Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Vermogensbeheer.nl: private banks krijgen zesjes

Z24: 27 maart 2013

De site Vermogensbeheer.nl beoordeelt vermogensbeheerders vanaf woensdag met een eigen puntensysteem. Chique private banks voor particulieren met een paar ton of meer scoren niet bijzonder hoog.

Begin deze maand lanceerde de site Vermogensbeheer.nl een internetplatform dat inmiddels 104 vermogensbeheerders in Nederland vergelijkt. Van kleine, plaatselijke adviseurs tot de Nederlandse grootbanken.

Vanaf vandaag is hier een kwalitatief beoordelingssysteem bij gekomen, dat verschillende aspecten van de dienstverlening toetst. Dan gaat het om zaken als de onafhankelijkheid van vermogensbeheerders: worden er vooral eigen beleggingsfondsen verkocht en hoe zit het met distributievergoedingen?

Maar ook transparantie over het rendement, de hoogte van de kosten en de kwaliteit van de organisatie komen aan bod. Bij dat laatste telt onder meer de frequentie van juridische geschillen met klanten mee.

Dit alles wordt samengevat in een puntensysteem dat één tot vijf sterren oplevert. Een blik op de eerste uikomsten leert dat bij de start geen enkele partij, van de 104 die in de database zitten, de maximale vijf sterren krijgt.

Een kleine 29 procent van het totaal - 30 vermogensbeheerders - krijgt vier sterren. Het gros - zo'n 63 partijen - krijgt drie sterren. Er zit dus veel 'middelmaat' bij de Nederlandse vermogensbeheerders. Aan de andere kant krijgt slechts een minderheid van 11 procent van de beoordeelde beheerders twee sterren of minder.

Private banks: middelmaat

Opvallend is dat alle zogenoemde private banks die zijn beoordeeld door Vermogensbeheer.nl uitkomen op drie sterren. Terwijl juist dit de partijen zijn die zich richten op meer vermogende particulieren, waarbij ze zich door hun service proberen te onderscheiden.

Partijen als ABN Amro MeesPierson en ING Private Banking scoren beide zwak op het punt 'onafhankelijkheid (één ster), maar weten dat deels te compenseren door een goede beoordeling op 'kosten' (vier sterren). Een kleinere instelling als Theodoor Gilissen doet het daarentegen redelijk op het gebied van onafhankelijkheid (drie sterren), maar blinkt minder uit in 'transparantie' (twee sterren).

Het sterrensysteem geeft geen dieper inzicht in de achterliggende beoordeling, maar vormt voor particulieren en ondernemers met eigen geld een startpunt voor verder onderzoek.

Voorlopige conclusie: er is ruimte voor meer excellentie onder Nederlandse vermogensbeheerders.

Bron: Z24