Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Groot verschil rendement vermogensbeheerders eerste helft 2019

5 augustus 2019 Onderwerp: Rendement

Vermogensbeheer.nl ziet grote verschillen in de rendementen van vermogensbeheerders in de eerste helft van 2019. Een grote groep beheerders heeft het verlies over 2018 in de eerste zes maanden van 2019 meer dan goed gemaakt. Desondanks is er ook een groep vermogensbeheerders die het verlies van vorig jaar nog steeds niet heeft goed gemaakt. Deze groep beheerders heeft wel wat uit te leggen nu alle markten fors zijn gestegen tot 1 juli.

De aandelenmarkten kenden één van de beste periodes uit de geschiedenis. En ook de obligatiemarkten lieten stevige rendementen zien door een verder dalende rente. Dat laatste zorgde ervoor dat de defensieve beleggingsportefeuilles voor het eerst sinds 2014 weer flinke rendementen maakten. Gemiddeld hebben vermogensbeheerders, voor klanten met een defensieve portefeuille, een netto rendement van 5,0% gerealiseerd.

Soms geven beheerders aan dat ze minder presteerden omdat ze meer gericht waren op het managen van de neerwaartse risico’s van de beleggingsportefeuilles. Vermogensbeheer.nl is kritisch op dergelijke verklaringen, omdat in een slecht beleggingsjaar als 2018 de resultaten van deze beheerders niet altijd positief afweken van andere beheerders, die dergelijke argumenten niet gebruikten. Wij zetten in veel gevallen vraagtekens bij dergelijke verklaringen.

Vandaag publiceert Vermogensbeheer.nl de jongste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) cijfers per 1 juli 2019. Klanten met een neutraal beleggingsprofiel hebben gemiddeld +9,7% rendement gemaakt in de eerste zes maanden van 2019. In alle beleggingsprofielen is er positief gescoord door vermogensbeheerders.

Update: lees hier de volledige analyse van 2019

Bovenstaand de gemiddelde rendementen van vermogensbeheerders in Nederland over het eerste halfjaar van 2019. Als we deze cijfers vergelijken met onderstaande negatieve rendementen over heel 2018, dan zien we dat vermogensbeheerders gemiddeld genomen het verlies over 2018 binnen alle beleggingsprofielen ruimschoots goed hebben gemaakt. Maar dit geldt dus niet voor alle vermogensbeheerders afzonderlijk.

Jos Leeser

door Jos Leeser

Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen