Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Welke soorten vermogensbeheerders zijn er?

Zelfstandige vermogensbeheerders

Zelfstandige vermogensbeheerders zijn beheerders die geen directe band hebben met een bank of financiële instelling. Deze groep "onafhankelijke" vermogensbeheerders kunnen uw vermogen in principe objectief beheren. Echter voor het beleggen van uw vermogen ontvangen de beheerders vaak vergoedingen van financiële instellingen. Bijvoorbeeld een vergoeding van een beleggingsfonds aanbieder of een vergoeding voor het doen van een transactie op de beurs. Er is een groeiende groep zelfstandige vermogensbeheerders die transparantie biedt over deze vergoedingen en zo hun onafhankelijkheid waarborgen. Klant worden bij een zelfstandige vermogensbeheerder kan vaak vanaf € 100.000,- vrij belegbaar vermogen. Maar er zijn zelfstandige vermogensbeheerders die ook collectief vermogensbeheer aanbieden waarbij een aanzienlijk lagere ondergrens geldt.

Private banks

Mensen met een flink vermogen – gemiddeld vanaf zo'n € 500.000 – kunnen terecht bij een zogenaamde private bank. Deze privébanken onderscheiden zich van ‘gewone’ banken doordat zij zich volledig richten op vermogende klanten. Een private bank doet voor een klant doorgaans meer dan alleen het vermogensbeheer. Zo kan een privébank zaken voor de welgestelde klanten verzorgen zoals: erfenissen regelen, belastingzaken verzorgen en inkomens- en vermogensstructurering. Sommige private banks zijn onderdeel van een grote ‘algemene’ bank en sommige opereren geheel zelfstandig.

Online vermogensbeheerders

Met de ontwikkeling van internet zijn er inmiddels ook vermogensbeheerders die hun diensten volledig online aanbieden. Vaak kennen deze online vermogensbeheerders een relatief laag instapniveau qua vermogen. Online vermogensbeheer is er al vanaf € 15.000,-. Dit is mogelijk omdat ze collectief vermogensbeheer aanbieden. Hierbij worden de vermogens van meerdere beleggers gezamenlijk belegd in standaard portefeuilles of beleggingsfondsen. Vaak zijn de online vermogensbeheerders ook goedkoper omdat hun contact met de klant minder persoonlijk is en ze hun processen volledig hebben geautomatiseerd.

Algemene banken

De grote algemene banken in Nederland hebben vrijwel allemaal een afdeling vermogensbeheer. Voor vermogensbeheer kunt u dus ook terecht bij uw eigen bank. Het beleggingsbeleid van de bank wordt vaak centraal op het hoofdkantoor van de bank bepaald. Bij vrijwel alle banken zijn hiervoor speciale ‘investment offices’ actief, die de asset mix en de samenstelling van de modelportefeuilles bepalen.

Misschien ook interessant: