Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Lies, damned lies and statistics (by Mark Twain)

20 juli 2023 Onderwerp: Rendement

Recent viel mijn oog op een artikel op Nu.nl met als kop: ”Eén cijfertje is nooit het hele verhaal”. In dit artikel wordt betoogd dat er in de politiek nogal wat rondgestrooid wordt met feiten en statistieken. Zo zou het klimaatpakket van het kabinet- inmiddels demissionair- ervoor zou zorgen dat de wereld 0,000036 graden minder zou opwarmen tegen een kostenpost van €26 miljard. De stelling dat dit weggegooid geld zou zijn, is dan makkelijk te beargumenteren. Immers een miniem effect tegen een heel hoog bedrag. Maar in een zuiverder context geplaatst kun je er heel anders naar kijken.

Een van mijn favoriete trainers, Co Adriaanse, introduceerde, alweer 20 jaar geleden, de term "scorebordjournalistiek" nadat hij met AZ op eigen veld met 1-5 had verloren van Roda JC. De strekking van zijn verhaal is dat de uitslag extreem geflatteerd was en nauwelijks recht deed aan de wedstrijd.

U zult zich afvragen waar de schrijver van dit artikel naar toe wil. Consumenten en beleggers, die zich bij ons melden in hun zoektocht naar de ‘beste vermogensbeheerder’, baseren zich (te) vaak eendimensionaal. De beste vermogensbeheerder is dan hij die het beste rendement laat zien. Deze redenering is veel te kort door de bocht. Het begint al met de vraag welke periode je in beschouwing moet nemen. De laatste 10 jaar of juist alleen de periode sinds Corona met het slechte jaar 2022? En als de vermogensbeheerder nu een heel lang trackrecord heeft en de andere een kortere, hoe ga je daar dan in de vergelijking mee om?

Sowieso is het voorwaardelijk dat appels niet met peren worden vergeleken. Een neutraal profiel dient dus vergeleken te worden met een (vergelijkbaar) neutraal profiel. Probleem is dat de definitie van ‘neutraal’ niet eenduidig is. Vermogensbeheerders hanteren hiervoor elk andere bandbreedtes, waardoor de risicograad toch verschilt. En les één in de beleggingsleer is dat rendement en risico hand in hand gaan. De ene vermogensbeheerder kan binnen een neutraal risicoprofiel aan de onderkant van de brandbreedte acteren (lees: defensiever), terwijl de ander juist wat offensiever opereert. Een vergelijking op rendement kan dan een verkeerd beeld geven.

Beleggen in aandelen

Ook de filosofie van de beheerder is extreem belangrijk. De laatste jaren waren het op de beurzen de succesjaren van technologie. Een fervent ‘value belegger’ zal daarin niet tot zeer beperkt hebben meegedaan. Laten we de koers van Tesla nemen. In 2012 te koop voor ca. USD 2. Toen Tesla voor het eerst in 2020 winst ging maken werd er rond de USD 73 voor Tesla betaald. Eind 2020 werd er meer dan 1.000x de winst per aandeel voor Tesla betaald (koers: USD 235). Extremen kunnen altijd nóg extremer worden. Is een vermogensbeheerder die hieraan niet meedoet en dientengevolge, een lager rendement maakt, dan een slechte belegger. Nee, natuurlijk niet. Is een Vermogensbeheerder, die structureel en bewust alleen in Europa belegt en dit ook zo uitdraagt, een mindere belegger dan een (index) partij, die wereldwijd belegt en daardoor de successen van de Amerikaanse beurs meepakt. Neen.

Ongeacht het risicoprofiel kun je aan het cijfer niet zien of dit tot stand is gekomen met een gelukkige hand in het casino. Net zo min als dat je een ‘Europabelegger’ zo maar mag afrekenen op zijn slechtere rendement ten opzichte van een ‘Amerika belegger’. Het verhaal achter het cijfer is dus heel belangrijk!

Ik hoop dat u zich dit realiseert nu aanstonds de halfjaarcijfers van de vermogensbeheerders weer worden gepubliceerd op de website van Vermogensbeheer.nl. Wees kritisch en laat u zich hier niet (alleen) door leiden.

Jos Leeser

door Jos Leeser

Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.