Vraag direct een Gratis SelectieRapport aan

Soorten vermogensbeheerders

Wat is een Zelfstandige vermogensbeheerder?

Zelfstandige vermogensbeheerders zijn beheerders die geen directe band hebben met een bank of financiële instelling. Deze groep kan hierdoor vaak volledig onafhankelijk opereren bij de keuze voor de beleggingsinstrumenten binnen de portefeuilles voor klanten.

Zelfstandige vermogensbeheerders zijn vaak opgericht door ex-bankiers die daar hun kennis en ervaring als belegger en beheerder van vermogen hebben opgedaan. Meestal zijn ze zelfstandig beheerder geworden omdat ze van mening zijn dat ze daarmee een betere en persoonlijkere dienstverlening kunnen aanbieden aan vermogenden.

Klant worden bij een zelfstandige vermogensbeheerder kan vaak vanaf € 100.000,- vrij belegbaar vermogen. Er zijn daarnaast zelfstandige vermogensbeheerders die collectief vermogensbeheer aanbieden waarmee de ondergrens (lees: minimale inleg) aanzienlijk verlaagd wordt.

Wat is een Private bank?

Particulieren en instellingen met een forse vermogensomvang – gemiddeld vanaf zo'n € 500.000 – kunnen terecht bij een zogenaamde private bank. Deze privébanken onderscheiden zich van ‘gewone’ banken doordat zij zich volledig richten op vermogende klanten. Een private bank verzorgt voor een klant doorgaans meer dan alleen vermogensbeheer. Zo verzorgen privébank aanvullende diensten voor de welgestelde klanten zoals het regelen van erfenissen, verzorgen van belastingzaken en inkomens- en vermogensstructurering. Sommige private banks zijn onderdeel van een grote ‘algemene’ bank, andere opereren geheel zelfstandig.

Wat is een Online vermogensbeheerder?

Door de opmars van het internet zijn er inmiddels ook vermogensbeheerders die hun diensten volledig online aanbieden. Vaak kennen deze online beheerders een relatief lage instapgrens qua vermogensinleg. Online vermogensbeheer is er al vanaf een inleg van € 15.000,-. Dit is mogelijk omdat online vermogensbeheerders altijd collectief vermogensbeheer aanbieden. Hierbij worden de vermogens van meerdere beleggers gezamenlijk belegd in standaard portefeuilles of beleggingsfondsen. Vaak zijn de online vermogensbeheerders ook goedkoper omdat zij hun processen volledig hebben geautomatiseerd. Minpunt is hierbij dat het contact met de klant grotendeels een onpersoonlijk karakter heeft.

Wat zijn Algemene banken?

De grote algemene banken - ook wel grootbanken genoemd - in Nederland hebben vrijwel allemaal een afdeling vermogensbeheer. Voor vermogensbeheer kunt u dus ook terecht bij de reguliere bank. Het beleggingsbeleid van de bank wordt vaak centraal op het hoofdkantoor van de bank bepaald. Bij vrijwel alle banken zijn hiervoor speciale ‘investment offices’ actief, die de asset mix en de samenstelling van de modelportefeuilles bepalen.

De beste keuze

N.B. Welke vorm van vermogensbeheer of welke vermogensbeheerder het beste bij u aansluit, is afhankelijk van uw eisen en wensen. Heeft u ondersteuning nodig bij de keuze, dan kunt u kosteloos ons selectierapport aanvragen.
selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.