Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Vermogensbeheerindex: Rendementen lopen flink uiteen

Fondsnieuws: 5 november 2018

Gemiddeld genomen is het beleggingstechnisch voor vermogensbeheeders een goed derde kwartaal geweest, pas in oktober kwam de klad erin. Opvallend is echter dat de rendementen van verschillende beheerders met vergelijkbare profielen ook voor oktober al zo ver uiteen liepen.

Dat blijkt uit de nieuwe Vermogensbeheer Rendement-index van Vermogensbeheer.nl, met daarin het gemiddelde netto-rendement per beleggingsprofiel van ruim zeventig vermogensbeheerders en banken.

Vooral aan de aandelenkant van de portefeuilles waren de verschillen in de rendementen behaald tot en met eind september dit jaar groot', licht Koen Laarhoven van vergelijkingssite Vermogensbeheer.nl toe. 'Er waren beheerders die met hun meest offensieve portefeuilles op een ytd-rendement van rond de nul uitkwamen, maar ook die een rendement behaalden rond de 14 procent. De eersten hadden waarschijnlijk vooruitlopend op een evenutuele correctie al risico van tafel gehaald. Partijen met relatief hoge rendementen dankten die bijvoorbeeld aan een overweging van techaandelen, een onderweging van opkomende markten of exposure aan de dollar.

De grote vraag is volgens Laarhoven hoe het vierde kwartaal zich verder zal ontwikkelen en hoe deze partijen het vierde kwartaal zullen doorkomen als dit echt een negatief kwartaal wordt. 'Blijven de rendementen van partijen die risico van tafel hebben gehaald dan ook echt beter liggen? En wat blijft er dan over van het rendement van partijen die nog vol in aandelen zaten? Partijen die zowel in een opgaande als in een dalende markt achter blijven, hebben dan natuurlijk wel wat uit te leggen.

vbr index update-650x154

Vermogensbeheer.nl definieert een defensieve portefeuille als een portefeuille gevuld met 0 tot 20 procent zakelijke waarden plus 80 tot 100 procent vastrentende waarden. Met het oplopen van het risicoprofiel loopt het percentage vastrentende waarden terug. De meest offensieve portefeuille bevat 80-100 procent zakelijke waarden en 0-20 procent obligaties.

Bron: Fondsnieuws

Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©)
Vermogensbeheer.nl verzamelt de rendementen van vermogensbeheerders in Nederland. Elk kwartaal berekenen wij het gemiddelde rendement dat de vermogensbeheerders hebben gerealiseerd. Dit gemiddelde vormt onze Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) die als vergelijkingsmaatstaf (benchmark) kan dienen.

Overzicht rendement vermogensbeheerders afgelopen 12 jaar >