Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Niet wachten met vermogensbeheer bij onrustige beurzen

12 augustus 2019
Onderwerp: Investeringen
Op 6 december 2018 publiceerden wij een artikel over de turbulentie op de beurzen en hoe beleggers daarmee om zouden kunnen gaan. De timing was behoorlijk goed want ongeveer twee weken later bereikten de meeste belangrijke beurzen hun dieptepunt, om vervolgens met dikke twee-cijferige rendementen weg te lopen.

De meeste vermogensbeheerders wisten de verliezen van 2018 dan ook ruimschoots achter zich te laten (meetmoment 30 juni 2019). Dit bleek ook uit de jongste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) cijfers. Deze index geeft weer het gemiddelde netto rendement van ruim 70 vermogensbeheerders in Nederland.

Bijna jaarlijks beurscorrecties van minimaal 10%

De geschiedenis herhaalt zich en in het geval van beurscorrecties is dat structureel. Bijna jaarlijks vinden tussentijdse beurscorrecties van 10% of meer plaats. Doorgaans zijn deze vrij snel geneutraliseerd. Maar ook dit keer zien we de klassiek Pavlov reactie. Mensen stappen vol op de rem, nu het klimaat weer (even?) guur is geworden. Een reactie die is gebaseerd op een eigen ervaringen of vermeende wetenschap, waardoor consumenten vaak vrijwel geheel automatisch reageren (op de gebeurtenissen) op de beurzen.

Fear & greed index

CNN Business publiceert al vele jaren de angst- en hebzuchtbarometer (fear & greed index). Op basis van een aantal indicatoren zoals volatiliteit, put en call ratio, ‘vlucht’ naar veilige Staatsleningen e.d. berekent CNN Business de stand van deze index, die varieert tussen (extreme) paniek en hebzucht. Hieronder ziet u de stand van de fear and greed index op 9 augustus 2019.
Fear and Greed Index 9 aug 2019-650x325

Uw beleggingsvraagstuk vraagt om een lange termijn oplossing

Ook nu zien we weer dat een deel van de consumenten, het traject dat zij hebben ingezet: het vinden van een beleggingsoplossing bij een goede en passende vermogensbeheerder, abrupt uitstellen of staken. Onverstandig, zo schreven wij eerder. Onverstandig, omdat het beleggingsvraagstuk een lange termijn oplossing behoeft. En die oplossing gedijt het best bij een goede oriëntatie op het vinden van een professionele belegger aan de bron. Uitstel of stakingsgedrag draagt daar niet aan bij.

Het selectiemoment

Het selectiemoment van een goede vermogensbeheerder en de keuze wanneer daadwerkelijk belegd wordt, liggen op twee verschillende momenten. Daarom pleit Vermogensbeheer.nl ervoor om u niet te laten afleiden door de waan van de dag en door te gaan met de selectie van die goede en passende vermogensbeheerder. Hem te vragen hoe hij omgaat met het huidige beleggingsklimaat. Waarom grijpt hij juist nu (niet) in? Met welke motivatie? U kunt nu wegen of de (re)acties van vermogensbeheerders passen bij hoe u graag wenst dat uw beleggingsportefeuille wordt beheerd.

Ook kunt u nu daadwerkelijk toetsen hoe de vermogensbeheerder omgaat met het risicomanagement van de portefeuille. Men kan van alles zeggen, maar nu kunt u de vermogensbeheerder concreet vragen welke maatregelen hij neemt en met welke motivatie hij dat doet. Dat zou hij u ook moeten kunnen laten zien met een logboek van beleggingsacties. In een rustig klimaat worden dergelijke zaken wat minder belicht, of heeft het een ietwat ‘vrijblijvend’ karakter, zo is onze ervaring.

Het beleggingsmoment

Het tweede moment is het beleggingsmoment. De timing. Ook hierover zal de vermogensbeheerder iets moeten zeggen, als het gaat om zijn visie hoe dan die portefeuille te gaan opbouwen, of als u er al één hebt, hoe deze om te bouwen. Doordat u in het turbulente klimaat onverstoorbaar en gestructureerd het oriëntatietraject blijft doorlopen, bent u ook daadwerkelijk klaar om goed voorbereid te starten. U hoeft dan niet met een, irrationele, vertraging, alsnog het traject op te tuigen of door te starten. U hebt uw (zorgvuldige) selectie immers al gedaan. U reduceert de kans daarmee achter de feiten aan te lopen. Het huidige klimaat is daarom juist nu (weer) interessant voor de oriëntatie op -en gesprekken met- vermogensbeheerders! Zij zullen allen heel verschillend met deze omstandigheden omgaan.

Fear and Greed Over Time 9 aug 2019-650x331 De laatste keer dat deze index op extreme angst stond, eind 2018, volgde er binnen enkele weken een rally van ruim 20%. Het is maar dat u dat weet.
door Jos Leeser
Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.
selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.
×

Cookies op de website van Vermogensbeheer.nl

Vermogensbeheer.nl gebruikt functionele en analytische cookies voor een optimaal gebruik van de website en voor de noodzakelijke statistische informatie. Meer informatie »