Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Verstandig beleggen in grondstoffen

22 december 2022 Onderwerp: Investeringen

Bij beleggen in grondstoffen denkt u waarschijnlijk vooral aan olie en goud. Maar er is in deze beleggingscategorie nog veel meer keuze: zilver, koper, platina, steenkool, ijzererts, cacao, koffie, suiker, granen, katoen. Maar waarom zou u beleggen in grondstoffen en hoe kunt u hierin uw geld investeren?

Het handelen in grondstoffen vindt zijn oorsprong in de landbouw. Er werd waarschijnlijk al gehandeld in grondstoffen vanaf het moment dat de landbouw ontstond. De landbouwoverschotten werd eerst geruild en later, nadat er geld in omloop kwam, verkocht. Hierdoor ontstonden er marktplaatsen. Op den duur werd niet alleen meer in landbouwoverschotten gehandeld, maar ook in andere grondstoffen zoals goud, specerijen en ijzer.

In 1602 werd de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) opgericht, die onder meer in specerijen handelde. De VOC gaf als eerste bedrijf ter wereld aandelen uit en zo konden beleggers op een indirecte manier in grondstoffen handelen. De mogelijkheden om in grondstoffen te handelen werden vooral in de vorige eeuw steeds meer geprofessionaliseerd.

Waarom zou u in grondstoffen handelen?

Eén belangrijke reden om te beleggen in grondstoffen is dat grondstoffen vrij schaars zijn en nog schaarser zullen worden. Ondanks de coronacrisis en Oekraïne draait de wereldeconomie op volle toeren. Ook al is een (milde) recessie op komst, er is veel behoefte aan ijzererts, staal, koper, olie, lithium, kobalt etc. Schaarste veroorzaakt een prijsopdrijvend effect en zorgt ervoor dat uw investeringen meer waard worden. Ook de energietransitie, klimaatverandering spelen een rol. De economieën van opkomende landen zoals China en India zijn ook nog volop in ontwikkeling. Ze zullen de vraag naar grondstoffen in de toekomst nog verder doen toenemen.

Olieplatform

Het beleggen in grondstoffen is daarnaast een interessante aanvulling op uw beleggingen in bijvoorbeeld aandelen. U zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om – direct of indirect – in goud te beleggen. Als het economisch minder gaat, laten aandelen koersdalingen zien, terwijl goud dan juist vaak in de lift zit. Goud wordt beschouwd als een veilige haven en een goede afdekking tegen de risico’s van het beleggen in aandelen.

Hoe kun je beleggen in grondstoffen?

Grondstoffen worden verhandeld via termijncontracten op de beurs. Dit is vanwege de complexiteit niet aan te raden voor particuliere beleggers. Het is bovendien heel risicovol. Naast termijncontracten blijven er voldoende mogelijkheden over. Eén (indirecte) mogelijkheid is om via aandelen of obligaties te beleggen in bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in een grondstof. Denk bij olie en gas bijvoorbeeld aan Royal Dutch Shell, BP, ExxonMobil of Chevron en hun toeleveranciers zoals Fugro en Schlumberger (nu SLB). Denk ook aan mijnbouwers zoals Rio Tinto, BHP en Glencore. Ook kunt u denken aan ArcelorMittal, de op een na grootste producent van staal ter wereld en genoteerd aan de Amsterdamse AEX. Bij koffie zijn Starbucks, Nestlé en JDE Peet’s bekend, het moederbedrijf van Douwe Egberts. JDE Peet’s staat sinds mei 2020 genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Bij cacao zijn Barry-Callebaut, Cargill en ook weer Nestlé bekende spelers.

Een andere mogelijkheid is beleggen in een grondstoffen-ETF (Exchange Traded Fund). Dit zijn aan de beurs genoteerde beleggingsfondsen. Er zijn ETF’s die specifiek in één soort grondstof beleggen. Voorbeelden zijn iShares Silver, GLD Gold en USO Oil Fund. Daarnaast zijn er ook ETF’s die veel verschillende grondstoffen meenemen, zoals edelmetalen en agrarische producten. Dit is een handige manier om gespreid in grondstoffen te beleggen. Ook zijn er veel beleggingsfondsen die gespecialiseerd zijn in grondstoffen. Aanbieders zijn bijvoorbeeld NN, Achmea Invest Management of Credit Suisse. Let bij zowel ETF’s als beleggingsfondsen op de TER (Total Expense Rate), het totaal aan kosten dat zij u berekenen.

Koffiebonen

Risicovoller zijn CFD’s, een zg. derivaat. CFD betekent Contract For Difference. Door gebruik te maken van een CFD belegt u niet echt in grondstoffen, maar zet u in op de prijsveranderingen ervan. U kunt speculeren op prijsstijging maar ook op prijsdaling.

Daarnaast kunt u ook fysiek in grondstoffen beleggen. Bij fysiek beleggen spelen bewaarkosten een rol. Bijvoorbeeld via het kopen van een goudstaaf of een hoeveelheid zilver of platinum. Bij andere grondstoffen ligt dat lastiger, die gaan meestal in bulk.

Wat zijn de risico’s bij het beleggen in grondstoffen?

Als belegger in grondstoffen moet u rekening houden met een enorme volatiliteit. Op de grondstoffenmarkten zijn veel speculanten actief. Zij nemen bepaalde posities in, in de verwachting dat de prijs van een grondstof zich in een bepaalde richting gaat ontwikkelen. Hun gedrag wordt vaak door geruchten of verwachtingen bepaald. De koersen van grondstoffen kunnen razendsnel fluctueren en dus ook snel inzakken. Grondstoffenprijzen zijn kortom zeer volatiel, maar als u daar tegen kunt, is een belegging in grondstoffen een mooie aanvulling op uw beleggingsportefeuille.

Frits van Manen

door Frits van Manen

Frits is partner bij Vermogensbeheer.nl en heeft ervaring als beleggings- en vermogensadviseur bij een grote Nederlandse bank en fondshuis. Frits begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen