Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

'Lage kosten garanderen hoger rendement niet'

Fondsnieuws: 2 maart 2015

Uit een analyse van vergelijkingssite Vermogensbeheer.nl blijkt dat er geen enkel verband bestaat tussen de kosten die vermogensbeheerders rekenen en het rendement dat zij vervolgens halen.

De vergelijkingssite zette de totaal in rekening gebrachte kosten en de behaalde rendementen over 3, 5 en 7 jaar naast elkaar van tien vermogensbeheerders die beleggingsportefeuilles samenstellen met indextrackers en indexfonden.

Er zijn grote verschillen in het gerealiseerde beleggingsrendement. Het jaarlijkse gemiddelde rendement over de afgelopen 5 jaar bij vergelijkbare neutrale beleggingsportefeuilles, varieert bijvoorbeeld van 5,7 procent tot 9,3 procent netto per jaar.

De totaal in rekening gebrachte kosten variëren tussen de 0,9 en 2,1 procent per jaar.

Lage kosten bleken in alle drie de periodes geen garantie voor een hoger rendement. 'De invloed van kosten op het rendement van een vermogensbeheerder is overschat', concludeert de vergelijkingssite.

Van doorslaggevend belang voor het behaalde rendement blijkt het gevoerde beleggingsbeleid. 'Als een goed beleid tot een hoger rendement leidt, kunnen hogere kosten goedgemaakt worden.'

Onderzoeksresultaten Vermogensbeheer.nl

Bron: Fondsnieuws