Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Wachten met vermogensbeheer vanwege onrustige beurzen?

6 december 2018
Onderwerp: Rendement
Eind 2018 was een turbulente tijd op de beurzen. Vermogensbeheer.nl merkte dat sommige mensen vol op de rem trapten. Hun zoektocht naar een vermogensbeheerder zetten zij ‘on hold’, omdat de beurzen volatiel waren. De angst regeerde. Dat is jammer. Eigenlijk een gemiste kans.

Mensen realiseren zich niet dat het selectiemoment en de keuze wanneer daadwerkelijk belegd wordt, twee verschillende momenten zijn. Het is dus zaak om door te gaan met de selectie van een goede en passende vermogensbeheerder. En hem te vragen hoe hij omgaat met dalende beurskoersen. Waarom grijpt hij juist nu (niet) in? Met welke motivatie? En als het klimaat dan beter is geworden, bent u klaar om ook daadwerkelijk goed voorbereid te starten. Mogelijk op een aantrekkelijk koersniveau. De (zorgvuldige) selectie is immers gedaan. U reduceert de kans daarmee achter de feiten aan te lopen. Een slecht beursklimaat is daarom juist interessant voor de oriëntatie op en gesprekken met vermogensbeheerders. Zo kunt u van hen vernemen hoe zij omgaan met een turbulent klimaat. En daar zitten nogal verschillen in tussen vermogensbeheerders!

De zoektocht staken naar een goede vermogensbeheerder, omdat het klimaat ‘lastig’ aandoet, is onverstandig. Hoe zit het dan met een goed instapmoment? Dat is een veel lastiger vraagstuk, want zij die kennis hebben voorspellen niet en zij die voorspellen hebben geen kennis (vrij naar Chinese wijsgeer Lao-Tse ca. 600 v Chr.).

Bijna elk jaar is er wel een (korte) daling van meer dan 10%. Correcties horen namelijk bij beleggen, zoals onderstaande figuur van JP Morgan goed laat zien. Hierin wordt getoond dat bijna elk jaar een behoorlijke daling van Europese aandelen kent (rode stip), maar uiteindelijk in meer dan 75% van de jaren een positief kalenderjaar-rendement oplevert.

Rendement aandelen Europa -intra jaarlijkse daling-650x338 CNN Business publiceert al vele jaren de angst- en hebzuchtbarometer (fear & greed index). Op basis van een aantal indicatoren zoals volatiliteit, put en call ratio, ‘vlucht’ naar veilige Staatsleningen e.d. berekent CNN Business de stand van deze index, die varieert tussen (extreme) paniek en hebzucht. De fear and greed index stond in oktober 2018, op ‘paniek’.

Fear and greed index-650x322 Deze paniekstand hebben wij vaker gezien, zoals onderstaande figuur aantoont. En dat was dan net weer de start van aantrekkende koersen.

Fear and greed over time-650x337 Maar was het niet dé beurslegende en één van de rijkste mensen ter wereld, Warren Buffett, die zijn rijkdom verwierf met beleggen, die zei dat beleggers "hebzuchtig moeten zijn als anderen bang zijn en bang moeten zijn als anderen hebzuchtig zijn"?
door Jos Leeser
Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.
selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.
×

Cookies op de website van Vermogensbeheer.nl

Vermogensbeheer.nl gebruikt functionele en analytische cookies voor een optimaal gebruik van de website en voor de noodzakelijke statistische informatie. Meer informatie »