Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Defensieve portefeuille rendeert beter dan offensieve

Fondsnieuws: 20 september 2016

Ondanks de lage en in toenemende mate zelfs negatieve rente en de grote cashposities in sommige portefeuilles, doen de defensieve beleggingsportefeuilles van banken en vermogensbeheerders het over de eerste helft van dit jaar gezien nog altijd beter dan offensieve of neutrale portefeuilles.

Dit blijkt uit de Vermogensbeheer Rendement-index die Fondsnieuws vandaag heeft gepubliceerd. De index geeft het gemiddelde netto rendement weer per beleggingsprofiel van ruim 70 vermogensbeheerders en banken verzameld door vergelijker van beheerders Vermogensbeheer.nl.

Vermogensbeheer.nl definieert een defensieve portefeuille als een 0 tot 20 procent zakelijke waarden plus 80 tot 100 procent vastrentende waarden. De eerste helft van dit jaar rendeerde deze portefeuilles van vermogensbeheerders gemiddeld 2 procent.

Hoe meer aandelen een portefeuille had, hoe slechter het rendement dit jaar tot nu toe was, blijkt uit onderstaande tabel.

Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©)

vbr-index-2016-q2-512x172.jpg

Bron: Vermogensbeheer.nl.

Terug te zien is dat aandelen het vooral in het eerste kwartaal van dit jaar moeilijk hadden, de vrees voor een Brexit hakte er goed in. In het tweede kwartaal werden de verliezen weer een beetje goed gemaakt, maar onvoldoende om over het hele eerste half jaar gezien weer in de zwarte cijfers te komen.

Uit bovenstaande tabel moet nadrukkelijk niet geconcludeerd worden dat defensieve portefeuilles zonder risico zijn. Zoals bekend staat de rente momenteel historisch laag en daalt hij hier en daar nog. Bij een dalende rente stijgen de koersen van obligaties echter. Gaat de rente op een goed moment weer stijgen dan zullen de koersen van obligaties gaan dalen.

Bron: Fondsnieuws