Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Rendement vermogensbeheerders 2021

28 januari 2022
Onderwerp: Rendement
Het beleggingsjaar 2021 was een extreem goed jaar voor beleggers in aandelen. Dat is duidelijk terug te zien in de resultaten van vermogensbeheerders binnen de meer risicovolle, offensieve beleggingsportefeuilles. Voor de risicomijdende beleggers, met voornamelijk beleggingen in obligaties, was het jaar een stuk lastiger. Er zijn hierdoor grote verschillen ontstaan in de rendementen tussen de defensieve en de offensieve beleggingsportefeuilles. Dit blijkt uit de nieuwste Vermogensbeheer Rendement index (VBR) cijfers die we vandaag publiceren.

Gemiddeld hebben vermogensbeheerders binnen defensieve portefeuilles + 2,8% netto rendement (na kosten) gerealiseerd in 2021. Er zijn echter ook vermogensbeheerders met een negatief rendement van enkele procenten. Binnen de offensieve portefeuilles was het rendement vorig jaar gemiddeld +23,4% met uitschieters van ruim boven de +30%.

De meeste klanten van vermogensbeheerders zitten in een neutraal beleggingsprofiel. Deze klanten hebben een gemiddeld netto rendement van + 12,7% gerealiseerd in 2021. Het was duidelijk een jaar waarin risicovoller beleggen ruimschoots werd beloond met hoge rendementen als gevolg. 

VBR 2021-660x275
*Bron: Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©)


Vermogensbeheer Rendement index

Vermogensbeheer.nl verzamelt de rendementen van vermogensbeheerders in Nederland. Elk kwartaal berekenen wij het gemiddelde netto rendement (na kosten) die de vermogensbeheerders hebben gerealiseerd. Dit gemiddelde vormt onze Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) die als vergelijkingsmaatstaf (benchmark) kan dienen. Het gemiddelde rendement is gebaseerd op de cijfers van ruim 70 in Nederland actieve vermogensbeheerders en banken.

Het door vermogensbeheerders gerealiseerde rendement is afhankelijk van de samenstelling van de beleggingsportefeuilles. Het gemiddelde rendement berekenen we daarom voor vijf verschillende beleggingsprofielen met elk een eigen rendement/risico verhouding. Er is een VBR-index voor de volgende beleggingsprofielen: Defensief, Matig Defensief, Neutraal, Matig Offensief en Offensief. Bekijk hier alle rendementen per beleggingsprofiel »

VBR tabel 2007-2021-660x360
*Bron: Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©). Dit betreft het gemiddelde netto rendement (na kosten) van vermogensbeheerders op jaarbasis voor een Neutraal beleggingsprofiel.
door Jos Leeser
Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.
×

Cookies op de website van Vermogensbeheer.nl

Vermogensbeheer.nl gebruikt functionele en analytische cookies voor een optimaal gebruik van de website en voor de noodzakelijke statistische informatie. Meer informatie »