Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Beheerd beleggen vergelijken: waar moet u op letten?

3 augustus 2023 Onderwerp: Investeringen

U heeft geld over om te beleggen. Dat kunt u zelf doen, of u kunt kiezen voor beheerd beleggen. Zoals de naam al zegt, bij beheerd beleggen beheert een professionele belegger uw ingelegde vermogen. In dit artikel leest u meer over beheerd beleggen.

Wat is beheerd beleggen precies?

Een vermogensbeheerder gaat met uw geld aan de slag op de beurzen. Hij maakt dus de keuzes voor welke typen beleggingen (aandelen, obligaties, etc.). Hij bepaalt ook wanneer te kopen of te verkopen. Met name als u onvoldoende tijd voor of kennis van beleggen hebt, kunt u hiervoor kiezen. En, doe-het-zelf beleggers laten zich veelal leiden door emoties. Professionele beleggers acteren veel rationeler en hebben meestal meer kennis van de markten. U moet wel rekening houden met enkele kostenposten, zoals een instapvergoeding en beheerkosten.

Hoeveel risico wilt u laten nemen?

Bij beheerd beleggen doet een expert, een vermogensbeheerder, voor u het werk. Hierbij geeft u aan hoeveel risico hij mag nemen. Dit heet uw beleggersprofiel. U geeft o.a. aan of hij defensief, neutraal of offensief moet beleggen. Aan de hand van dit profiel bepaalt de vermogensbeheerder een strategie. Hierbij wordt rekening gehouden met de aangegeven wensen, risico’s, rendement en beleggingsdoel. U spreekt dus met de vermogensbeheerder af wat uw beleggingsdoel is. Ook de periode dat u wilt beleggen, de zogenaamde beleggingshorizon. U neemt hierbij goed door welke risico’s u kunt en wilt lopen en welk profiel uiteindelijk het beste bij u past.

Defensief is gericht op behoud van het vermogen, dus dat het niet minder waard wordt. Neutraal houdt in dat uw beleggingen het in principe net zo goed doen als de markt gemiddeld als geheel. Offensief is gericht op het behalen van (veel) winst, hierbij loopt u dan wel het meeste risico.

Beheerd beleggen

Vermogensbeheerders in alle soorten en maten

U heeft een ruime keus aan vermogensbeheerders. Particulieren die hun vermogen willen laten beleggen, stappen vaak automatisch naar hun bank, maar het aanbod is dus veel diverser.
Uiteraard spelen naam en faam een grote rol maar voor u zal de instapdrempel een eerste keuzefactor zijn. De instapdrempel is het minimumbedrag dat u moet inleggen. Dit verschilt nogal per vermogensbeheerder. Zo is de instapdrempel bij online vermogensbeheerders, zoals Evi van Lanschot of Dexxi, lager dan bij klassieke vermogensbeheerders. Instappen bij Evi kan vanaf €10.000. Het minimum startbedrag bij Dexxi is slechts €100. Bij Evi van Lanschot (Evi Beheer) hangen de kosten af van het profiel dat u kiest. Hoe meer offensief, hoe meer er ge- en verkocht wordt en dus hoe hoger de kosten.

Wel of geen persoonlijke aandacht?

Een andere keuzefactor is de hoeveelheid persoonlijke aandacht die u wilt krijgen. Alles gaat digitaal bij online vermogensbeheer. De communicatie verloopt ook online en via de telefoon. Vooral jonge beleggers vinden online vermogensbeheer aantrekkelijk.

U kunt uw vermogen ook laten beheren door zelfstandige vermogensbeheerders of door een bank zoals ABN AMRO, Saxo Bank of ING. Bij banken en zelfstandige vermogensbeheerders staat persoonlijke aandacht meer voorop dan bij de online beheerders.

Zelfstandige vermogensbeheerders hebben geen directe band met een bank of financiële instelling zoals een verzekeraar. Deze onafhankelijke vermogensbeheerders kunnen uw vermogen dus in principe objectief beheren. Ze zullen bijvoorbeeld geen voorkeur hebben voor eigen beleggingsfondsen, want die hebben ze niet.

Instapdrempel verschilt nogal

Klant worden bij een zelfstandige vermogensbeheerder kan vaak pas vanaf € 100.000 vrij belegbaar vermogen. Maar er zijn zelfstandige vermogensbeheerders die zogenaamd collectief vermogensbeheer aanbieden waarbij een aanzienlijk lagere instap geldt. Uw inleg gaat dan op in een grotere pot met inleg van anderen die hetzelfde profiel hebben gekozen.

Bij private banking gaat het om financiële dienstverlening van banken aan welgestelde particulieren. Een private bank wil de klant beter, uitgebreider en bovenal persoonlijk bedienen. Het gaat dan niet alleen om beleggen. Om voor private banking in aanmerking te komen moet een klant doorgaans minimaal 1 miljoen euro vrij besteedbaar hebben, hoewel bij enkele banken de instap lager ligt. Bekende private banks zijn ABN AMRO MeesPierson, Van Lanschot, Insinger Gilissen en Bank ten Cate. Een overzicht van alle private banks is hier te vinden.

Kosten

Globaal ligt de beheervergoeding van vermogensbeheerders per jaar tussen de 0,5% en 1,5% van uw inleg. Vermogensbeheerders die collectief of passief beleggen zijn daarbij vrijwel altijd goedkoper dan vermogensbeheerders die individueel en/of actief beleggen. Passief beleggen houdt in dat er weinig transacties plaatsvinden, dit is natuurlijk goedkoper qua beheer.

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen

Objectief, rustig en rationeel

Een bank of vermogensbeheerder laat zich zo min mogelijk beïnvloeden door emoties. Hij mijdt kuddegedrag en kijkt op een objectieve, rustige en rationele manier naar uw beleggingen. De ontwikkelingen op de beurs worden nauwkeurig in de gaten gehouden en hij is snel op de hoogte van het laatste nieuws. Bij beheerd beleggen worden ook vermogens van verschillende partijen samengevoegd. Hoe groter het bedrag dat belegd kan worden, hoe groter de spreiding in soorten beleggingen kan zijn. Dit verlaagt het risico. Als bijvoorbeeld aandelen dalen, kunnen obligaties juist stijgen en de klap opvangen.

Nadelen beheerd beleggen

Maar wat zijn de nadelen van beheerd beleggen? U moet allereerst rekenen op een aantal kostenposten. Zoals een beheervergoeding en instapkosten. De hoogte van de instapkosten is afhankelijk van uw inleg. Bij de beheerkosten betaalt u bijvoorbeeld per jaar 1% van de waarde van uw belegd vermogen aan vaste beheerkosten.
Alle kosten bij elkaar heten de Total Expense Rate (TER). Zorg dat u daar goed zicht op hebt, soms zijn er verborgen kosten. Om reëel rendement te maken moeten deze kosten ‘verslagen’ worden via hogere koersen en dividenduitkeringen.

Natuurlijk zijn er altijd risico’s verbonden aan beleggen. Zowel bij doe-het-zelf beleggen als bij een vermogensbeheerder. Het is onvoorspelbaar hoe de beurs gaat presteren. Er zijn negatieve rendementen mogelijk, zelfs een aantal jaren achter elkaar. Maar tussentijdse schommelingen horen nu eenmaal bij beleggen.

Over een langere periode gemeten is het resultaat vrijwel altijd positief. Het rendement van de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, de AEX, is sinds het ontstaan in 1983 29 jaar positief en negen jaar negatief geweest (meting tot 2022). Eén keer eindigde de index onveranderd. Gemiddeld kende de AEX een rendement van 10.5% per jaar. Let op: hierbij is geen rekening gehouden met inflatie, Het werkelijke rendement is dus lager.

Andere optie: zelf beleggen

Er is nog een optie: zelf beleggen. Dat kunt u zelf doen door aandelen te kopen in beleggingsfondsen. Die zijn er in vele soorten. Bijvoorbeeld gericht op tech-bedrijven, grondstofen, voedselfabrikanten, groene bedrijven, maar ook op gebieden zoals Europa, Azië, Afrika of opkomende landen. Ook zijn er fondsen die beleggen in een mix van aandelen, obligaties en vastgoed. Deze fondsen hebben een actieve beheerder en hebben als doel hun markt te verslaan, dus om meer rendement te maken dan het gemiddelde van die markt. De kosten zijn verwerkt in hun koers en daardoor niet direct zichtbaar. Let daarom goed op bij de beschrijving van ieder fonds en kijk naar wat de TER is.

Elk fonds heeft een eigen risicoprofiel en kan door u dus defensief, neutraal of offensief ingezet worden. Zo zijn er de zogenaamde trackers, of Exchange Trade Funds (ETF’s). Dit zijn beleggingsfondsen die een bepaalde beursindex zoals de AEX of de Nasdaq volgen. Die kunt u dus als neutraal beschouwen, ze volgen een markt met dezelfde aandelen die in die bepaalde index staan. Dit type ETF heeft meestal een lage kostenstructuur, er wordt weinig gekocht en verkocht. Er is geen actieve beheerder die veel geld kost.

Beleggingsfondsen en ETF’s worden aangeboden door talloze partijen: banken, verekeraars, noem maar op. Er zijn ook gespecialiseerde aanbieders van ETF’s zoals iShares en Vanguard.

Hulp bij het vinden van een passende vermogensbeheerder

Maar hoe vindt u de vermogensbeheerder die het beste bij u past? Bij Vermogensbeheer.nl kunt u een gratis een Selectierapport aanvragen. Vervolgens ontvangt u per e-mail een selectie van vermogensbeheerders in Nederland die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

Joost van Löben Sels

door Joost van Löben Sels

Joost heeft veel ervaring met het adviseren van vermogende cliënten op het gebied van beleggen. Hij heeft onder andere gewerkt als beleggingsadviseur bij SNS Bank. Bij Vermogensbeheer.nl begeleidt hij vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar een goede en passende vermogensbeheerder. Joost is een ondernemer in hart en nieren en is daardoor ook goed in staat om ondernemers te adviseren bij hun beleggingsvraagstuk.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen