Door de coronapandemie zijn vorig en dit jaar minder mensen op vakantie gegaan. Ook andere leuke en gezellige activiteiten gingen niet door. Het niet uitgegeven geld werd door veel mensen onder meer geïnvesteerd in oldtimers. Ook zorgde de lage rente ervoor dat beleggers op zoek zijn gegaan naar alternatieve beleggingsmogelijkheden, zoals oude auto’s.
Maar hoeveel oldtimers zijn er in ons land? Volgens het CBS telde Nederland in 2020 ongeveer 158 duizend klassieke personenauto’s van 40 jaar of ouder, een toename van 9 duizend ten opzichte van 2019. In 2010 waren dat er nog ongeveer 68 duizend. Het afgelopen decennium liet elk jaar een stijging zien.
Het CBS stelde in 2018 dat Volkswagen het meest populaire merk bij bezitters van oldtimers was, gevolgd door Mercedes, Citroën, Volvo en Ford. Op het platteland zijn meer oldtimers dan in de stad.
Oldtimers die ouder zijn dan veertig jaar zijn volledig vrijgesteld van wegenbelasting. Dit geldt voor de meeste oldtimers, want de gemiddelde leeftijd is vijftig jaar.
Veilingen
De meeste oldtimers worden verkocht via veilingen. Fysieke veilingen bij veilinghuizen als Sotheby’s of Bonhams. Silverstone Auctions richt zich zelfs uitsluitend op oldtimers. Ook kunt u bij tal van online veilinghuizen terecht, zoals CataWiki en BVA. Deze veilingsites zijn doorgaans toegankelijker dan de traditionele veilinghuizen en bieden ook vaak een breder aanbod in prijsklassen aan.
De waarde van oldtimers verschilt nogal. Zeldzame exemplaren zijn het meest waardevol, net als exemplaren met een interessant verhaal. Bijvoorbeeld een oldtimer die heeft meegedaan aan een autorace als de 24 uur van Le Mans. De staat van onderhoud is natuurlijk ook erg belangrijk, evenals de waarde van het merk.
Een mogelijkheid om veel winst te maken op een oldtimer, is een (bescheiden) restauratie van de auto. Volgens Hagerty, een bekende verzekeraar voor klassiekers, kunt u zo redelijk snel uw bezit veel waardevoller maken. Als u bijvoorbeeld een Ferrari 250 GTO – de meest waardevolle auto ter wereld – een goede oplapbeurt geeft, kunt u daarmee miljoenen euro’s verdienen. Voor deze klassieker moet u wel heel veel geld op tafel leggen. Zo werd in 2018 een Ferrari 250 GTO voor $70 miljoen geveild. Dit hoge prijskaartje heeft alles te maken met het bescheiden aantal exemplaren Ferrari 250 GTO. Begin jaren ’60 rolden er slechts 39 exemplaren uit de fabriekspoorten in Maranello.
Maar ook wat minder dure auto’s kunt u via een restauratie al snel in prijs doen laten stijgen.
Peperdure hobby
U moet wel bedenken dat u redelijk veel geld moet investeren: alleen een oldtimer van meer dan een ton levert op termijn rendement op. Deze belegging is dus niet voor iedereen weggelegd. Het is een heel dure hobby.
U moet over een goede stalling beschikken, want oldtimers zijn kwetsbaar. U kunt een klassieker dus niet zomaar constant buiten laten staan, want dan gaat het heel snel bergafwaarts met uw auto. U moet een goede plek vinden om ‘m droog en warm weg te zetten. En u moet investeren in gereedschap en onderdelen om uw auto rijdend te houden, want een oldtimer heeft nou eenmaal aandacht nodig. Bovendien moet u niet vergeten dat er veel kosten aan de aanschaf van een oude auto zijn verbonden, zoals voor het onderhoud, de verzekeringen en de huur van de stalling.
Grillige markt
Een groot nadeel van het beleggen in oude auto’s is de grilligheid van de markt. De populariteit van bepaalde merken of type auto’s fluctueert snel. Als u een peperdure auto hebt laten restaureren, kan de waarde daarvan in de tussentijd snel zijn afgenomen. Dit is dus een groot risico bij het beleggen in oldtimers. Het kan overigens ook andersom werken: u kunt voor een bescheiden bedrag een oldtimer hebben afgeschaft, waarna die plotseling snel in waarde stijgt.
Het leuke van het beleggen in oldtimers is natuurlijk dat u van uw belegging zelf gebruik kunt maken en op de openbare weg met de auto kunt pronken. Maar het devies is: verwacht niet te veel van het rendement van deze belegging, kijk ook naar andere beleggingscategorieën en investeer alleen geld dat u kunt missen.
Als jurist heeft Hubert Jan veel ervaring in de financiële sector. Zo heeft hij bij diverse levensverzekeraars samengewerkt met vermogensbeheerders en beleggingsfondsen. Hierdoor heeft hij een goed beeld gekregen van de juiste criteria, waarop deze beleggingsinstellingen het best beoordeeld kunnen worden. Bij Vermogensbeheer.nl begeleidt hij vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder.