Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Vermogensbeheer Index: Return portefeuilles Q1

Fondsnieuws: 9 mei 2017

Vermogensbeheerders hebben wat rendement betreft een prima eerste kwartaal achter de rug. Anders dan het eerste kwartaal van vorig jaar werd risico nemen weer beloond. Het gemiddelde rendement van een neutrale beleggingsportefeuille kwam uit op 2,8 procent.

Dit blijkt uit de jongste Vermogensbeheer Rendement-index die Fondsnieuws vanmorgen heeft gepubliceerd. De index geeft het gemiddelde netto rendement weer per beleggingsprofiel van ruim 70 vermogensbeheerders en banken verzameld door vergelijker van beheerders Vermogensbeheer.nl.

Vermogensbeheer.nl definieert een defensieve portefeuille als een 0 tot 20 procent zakelijke waarden plus 80 tot 100 procent vastrentende waarden. Met het oplopen van het risicoprofiel loopt het percentage vastrentende waarden terug. De meest offensieve portefeuille heeft 80-100 procent zakelijke waarden en 0-20 procent obligaties.

Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index©)

vbr-index-2017-q1-550x215.jpg

Bron: Vermogensbeheer.nl

De cijfers laten zien dat het een goed eerste kwartaal is geweest voor vermogensbeheerders, zegt Koen Laarhoven van Vermogensbeheer.nl in een toelichting op de cijfers. Hoe meer aandelen in een portefeuille, hoe hoger het rendement. Anders dan in het eerste kwartaal van vorig jaar werd risico nemen dus weer beloond. Gemiddeld kwam een portefeuille die voor 50 procent uit aandelen en 50 procent uit obligaties bestaat in het eerste kwartaal van dit jaar uit op een rendement van 2,8 procent.

Actief beter dan passief

Wat opviel in het afgelopen kwartaal is dat actieve beheerders het - anders dan vorig jaar - weer beter deden dan indexbeleggers. Actieve beheerders kwamen met hun neutrale portefeuilles gemiddeld uit op 3,4 procent, tegen 2,4 procent voor de indexbeleggers.

Vooral passief obligatiebeleggen blijft volgens Laarhoven 'een probleem'

Opmerkelijk is volgens Laarhoven verder dat de verschillen tussen de rendementen van vermogensbeheerders die passief beleggen, vrij groot zijn. Onder de indexpartijen waren er echter met rendementen van 1,5 procent, maar ook van 3,5 procent. Laarhoven: 'Blijkbaar worden daar dus wel degelijk actieve keuzes gemaakt.'

De rendementen van de in de index meegenomen actieve beheerders lagen tussen de 2,2 en 5,1 procent.

Bron: Fondsnieuws