Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Hoog rendement vermogensbeheerders eerste helft 2021

30 juli 2021 Onderwerp: Rendement

De sterke prestaties van de aandelenmarkten hebben in het eerste halfjaar van 2021 geleid tot fraaie rendementen bij vermogensbeheerders. De minnen van dezelfde periode vorig jaar werden compleet weggepoetst. Dat blijkt uit de Vermogensbeheer Rendement index (VBR), die de website Vermogensbeheer.nl vandaag heeft gepubliceerd.

Vermogensbeheerders realiseerden in de eerste zes maanden 7,7% netto rendement voor klanten met een neutraal beleggingsprofiel. Er was zelfs een gemiddeld rendement van 14,3% bij een offensief profiel.

VBR rendement 2021 1ste halfjaar-644x271

Bron: Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index)

Bij een neutraal beleggingsprofiel wordt zowel over aandelen als vastrentende waarden, zoals obligaties, gespreid. In het eerste halfjaar van 2020 werd voor dit beleggingsprofiel nog een verlies van 4,8% genoteerd.

Het offensieve profiel liet vorig jaar in dezelfde periode nog een min van 7,8% zien. Het gemiddelde rendement is gebaseerd op de cijfers van ruim 70 in Nederland actieve vermogensbeheerders en banken. Alle profielen lieten plussen zien. Het meest defensieve profiel noteerde de laagste stijging: 1,9%, tegenover een min van 2,1% in dezelfde periode vorig jaar.

“Met name Europese aandelen presteerden in de eerste zes maanden goed en de Amsterdamse beurs bleef daarbij niet achter. Keerzijde was de bescheiden prestatie van obligaties”, stelt Jos Leeser, directeur van Vermogensbeheer.nl. “De AEX bereikte afgelopen halfjaar liefst vijftien keer een nieuwe recordslotstand. De index staat daarmee nu al een tijdje op niveaus hoger dan voor het knappen van de internetbubbel”.

De AEX sloot op 30 juni op 729,52 en steeg in zes maanden tijd met 16,8%. Gemeten over zes maanden presteerde de AEX sinds het tweede halfjaar van 2009, toen er een koersstijging van 33% werd geboekt, niet zo goed. Daarmee deed de Amsterdamse beurs het iets beter dan het Europese gemiddelde. De wereldindex (MSCI ACWI) boekte in het eerste halfjaar een stijging van 15,9%.

Jos Leeser

door Jos Leeser

Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen