Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Defensief beleggingsprofiel vermogensbeheerders nog maar net in de plus

Fondsnieuws: 10 augustus 2017

Het wordt steeds lastiger dit jaar om nog rendement te behalen met een defensief beleggingsprofiel. Gemiddeld behaalden defensieve beleggingsportefeuilles van vermogensbeheerders in de eerste zes maanden van dit jaar een rendement van 0,3 procent.

Dit blijkt uit de jongste Vermogensbeheer Rendement-index die Fondsnieuws vanmorgen heeft gepubliceerd. De index geeft het gemiddelde netto rendement weer per beleggingsprofiel van ruim 70 vermogensbeheerders en banken, verzameld door vergelijker van vermogensbeheerders Vermogensbeheer.nl.

De cijfers laten zien dat het tweede kwartaal geen goede periode is geweest voor beleggers. Het gemiddelde rendement dat vermogensbeheerders behaalden was negatief. Dankzij een goed eerste kwartaal staan de meeste portefeuilles echter wel nog in de plus, al is dat plusje bij defensieve portefeuilles vaak dus nog maar heel klein.

Actieve beheerders behalen over de hele linie betere resultaten dan passieve. Dit geldt zowel voor het aandelengedeelte als het obligatiegedeelte. Voor obligaties is dit overigens al het geval voor het vierde kwartaal op rij.

Bij aantal passieve aanbieders staan de defensieve portefeuilles als gevolg hiervan volgens Koen Laarhoven van Vermogensbeheer.nl year-to-date tot 1 juli zelfs al op een negatief rendement oplopend tot zo'n -1 procent.

Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©)

vbr-index-2017-q2-543x218.jpg

Vermogensbeheer.nl definieert een defensieve portefeuille als een portefeuille gevuld met 0 tot 20 procent zakelijke waarden plus 80 tot 100 procent vastrentende waarden. Met het oplopen van het risicoprofiel loopt het percentage vastrentende waarden terug. De meest offensieve portefeuille bevat 80-100 procent zakelijke waarden en 0-20 procent obligaties.

Bron: Fondsnieuws