Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Vermogensbeheerindex: Uitschieters tot -15% rendement

Fondsnieuws: 7 februari 2019

Dat blijkt uit de nieuwste Vermogensbeheer Rendement-index van Vermogensbeheer.nl. Koen Laarhoven van de vergelijkingswebsite stelt dat het jaar laat zien of vermogensbeheerders daadwerkelijk doen wat ze zéggen dat ze doen. ‘Soms zegt een beheerder dat hij een defensief beleid voert, maar zie je dat niet terug in de cijfers’, aldus Laarhoven in een reactie op de gemiddelde netto-rendementen per beleggingsprofiel van ruim zeventig vermogensbeheerders en banken van 2018.

Gemiddeld haalde een offensieve portefeuille afgelopen jaar een rendement van -7,9 procent, maar uitschieters van -14, -15 procent kwamen eveneens voor onder vermogensbeheerders met een actief beleid. Laarhoven: ‘Klanten zullen niet blij zijn met het jaar 2018. 2011 was het laatste jaar waarin ze geconfronteerd werden met rode cijfers. Wat wel goed is voor de consument, is dat vermogensbeheerders zich na een periode met enkel opgaande markten weer meer moeten bewijzen. ‘Ze kunnen weer laten zien waar de toegevoegde waarde van hun beleid zit’, aldus Laarhoven.

Natuurlijk, beaamt de ‘market watcher’, bij sommige beheerders zat in het vierde kwartaal simpelweg alles tegen, maar duidelijk wordt wel welke beheerders het risico op tijd van tafel hebben gehaald en welke dat niet hebben gedaan. Namen geeft vermogensbeheer.nl niet, mede omdat het niet om clandestiene activiteiten hoeft te gaan. ‘Het gaat erom dat een vermogensbeheerder zijn resultaten uit kan leggen’, argumenteert Laarhoven.

fondsnieuws_tabel_rendementen_vbr_index_650-650x203

Meer pijn bij defensief

Een andere signaal uit de Vermogensbeheer Rendement-Index is dat vorig jaar in het bijzonder aan de defensieve zijde meer pijn is geleden. Gemiddeld leverde een defensieve portefeuille -2,8 procent rendement op. De eerdere vergelijking met 2011 loopt hier spaak: Destijds boden de defensieve profielen wél bescherming.

Laarhoven zoekt de reden bij het verruimende beleid van centrale banken. ‘Dat dwong beheerders om in het obligatiedeel van portefeuilles meer risico te nemen, waardoor de correlatie met de aandelenmarkt is toegenomen. Beheerders zitten nauwelijks nog in staatspapier, dat levert niks meer op. Doordat de posities in bedrijfsobligaties daardoor groter zijn, hebben defensieve portefeuilles in verhouding flinke verliezen geleden.’

Laarhoven noemt het dan ook ‘een dilemma’ onder vermogensbeheerders, hoe ze bij defensieve klanten in de huidige marktomgeving nog tot een goede combinatie van rendement en zekerheid kunnen komen.

Vermogensbeheer.nl definieert een defensieve portefeuille als een portefeuille gevuld met 0 tot 20 procent zakelijke waarden plus 80 tot 100 procent vastrentende waarden. Met het oplopen van het risicoprofiel loopt het percentage vastrentende waarden terug. De meest offensieve portefeuille bevat 80-100 procent zakelijke waarden en 0-20 procent obligaties.

Bron: Fondsnieuws

Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©)
Vermogensbeheer.nl verzamelt de rendementen van vermogensbeheerders in Nederland. Elk kwartaal berekenen wij het gemiddelde rendement dat de vermogensbeheerders hebben gerealiseerd. Dit gemiddelde vormt onze Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©) die als vergelijkingsmaatstaf (benchmark) kan dienen.

Overzicht rendement vermogensbeheerders afgelopen 12 jaar >