Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

'Staat handelde onzorgvuldig in zaak-Box Consultants'

22 maart 2022

De Staat heeft in het strafrechtelijk onderzoek naar vermogensbeheerder Box Consultants uit Waalre onzorgvuldig gehandeld. Het opsporingsteam kreeg hierdoor e-mails tussen het bedrijf en zijn advocaten te zien, terwijl dit niet had gemogen. Dit heeft de rechtbank in Den Bosch geoordeeld.

Volgens de rechter is het zogeheten verschoningsrecht geschonden. Vanaf nu mag de Staat geen communicatie meer inzien tussen de betrokken advocaten en deze en toekomstige cliënten.

Het geschil heeft zijn oorsprong in 2015. Begin dat jaar viel de FIOD binnen bij Box Consultants vanwege de verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. Later dat jaar vorderde het Openbaar Ministerie bij een hostingbedrijf alle e-mails van de vermogensbeheerder; dat ging om zo’n 2 miljoen bestanden. Daartussen zaten ook ruim 3.000 e-mails tussen het bedrijf en advocatenkantoor Stibbe, dat zij inmiddels in dienst had genomen vanwege het strafrechtelijk onderzoek. Box Consultants en de Stibbe-advocaten waren hiervan in eerste instantie niet op de hoogte en kwamen daar pas later achter.

Na verschillende procedures bij de rechter, spanden de Stibbe-advocaten een kort geding aan dat op 22 februari jl. werd behandeld. De advocaten eisten dat de rechter verbiedt dat de Staat in de toekomst nog in het geheim communicatie tussen advocaten en hun cliënten kan inzien.

Volgens de Stibbe-advocaten valt de communicatie tussen advocaten en cliënten onder het verschoningsrecht. In de wet is hierover vastgelegd dat stukken die daaronder vallen, niet door derden mogen worden bekeken. Omdat het bedrijf en de advocaten niet op de hoogte waren dat de e-mails waren gevorderd, konden zij geen bezwaar aantekenen tegen de inbeslagname van de bestanden.

De rechtbank in Den Bosch oordeelde dat de Staat niet geheel handelde zoals had gemoeten. In de wet staat namelijk dat - als het vermoeden bestaat dat in beslag genomen gegevens mogelijk geprivilegieerde stukken bevatten - direct de officier van justitie in kennis moet worden gesteld. De rechter vindt dat hier in verschillende gevallen het verschoningsrecht is geschonden.

Zie: Box Consultants

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen