Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Rendement vermogensbeheer 2018

4 februari 2019 Onderwerp: Rendement

Vrijwel alle vermogensbeheerders in Nederland hebben in 2018 negatieve rendementen gerealiseerd voor hun klanten. Het was voor vermogensbeheerders een zeer lastig beleggingsjaar. Voor het eerst sinds 2011 hebben beleggers weer kunnen ervaren hoe een slecht beursjaar voelt. Na een moeizaam begin van 2018 volgde er nog herstel, maar het laatste kwartaal van 2018 was ronduit slecht.

Dit komt ook tot uiting in de jongste Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) cijfers die we in februari 2019 hebben gepubliceerd. Klanten met een neutraal profiel hebben gemiddeld -5,5% verlies geleden in 2018. Opvallend is dat ook de meest defensieve beleggingsportefeuilles een behoorlijk verlies laten zien van gemiddeld -2,8% in 2018. Klanten van vermogensbeheerders met een offensief profiel behaalden over 2018 gemiddeld -7,9% rendement netto ná aftrek van kosten.

Vermogensbeheer.nl verzamelt periodiek de rendementen van vermogensbeheerders in Nederland. Elk kwartaal berekenen wij het gemiddelde rendement dat de vermogensbeheerders hebben gerealiseerd. Dit gemiddelde resultaat vormt onze Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©). Deze index kan prima als vergelijkingsmaatstaf (benchmark) dienen.

Rendement vermogensbeheerders 2018 per profiel

Rendement vermogensbeheerders 2018 per profiel

Harde klappen ook voor defensieve beleggingsportefeuilles

Over 2018 laten ook de meest defensieve beleggingsportefeuilles bij vrijwel alle vermogensbeheerders een negatief rendement zien. Dat is duidelijk anders dan tijdens het laatste lastige beleggingsjaar 2011, het jaar van de Eurocrisis. Toen bleven de rendementen binnen de meest defensieve beleggingsportefeuilles nog net wel positief. In verhouding hebben defensieve beleggers in 2018 behoorlijk pijn geleden. De oorzaak hiervan moet vooral worden gezocht in de lage rentestand waar beleggers mee te maken hebben. We zien dat vermogensbeheerders, om toch nog rendement te behalen, in het obligatiedeel van de beleggingsportefeuilles meer risico zijn gaan nemen. Daar werden zij niet voor beloond en dat zien we nu terug in de (negatieve) resultaten.

Grote onderlinge verschillen tussen actieve vermogensbeheerders

Vermogensbeheer.nl constateert vooral extreem grote onderlinge verschillen tussen vermogensbeheerders met een actief beleggingsbeleid. Een deel van deze groep beheerders heeft in het laatste kwartaal van 2018 duidelijk aan risicomanagement gedaan, waardoor het verlies beperkt kon worden met een aanzienlijk beter resultaat dan de markt als geheel. Sommige actieve beheerders hadden minder ‘geluk’ en hebben juist slechter dan hun collega’s gepresteerd. Vermogensbeheer.nl ziet in de meest offensieve beleggingsportefeuilles gerealiseerde rendementen die liggen tussen de -1% en -15%. Zelden was het in performance zo extreem.

Prognose 2019

Er zijn in 2018 verschillende factoren geweest die van invloed waren op de behaalde rendementen van vermogensbeheerders. Zo hadden we te maken met de handelsoorlog tussen USA en China, de onzekerheden rond brexit, de overheidsshutdown in Amerika en de ontstane recessie angst. Omdat de meeste van deze factoren ook in 2019 nog zullen gelden, is het aannemelijk dat ook 2019 een volatiel beleggingsjaar zal worden.

Jos Leeser

door Jos Leeser

Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen