

AFM bevestigt bevindingen VBR-index defensieve profiel

24 mei 2022

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) herkent het beeld dat bepaalde beleggingsprofielen niet meer worden aangeboden door beleggingsondernemingen, nu de verliezen van de meest defensieve portefeuilles oplopen door de stevige dalingen in de obligatiemarkten. Dat meldt de website Investment Officer.

De beurswaakhond reageert hiermee op een ander artikel op Investment Officer. Hierin stond dat uit de laatst gepubliceerde VBR-index van Vermogensbeheer.nl bleek dat een groeiende groep Nederlandse vermogensbeheerders stopt met het (zeer) defensieve risicoprofiel. Dit profiel, dat bescherming zou moeten bieden in tijden van dalende markten, heeft het in het eerste kwartaal van 2022 amper beter gedaan dan het offensieve profiel.

In de VBR-index worden de gemiddelde beleggingsresultaten van 70 Nederlandse banken, private banks en zelfstandig vermogensbeheerders per risicoprofiel weergegeven. Volgens cijfers van de meest recente VBR-index keken beleggers met een defensief profiel tegen een verlies van 4,2% aan. Bij beleggers met een offensief profiel was dat 5,3%.

"De AFM herkent het beeld dat bepaalde profielen niet meer worden aangeboden, (tactische) asset allocaties veranderen en er wordt gezocht naar alternatieve beleggingscategorieën", zei een woordvoerder op Investment Officer.

"Het heeft natuurlijk alles te maken met de snel stijgende rente", zei Koen Laarhoven van Vermogensbeheer.nl, doelend op het feit dat het meest defensieve profiel in de regel voor 80 tot 100 procent uit vastrentende waarden bestaat. "Maar het wil ook zeggen dat defensieve profielen in een dergelijk klimaat minder veiligheid lijken te bieden dan klanten misschien verwacht hadden."

Volgens Laarhoven is een groeiende groep van zelfstandige vermogensbeheerders gestopt met het aanbieden van het meest defensieve risicoprofiel.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen