Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

AFM lanceert plannen voor opvragen meer financiële data

20 juli 2021

De Autoriteit Financiële Markten heeft verregaande plannen om veel meer data bij banken en andere instellingen, zoals vermogensbeheerders, op te kunnen vragen. De financiële waakhond wil extra gegevens hebben, van onder meer beleggingsportefeuilles, om de risico's in de sector beter te kunnen inschatten. Het Financieele Dagblad stelt vandaag dat de instellingen bang zijn voor een te machtige toezichthouder die 'preventief fouilleert'.

“De hele financiële sector, inclusief de vermogensbeheerbranche, digitaliseert en beschikt over een grote hoeveelheid data. De AFM zet datagedreven toezicht in met als doel haar toezicht effectiever én efficiënter in te richten. Door het gebruik van data kan de AFM gerichter risico’s herkennen en (preventief) aanpakken in het belang van consument en markt. Dit geldt voor alle onderdelen van financiële dienstverlening, zo ook bijvoorbeeld beleggingsondernemingen”, zegt woordvoerder Yolanda Bieckmann van de AFM.

Op basis van de portefeuilledata kan de AFM onder meer een indicatie krijgen of de beleggingsportefeuille aansluit bij het risicoprofiel van de klant. Maar ook of er kwetsbare groepen beleggers zijn die significant meer risico lopen dan andere groepen doordat er producten of diensten worden aangeboden waarvan de kenmerken niet bij deze groep beleggers passen.

“Met deze specifieke data kan de AFM beoordelen of er sprake is van marktbrede risico’s, of dat de risico’s zich voordoen bij specifieke marktpartijen. Vervolgens kan de AFM haar toezicht gericht inzetten op het betreffende risico”, vertelt de woordvoerder.

De AFM is volgens Bieckmann bezig om te testen op welke manier ze een data-uitvraag op de minst belastende manier kan opzetten.

“Je kunt het vergelijken met preventief fouilleren”, zegt Christian Wulf van Hart Advocaten in het FD. “De AFM wil al gewenst gedrag afdwingen voordat er echt iets aan de hand is”.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen