Ongeveer een kwart van de vermogensbeheerders in Nederland behoort tot die laatste categorie. Zij
beleggen niet in beleggingsfondsen, maar beleggen zelf rechtstreeks in
aandelen en
obligaties. Zij kiezen niet voor de tussenlaag die een beleggingsfonds nu eenmaal vormt, inclusief de bijbehorende fondskosten. Vermogensbeheerders die zelf rechtstreeks beleggen moeten wel van goeden huize komen. Ze besparen de kosten binnen een beleggingsfonds en dat is de belangrijkste motivatie om er geen gebruik van te maken. De vermogensbeheerder moet echter wel kosten maken voor de beleggingsresearch die ze nodig hebben om zelf verantwoord keuzes te kunnen maken voor specifieke aandelen en obligaties.
Verhouding tussen risico en rendement
De meeste vermogensbeheerders, circa driekwart, nemen wel beleggingsfondsen op in de portefeuille. Dit vanwege de goede spreiding. Wereldwijd zijn er ca. 40.000 verschillende fondsen, dus de keuze is vrijwel onbeperkt als het gaat om zaken als asset keuze, regio, focus en de verhouding tussen risico en rendement. Een actief beheerd beleggingsfonds zet slimme en dus dure beleggingsexperts in en streeft ernaar een beter rendement te behalen dan het marktgemiddelde. Daar hangt een prijskaartje aan. Een passief beheerd fonds, ook wel indexfonds of indextrackers genoemd, neemt genoegen met het marktgemiddelde en berekent dus lagere kosten.
Huisfondsen zorgen voor ongewenste financiële prikkel
Een speciale categorie vormen de beleggingsfondsen van vermogensbeheerders zoals banken. Die zorgen, hoe je het ook wendt of keert, voor een ongewenste financiële prikkel. De bank vertelt de klant in eigen fondsen te beleggen, maar het is nog maar zeer de vraag of dit ook automatisch de best presterende fondsen zijn. Een bank verdient niets aan beleggen in een fonds van derden, wel aan beleggen in een eigen fonds. Bij eigen fondsen van vermogensbeheerders kan dus altijd een onafhankelijkheidsissue spelen.
Keuze beleggingsfonds(en) hangt af van risicoprofiel
Kiezen voor een vermogensbeheerder, en in het verlengde daarvan voor wel of geen beleggingsfondsen in de portefeuille, hangt af van een aantal harde en zachte criteria, waarbij het risicoprofiel van de belegger leidend is. Als onafhankelijke vergelijker van vermogensbeheerders toetsen we de kwaliteit van de vermogensbeheerder, we brengen de kosten en rendementen in beeld en we bezien of de beheerder past bij de belegger. We monitoren de markt en we houden klanttevredenheidsonderzoeken onder de klanten van alle vermogensbeheerders. Zo stellen we een poule van passende vermogensbeheerders samen. Als een vermogensbeheerder zijn rendementscijfers onverhoopt niet wil delen en verstoppertje wil spelen, dan zegt dat genoeg.