Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Defensief risicoprofiel steeds offensiever

Fondsnieuws: 21 april 2015

Bij een defensief of zeer defensief beleggingsprofiel zijn staatsobligaties van oudsher een vast bestanddeel. Maar vanwege de huidige lage rente gaan nu zelfs de meest behoudende managers op zoek naar alternatieven.

Pimco, een van de grootste obligatiebeleggers ter wereld, schat dat centrale banken al voor 10.000 miljard dollar aan schuldpapier hebben opgekocht sinds 2004 en in 2015 goed zijn voor een vraag van nog eens 3.000 miljard dollar. Hiertegenover staat een dalend aanbod. Overheden zullen naar schatting dit jaar zo'n 2.500 miljard dollar aan nieuwe obligaties uitgeven.

Mede als gevolg hiervan was in maart het effectief rendement op zo'n 3.850 miljard dollar aan staatsobligaties negatief, ofwel circa 17 procent van het uitstaande totaal. Daarnaast worden enkele duizenden miljarden - vooral Japanse - staatsobligaties verhandeld tegen rendementen die maar marginaal boven de nul liggen. Nestlé was onlangs het eerste bedrijf ter wereld dat tegen negatieve rente kon lenen.

Deze 'race to the bottom' maakt dat vermogensbeheerders, banken en hun klanten zich het hoofd breken waar nog een redelijk rendement te maken is tegen laag risico. Op grote schaal klimmen beleggers steeds verder de risicoladder op. Met hyperactieve centrale banken in de markt lijken ze erop te vertrouwen dat er altijd 'een grotere gek' te vinden is om hun obligaties aan te kunnen verkopen.

Koen Laarhoven, oprichter van vergelijkingssite Vermogensbeheer.nl, luidde vorige maand de noodklok. Hij waarschuwde dat het opnemen van riskantere beleggingsproducten in defensieve en zeer defensieve portefeuilles tot grote problemen kan leiden.

'Onze ervaring is dat vermogensbeheerders verschillend omgaan met de extreem lage rente van dit moment', aldus Laarhoven. 'Een grote groep heeft ervoor gekozen om tactisch zwaar overwogen in aandelen te gaan zitten.' Ook kiezen beheerders er vaker voor 'flinke hoeveelheden high yields, perpetuals, notes, vreemde valuta et cetera' in de portefeuilles van hun klanten op te nemen...........

Download hier het gehele artikel

Bron: Fondsnieuws